Konetekniikan laitos

Albertinkadun sähkölaboratorio

Ingressi

Ensimmäisenä korkeakoulun teknillisistä laboratorioista valmistui Albertinkadun varrelle professori Onni Tarjanteen suunnittelema sähkölaboratorio. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1924. Sen rakentamisella oli yhteiskunnallinen tilaus. Samaan aikaan rakennettiin Imatran voimalaitosta, jonka jälkeen Etelä-Suomen sähkönjakeluverkon varsinainen rakentaminen saatettiin aloittaa. Voimalaitoksen ja jakelujärjestelmän rakentaminen edellytti laajoja teknillisiä kokeita ja testisarjoja, jotka voitiin syksyn 1926 jälkeen tehdä kotimaisessa laboratoriossa.

Sähkölaboratorion varustelusta vastasi berliiniläinen Siemens & Halske. Laboratoriorakennuksen 1. kerrokseen sijoitettiin korkeajännitelaboratorio, tilat aineenkoetuslaitoksen sähköteknillisille laboratorioille ja radioteknilliset laboratoriot. Toisessa kerroksessa sijaitsivat sähköteknilliset työsalit, työhuoneita ja pieni luentosali. 3. kerroksessa sijaitsivat suuret luentosalit ja kokoelmatilat. Ylimpään kerrokseen sijoitettiin käsikirjasto, piirustussali ja valaistustekniikan työsali. Rakennuksen kellarikerroksessa oli lähinnä työpajatiloja.

1930-luvun kuluessa moderni sähkölaboratorio koulutti kansainvälisen tason tutkijoita ja insinöörejä, joiden vaikutus kotimaisessa elektroniikkateollisuudessa tuntui pitkälle 1960-luvulle saakka.

Konetekniikan historia Suomessa

Konetekniikan laitos
Konetekniikan laitos
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu