Datalukutaito

Digital Aalto

Aaltolaisen datalukutaito

Dataa tarvitaan päivittäin arjen pyörittämiseen ja päätöksenteon tueksi, ja sen määrä lisääntyy jatkuvasti. Tutkimustyö perustuu datan käyttämiseen, mutta organisaation toiminnassa tietovarantomme ovat vielä vajaakäytöllä. Aloita matkasi kohti datavetoista työtapaa jo tänään!
Main illustration for data literacy for members of Aalto community

Data on uusi vesi

Olet joskus ehkä kuullut sanottavan ”data is the new oil”. Me haluamme haastaa ilmaisun ehdottamalla ”data is the new water”. Öljy on rajallinen raaka-aine, jonka kulutus ei ole kestävää. Vesi sen sijaan on uusiutuva luonnonvara, sitä on paljon saatavilla, se on kallisarvoista, sekä jokainen tarvitsee sitä pysyäkseen hengissä. Mitä mieltä sinä olet?

Informaatiota on saatavilla yhä entistä enemmän – kuinka voimme varmistaa sen laadun?

Nykypäivänä haasteena on kyetä hyödyntämään kaikkea saatavilla olevaa tietoa, sekä ennen kaikkea varmistaa sen laatu. Nämä ovat edellytyksiä, jotta voimme kehittää aidosti parempia ratkaisuja. Millaisia mahdollisuuksia korkeakoulut voisivat tarjota, jos osaisimme käyttää monipuolisemmin kaikkea ympärillämme olevaa dataa?

Tiedonhallinta koskettaa kaikkia yliopistomme ydinalueita

Datan kerääminen, hyödyntäminen, hallinta ja mahdollisuuksien tarjoaminen sen pohjalta koskettaa kaikkia Aalto-yliopiston ydinalueita – tutkimusta, opetusta, yhteiskunnallista vaikuttavuutta, sekä elinikäistä oppimista. Datan hyödyntäminen ei ole enää vaihtoehto tai valinta, vaan se on mahdollistavana osana kaikkea tekemistä.

Aaltolaisen datalukutaidon askeleet

Dataa tarvitaan päivittäin yhteistyön ja päätöksenteon tueksi, ja se on elintärkeää uusien ratkaisujen kehittämisessä. Ilman uimataitoa vesi voi tuntua pelottavalta. Ilman datalukutaitoa data on vain lukuja ilman merkitystä. Hyvä datalukutaito on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää. Se on taito, jonka voit oppia rohkeasti kokeilemalla!

Aaltolaisen datalukutaito askel 1: kuva, jossa teksti ajattelen dataa

Ajattelen dataa

Käytän dataa vastuullisesti omassa työssäni ja päätöksenteossani päivittäin. Tuotan laadukasta dataa muiden saataville. Ymmärrän mitä ovat Aallon ydintiedot ja miksi ne ovat tärkeitä. Tutustun Aallon ydintietoihin ja Avaintietoa Aaltolaisille -raporttiin.

Aaltolaisen datalukutaito askel 2: kuva, jossa teksti ymmärrän dataa

Ymmärrän dataa

Selvitän, mitä dataa muilla on. Keskustelen yhdessä muiden kanssa, miten voisimme hyödyntää toistemme dataa. Sukellan minulle uusien datojen lähteelle. Osallistun Aaltolaisen datalukutaito -verkkokursseille.

Aaltolaisen datalukutaito askel 3: kuva, jossa lukee rakastan dataa

Rakastan dataa

Yhdistän rohkeasti eri lähteistä saamaani dataa. Kokeilen kuinka voin tehdä parempia, datalähtöisiä päätöksiä. Kehityn tunnistamaan uusia yhteistyö- ja kehitysmahdollisuuksia. Tutustun datan lähteisiin ja työkaluihin.

The picture shows Professor Henri Schildt. Photo: Mortti Saarnia / Aalto University.

Jotta voimme ymmärtää mitä haluamme saavuttaa organisaationa, meidän pitää ymmärtää mitä tietolähteitä voimme hyödyntää.

Henri Schildt, professori
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu