Hankkeen vaikutukset yritysten liiketoiminnan ja viennin kasvuun
Hankkeessa toteutettava osapuolikohtainen ja yhteinen kehitys- ja tutkimustyö tuottaa merkittävää uutta kansainvälistä liiketoimintaa osallistuville yrityksille ja niiden suomalaisille verkostoille.
Hankkeen synnyttämä uusi vienti perustuu sekä datapohjaisten menetelmien synnyttämään kilpailuetuun että menetelmiin pohjautuviin uusiin palveluihin ja tuotteisiin. Vienti sisältää a) rakentamisen palveluita ja tuotteita, joita konsortion yritykset tarjoavat kansainvälisille markkinoille sekä b) skaalautuvia IT-pohjaisia ratkaisuja ja palveluita, jotka tukevat konsortion yritysten B2B asiakkaiden liiketoimintaa kansainvälisillä rakennusmarkkinoilla.
Hankkeessa mukana olevat tutkimuslaitokset edesauttavat konsortion yritysten menetelmien kehittämistä tuottamalla niiden kannalta kriittistä uutta tietoa a) ympäristövaikutusdatan hyödyntämisestä älykkäissä prosesseissa, b) käyttäjäkokemuksen huomioimisesta työkalujen suunnittelussa, c) menetelmien liiketoimintapotentiaalin maksimoimisesta rakentamisen ekosysteemissä Suomessa ja ulkomailla, sekä d) rakennusten tietomalleihin kytkeytyvistä datapohjaisista ratkaisuista.
Hankkeen osapuolet
Projektikonsortio koostuu Aalto-yliopiston ja VTT:n muodostamasta monitieteisestä tutkimusryhmästä sekä kolmesta yrityksestä, joilla kaikilla on yhteinen tavoite tutkia ja kehittää dataan perustuvia menetelmiä suunnittelu-, valmistus- ja rakennusprosessien jatkuvaan parantamiseen. Hankkeessa Business Finlandin rahoitusta saavat Trimble, Flow Technologies, Celsa Steel, Aalto-yliopisto ja VTT.
Organisaatiot edustavat erilaisia toimijoita rakentamisen ekosysteemissä. Niitä kaikkia tarvitaan arvoketjuissa syntyvän tilanne-, vaikutus- ja palautedatan keräämiseen ja jakamiseen, jotta voidaan kehittää dataan perustuvia AI- ja optimointipohjaisia menetelmiä ja työkaluja. Organisaatiot ja heidän kumppaninsa edustavat sekä työkalujen ja menetelmien kehittäjiä että loppukäyttäjiä varmistaen siten, että kehitetyt työkalut ovat sekä toimivia että skaalautuvia kansainvälisille markkinoille. Yrityskumppaneista Celsa Steel edustaa kansainvälistä valmistajaa ja kehittämiensä menetelmien loppukäyttäjäorganisaatioita, kun taas Trimble ja Flow Technologies keskittyvät voimakkaasti skaalautuvan datavetoisen B2B-liiketoiminnan kehittämiseen palveluiden ja tuotteiden kautta. Aalto-yliopisto ja VTT tukevat tutkimuksellaan konsortion kehitystyötä niillä aihealueilla, joihin liittyy eniten avoimia kysymyksiä ja uuden yhteisen osaamisen kehittämistä. Näitä ovat 1) ympäristövaikutustiedon hallinta ja hyödyntäminen osana älykkäitä prosesseja (VTT), 2) datapohjaisten menetelmien aikaansaama liiketoimintamallien transformaatio ja kansainvälistyminen (Aalto CIV), 3) käyttäjäkokemuksen vaatimukset menetelmien ja työkalujen kehittämisessä (Aalto CS), sekä 4) datapohjaisen oppimisen ja prosessien kytkeytyminen rakentamisen tietomalleihin (Aalto MEC).
Virallisten hankeosapuolten lisäksi hankkeessa hyödynnetään osapuolten verkostoja ja ekosysteemejä tietojen keräämisessä, vaatimusten määrittelyssä ja ratkaisujen pätevyyden testaamisessa. Hanke tekee myös tiivistä yhteistyötä ACTOR-hankkeen kanssa. ACTOR -hanke keskittyy työmaalla tietojen keräämiseen ja työntekijöiden tilannetietoisuuteen kun taas AIXCon-hanke hyödyntää osin samoja tietoja työmaan ulkopuolisten prosessien optimoinnissa.
Hankkeen työpaketit, vastuuhenkilöt ja suunnitelman mukainen aikataulu
AIXCon-projektin vastuullisena johtajana toimii professori Antti Peltokorpi, Aalto-yliopisto. Alla on esitettynä työpaketit ja niiden vastuuhenkilöt.
WP1 Lähtötilanne ja tietolähteet: Markku Kiviniemi, VTT.
WP2 Uudet datalähteet ja tiedonkeruumenetelmät: Markku Kiviniemi, VTT; Jukka Suomi, Trimble.
WP3 Datalähtöinen työnkulun transformaatio: Tomi Pitkäranta, Sitedrive (Flow Technologies); Jukka Suomi Trimble.
WP4 Datapohjainen optimointi ja päätöksenteko: Jukka Suomi, Trimble.
WP5 Käyttäjäkokemuksen transformaatio: Marko Nieminen, Aalto-yliopisto; Jukka Suomi, Trimble.
WP6 Liiketoiminnan transformaatio: Antti Ainamo, Aalto-yliopisto.
WP7 Koordinointi ja tulosten levittäminen: Antti Peltokorpi, Risto Lahdelma ja Marko Nieminen, Aalto-yliopisto.
Hankkeen aikataulu: