Materiaalien käyttö tulee mullistumaan tulevina vuosina. Nykyisten raaka-aineiden ylikulutus ei voi jatkua ja materiaalien kulutuksen on laskettava globaalilla tasolla. Tarve erilaisille materiaaleille ei kuitenkaan katoa tai vähene. Materiaalit hoitavat, suojaavat ja ihastuttavat meitä vielä tulevaisuudessakin, ja pitävät meidät elossa. Tämä tarkoittaa, että tarvitsemme uusia ideoita ja kaikki rajat ylittävää yhteistyötä, jotta voimme siirtyä nykyisin käytössä olevista vaihtoehdoista kestävämpiin ratkaisuihin.
Viisaasti käytettynä puu- ja kasvipohjaiset materiaalit tarjoavat vaihtoehdon kestävämpään kulutukseen: ne valmistetaan uusiutuvista lähteistä, niitä voidaan muokata kemiallisella tasolla ja ne voidaan valmistaa kierrätettäviksi tai biohajoaviksi tuotteiksi.
CHEMARTS:in järjestämä Nordic Biomaterials (CHEM-E0165) -kurssi kannustaa opiskelijoita yhdistämään muotoilua ja materiaalitieteitä uusien selluloosaan perustuvien ideoiden ja tuotteiden kehittämiseksi. Luonnonmateriaalien ja kehittyneen teknologian yhdistäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia kestävälle kehitykselle sekä perinteisillä että uusilla aloilla.
Tämä maisteritason kurssi on opettaa monipuolisista taustoista tulevia opiskelijoita (muotoilu, luonnontieteet, tekniset tieteet, kauppatieteet) yhdistämään muotoilua ja materiaalitutkimusta. Se esittelee kattavan valikoiman erilaisia biomateriaaleja, erityisesti puu- ja kasvipohjaisia. Kurssin aikana opiskelijat oppivat kuinka monitieteellinen materiaalitutkimus tapahtuu käytännössä ja pääsevät tutkimaan, kuinka raaka-aineet voidaan kehittää kiertotalouteen sopiviksi innovatiivisiksi liikeideoiksi.
Oppimistavoitteet:
- Tutustua kemiallisesti ja mekaanisesti prosessoituihin puu-ja kasvipohjaisiin materiaaleihin, kuten selluloosakuituihin, nano- tai mikrosäikeisiin, ligniiniin, puunkuoriuutteisiin ja näiden uusiin yhdistelmiin
- Oppia kehittämään innovatiivisia ideoita prototyyppien kehittämisen ja materiaaleilla tehtyjen kokeiden avulla
- Oppia tunnistamaan alan keskeiset kestävään kehitykseen liittyvät ongelmat
- Ymmärtää olennaiset periaatteet ideoiden kehittämisessä innovaatioiksi ja kaupallistamisessa
- Kokea monitieteellinen työskentely-ympäristö käytännössä
Lue lisää Aalto-yliopiston kesäkoulun kurssisivulta (englanniksi).