Uutiset

Nordic Biomaterials with CHEMARTS - muuttamassa tulevaisuutta biomateriaalien kautta

Aalto-yliopiston kesäkoulun “Nordic Biomaterials with CHEMARTS” -kurssille osallistui opiskelijoita Ruotsista, Yhdysvalloista, Saksasta, Norjasta ja Belgiasta. Kurssi vastaanotti kesäkoulun kansainväliset opiskelijat kampuksella elokuussa 2021 ensimmäistä kertaa pandemian jälkeen.
Student in a white lab coat and blue plastic gloves photographed from the back while experimenting in the CHEMARTS lab smashing green pine needles into a white mortar while looking at recipes from the CHEMARTS cookbook.
Opiskelijat työstivät pohjoismaisia biomateriaaleja laboratoriossa. Kuva: Petri Anttila

Materiaalien maailma muuttuu huomattavasti tulevina vuosina. Raaka-aineiden ylikäyttö ei voi jatkua, ja globaalin kulutuksen on vähennyttävä. Tarvitsemme kuitenkin edelleen erilaisia materiaaleja tuomaan suojaa, mukavuutta ja iloa, sekä pitämään meidät hengissä. 

Nordic Biomaterials with CHEMARTS -kurssi on yhdistelmä luentoja, laboratoriotyöskentelyä ja harjoituksia, vierailevia puhujia ja opintovierailuja. Tänä vuonna opiskeljat vierailivat kurssin aikana Kouvolassa Verlan historiallisella puuhiomolla ja pahvitehtaalla, joka ympäröivine alueineen on nykyään UNESCOn maailmanperintökohde. Vierailun aikana opiskelijat oppivat vanhoista paperin valmistuksen tekniikoista sekä paperista materiaalina. 

Biomateriaaleja ja kestävää yrittäjyyttä

“Kurssin parasta antia oli käytännön ymmärrys biomateriaalien käytöstä, sekä tutustuminen kestävään ajatteluun ja kestävään yrittäjyyteen. Pääsimme testaamaan ideoitamme laboratoriossa erilaisten biomateriaalien ja työvälineiden parissa. Kurssilla oli useita vierailevia puhujia, muun muassa metsäalan edustajia, yrittäjiä, sijoittajia ja taiteilijoita. Saimme mahdollisuuden keskustella heidän kanssaan ja kysyä kysymyksiä - osa kurssikavereistani jopa esitteli vierailijoille omia ideoitaan”, kertoo Mariko Yoshida, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun maisteriopiskelija ja kesän 2021 Nordic Biomaterials -kurssin alumi. 

“Kurssin mahtavista, eri taustoista tulevista osallistujista muodostui tiivis yhteisö. Olemme edelleen yhteydessä Telegramin kautta”, Mariko jatkaa.

Mariko Yoshida in a red jacket standing in the forest, smiling directly into the camera.
Mariko Yoshida, maisteriopiskelija ja Nordic Biomaterials with CHEMARTS alumni vuodelta 2021

*En ollut tavannut muita kurssien osallistujia tai opettajia kasvotusten viime syksyn jälkeen, joten oli upeaa olla taas kampuksella Zoomin sijaan”, sanoo Mariko Yoshida, Nordic Biomaterials with CHEMARTS -kurssin alumni vuodelta 2021. 

“Emme tiedä tarpeeksi siitä, mistä materiaalit tulevat ja miten ne on tuotettu. Saadaksemme aikaan todellisen muutoksen, meidän on ymmärrettävä millaisia järjestelmiä materiaalien tuotantoon liittyy ja miten ne liittyvät kulutustottumuksiimme. Kun ymmärrämme tämän, voimme muuttaa käyttäytymistämme - pienetkin askeleet ovat arvokkaita. Järjestelmien muuttaminen isossa mittakaavassa vaatii yhteistyötä kaikkien mahdollisten alojen välillä”, sanoo professori Pirjo Kääriäinen Muotolun laitokselta. Kääriäinen ja professori Tapani Vuorinen Biotuotteiden ja biotekniikan laitokselta ovat kurssin vastuuopettajat.

Kurssi huipentuu viimeisenä päivänä opiskelijoiden esityksiin, joissa he kertovat kokeiluistaan biomateriaalien parissa ja esittelevät lopputuloksia pienessä näyttelyssä. Opiskelijat kehittivät kurssin aikana uusia selluloosapohjaisia konsepteja ja ideoita.

Mikä on CHEMARTS?

CHEMARTS on pitkäkestoinen strateginen yhteistyö Kemian tekniikan korkeakoulun (CHEM) ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun (ARTS) välillä. Koulut yhdistivät voimansa kehittääkseen uusia tapoja hyödyntää puuta ja selluloosaa. Päätavoitteena on inspiroida opiskelijoita ja tutkijoita tutkimaan biomateriaaleja yhdessä ja luomaan uusia konsepteja selluloosan ja muiden biomateriaalien innovatiiviselle käytölle. 

Students in front of Väre building of Aalto University campus

Aalto-yliopiston kesäkoulu

Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa korkealaatuisia akateemisia kesäkursseja ja -ohjelmia Aalto-yliopistossa.

kuvassa kahdet kädet levittävät läpinäkyvää limaa punaista taustaa vasten

CHEMARTS (ulkoinen linkki)

CHEMARTS-verkkosivusto

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

VCD students collaborating with Yle
Opinnot Julkaistu:

YLE ja Aalto-yliopisto konseptoivat yhteistyössä tulevaisuuden suoratoistopalvelua lapsille ja nuorille

Aalto-yliopisto ja YLE ovat yhteistyössä kehittäneet ja suunnitelleet ideoita uudesta lapsille ja nuorille suunnatusta brändätystä suoratoistopalvelusta.
Suvi Helko and Tiina Pylkkönen from Oasis of Radical Wellbeing at the Wellbeing on a Sustainable Campus event
Kampus Julkaistu:

Kohti sosiaalista kestävyyttä Aallossa

Aalto-yhteisö keskusteli sosiaalisen kestävyyden konseptista Earth Hour -viikon Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtumassa.
Keltainen viljapelto ja sininen taivas
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä

Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Kuvassa näkyy Satu Rämö punaisessa mekossa. Taustalla näkyy kirjanjulkistamistilaisuuden rekvisiittaa.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Monenlaisia urapolkuja: Satu Rämö kirjoittaa huippusuosittuja dekkareita vastapainoksi digitaaliselle viestinnälle, jossa pitää olla lyhyt ja ytimekäs

Omannäköinen elämä kirjailijana ja viestintäalan yrittäjänä on Satu Rämölle mahdollista, koska kaupallinen osaaminen auttaa pitämään katteet kunnossa ja oman talouden hallinnassa.