Aalto-yliopisto

Tietoa koronaviruksesta

Tietoja koronaviruksen vaikutuksista yliopiston toimintaan on tarkennettu (päivitys 27.3.).
Laboratoriossa käytössä oleva koeputkiteline.

Viimeisin päivitys tehty 27.3.

Olemme 27.3. päivittäneet ohjeita työvälineiden lainaamisesta etätöihin ja Uudenmaan alueelle mahdollisesti tulevien liikkumisen rajoitusten vaikutuksista kampuksen tiloissa käymiseen. Ohjeet koskevat erityisesti henkilökuntaa.

Työvälineiden lainaaminen etätöihin

Aalto-yliopiston työntekijöillä on mahdollisuus lainata etätyöskentelyyn tarpeellisia työvälineitä, esimerkiksi työergonomian parantamiseksi tai välttämättömiin opetuksen tai tutkimuksen tarpeisiin. Tavaroita lainataksesi pyydä lupa esihenkilöltäsi ja sovi käynnistä kampuksella lähettämällä ilmoitus osoitteeseen [email protected] viimeistään klo 16 käyntiä edeltävänä arkipäivänä. Ilmoituksessa tulee olla:

 • nimesi 
 • saavutko kampukselle Uudenmaan ulkopuolelta (kaupunki/kunta) 
 • käyntiaika ja rakennus 
 • käyntisi syy ja 
 • liitteenä esihenkilön hyväksyntä.  

Saat klo 18 mennessä vahvistuksen käyntiajasta. Huomaathan, että yliopisto ei voi ottaa vastaan vierailijoita kantoavuksi eli varmistathan, että saat lainattavan välineen kannettua itse tai sovi kantoavusta aulahenkilöstön kanssa. Tarkemmat ohjeet tavaroiden lainaamiseen löytyvät osoitteesta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita (kirjaudu Aalto-tunnuksilla). 

Käynti kampuksella 

Uudenmaan alueelle mahdollisesti tulevista liikkumisen rajoituksista johtuen tarkennamme ohjeitamme kampuksen tiloissa käynnille. Uudessa ohjeessa pyydämme ilmoittamaan myös sen, saavutko kampukselle Uudenmaan ulkopuolelta.

Jos sinulla on erityinen tarve käydä kampuksen tiloissa ennen 13.4.2020, lähetä ilmoitus osoitteeseen [email protected] klo 16 mennessä käyntiä edeltävänä arkipäivänä. Ilmoituksessa tulee olla: 

 • nimesi
 • saavutko kampukselle Uudenmaan ulkopuolelta (kaupunki/kunta)
 • käyntiaika ja rakennus ja 
 • käyntisi syy. 

 
Saat kello 18 mennessä vahvistuksen käyntiajasta. Uudenmaan ulkopuolelta tulevien pyynnöt käsitellään uusimpien viranomaisohjeistusten mukaisesti ja vahvistukseen liitetään tarvittavat tiedot kulkuluvasta viranomaisia varten. Käynti Aallon tiloihin tapahtuu 13.4.2020 saakka rakennusten aulojen kautta. Tarkemmat ohjeet kampuksella käynnistä löytyvät osoitteesta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita (kirjaudu Aalto-tunnuksilla). 

Haluamme varmistaa henkilöstömme terveyden ja turvallisuuden, ja teemme kaikkemme koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. 

Alla on yhteenveto tällä hetkellä voimassa olevista ohjeista, joita kaikkien aaltolaisten edellytetään noudattavan.

Ohjeet erityisesti opetukseen ja opiskeluun

 • Ohje Aalto ARTSin materiaalinoudoista löytyy https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita.

 • Kaikki lähiopetus keskeytetään 17.3.–13.4.2020. Suunniteltu etäopetus ja verkkotentit toteutetaan suunnitelman mukaan.   

 • Yliopiston tilat eivät ole opiskelijoiden käytössä 17.3.–13.4.2020.

 • Yhteenveto opiskelun tukipalveluista ja opiskelijoiden opintotuesta löytyy Intosta. 

 • Opetushenkilöstö valmistautuu parhaillaan ottamaan kursseillaan käyttöön vaihtoehtoisia opetus- ja arviointiratkaisuja. Opetuksen järjestämisessä voi esiintyä joitakin häiriöitä. Toivomme kärsivällisyyttä. 

 • Opetushenkilökunnalle on tarjolla apua online-opetukseen osoitteessa opit.aalto.fi. Tarjolla on myös rajoitetusti AV-tukipalveluita kampuksella, tukipyynnöt IT Service Deskiin ([email protected]). 

 • Tenttiaikataulut todennäköisesti muuttuvat opetusjärjestelyiden vuoksi. Yksityiskohtaisempaa tietoa tarjotaan pikimmiten.   

 • Tietoa kurssien järjestelyistä ja arvioinneista on tarjolla kurssikohtaisesti MyCourses-palvelussa.  

 • Koronavirus – tietoa opiskelijalle -sivusto löytyy Intosta (https://into.aalto.fi/display/fiopisk/Koronavirus+-+tietoa+opiskelijalle).

Ohjeet erityisesti henkilöstölle

 • Työntekijät voivat lainata etätyöskentelyyn tarpeellisia työvälineitä esimerkiksi työergonomian parantamiseksi tai välttämättömiin opetuksen tai tutkimuksen tarpeisiin. Tarkemmat ohjeet tavaroiden lainaamiseen löytyvät osoitteesta: https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita 

 • Jos sinulla on erityinen tarve käydä kampuksen tiloissa ennen 13.4.2020, lähetä ilmoitus osoitteeseen [email protected] klo 16 mennessä käyntiä edeltävänä arkipäivänä. Tarkemmat ohjeet tavaroiden lainaamiseen löytyvät osoitteesta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisäisiä-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita (kirjaudu Aalto-tunnuksilla). 

 • Jos tarvitset kampuksella IT-lähitukea ajalla 25.3.-13.4.2020 (esim. korvaavan laitteen nouto, tietyt päivitykset, AV-tuki), lähetä ilmoitus osoitteeseen [email protected] yllä olevan kampuksen käyntiohjeistuksen mukaisesti käyntiajasta sopiaksesi. Jos tarvitset muuta IT-tukea, ota yhteys IT Service Deskiin [email protected]

 • 25.3.–13.4.2020 Aalto-yliopistoon saapuva posti vastaanotetaan keskitetysti Otakaari 1:n postihuoneeseen, jossa se lajitellaan ja säilytetään. Vain saapuvasta viranomaispostista tiedotetaan vastaanottajalle sähköpostitse. Jos odotat kiireellistä ja toiminnan kannalta kriittistä postia, ilmoita postin lähettäjä, vastaanottaja ja vastaanottajan toimipiste kampuksella osoitteeseen [email protected] Kun saat kirjaamosta lähetysilmoituksen, lähetä viesti osoitteeseen [email protected] yllä olevan käyntiohjeistuksen mukaisesti.

 • Työskentele ja tutki etänä. Ohjeita etätyöhön löytyy osoitteessa https://www.aalto.fi/fi/palvelut/etatyoohjeet-koronavirustilanteeseen (jos linkki ei aukea, kopioi osoite selaimeen).

 • Ajalla 25.3.–13.4.2020 yliopiston kannalta välttämättömien ja erikseen määriteltyjen toimintojen (esim. IT-tuki ja tilojen turvallisuus) turvaamiseksi vain ennalta nimetyt henkilöt voivat työskennellä kampuksella.

 • Jos sairautesi kestää enintään 7 päivää (5 työpäivää), voit olla sairauslomalla ilmoittamalla asiasta esihenkilöllesi. Pidemmissä sairauksissa ole yhteydessä työterveyteen. 

Ohjeet kaikille

 • Kirjojen ja aineiston varaus ajalla 26.3. –13.4.2020: Varaa kirja tai aineisto AaltoFinna-tietokannan kautta. Kun varaus on valmiina noudettavaksi, asiakaspalvelu soittaa sinulle noutoajan sopimiseksi. Kirjojen ja aineiston noutopiste on Oppimiskeskuksen pääoven vieressä, osoitteessa Otaniementie 9. Noutopiste on avoinna 30.3.2020 alkaen ma-pe klo 10-14.

 • Jos sinulla on vakavia oireita, ole puhelimitse yhteydessä työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, terveyskeskukseen, terveydenhuollon päivystykseen tai matkavakuutuksen tiedoissa mainittuun infonumeroon.

 • Hyödynnä online-työkaluja (esim. Teams) mahdollisuuksien mukaan.   

 • IT-tuessa ja -järjestelmissä voi olla ruuhkaa. Tuki pyrkii turvaamaan ensisijaisesti opetuksen ja kriittisen toiminnan. Ole kärsivällinen ja etsi tietoa ja tukea ensisijaisesti verkon kautta. https://www.aalto.fi/en/it-help

 • Ulkomaille ei toistaiseksi matkusteta työ- tai opiskeluasioissa. Vältä kaikkea matkustamista myös kotimaassa. Siirrä matkoihin liittyvät tapaamiset tuonnemmaksi tai järjestä ne etäyhteyksillä.  

 • Pese kädet usein ja kunnolla. Älä kättele. Hyvä käsihygienia on parhaita keinoja estää viruksen tarttuminen ja leviäminen.  

Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi tällä sivustolla julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen [email protected]    

Kriisinhallintaryhmä (CMT)
Aalto-yliopisto  

Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, johon kuuluvat rehtori, turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja, ja tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearvioita.   

Neuvontapalveluita

 • Terveystalon verkkosivuilla (https://www.terveystalo.com/fi/) on kotihoito- ja toimintaohjeita, jos epäilet koronavirustartuntaa. Terveystaloon yhteys otetaan ensijaisesti Lääkäri chat 24/7 -palvelun kautta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Voit tehdä myös oiretestin Omaolo-verkkopalvelun kautta.

 • Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.
 • HUSin päivystysnumero on 116 117 (24/7).

Hyödyllisiä linkkejä

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Hyödyllisiä ohjesivuja

A person using VR headset

Verkko-opetuksen tukipalveluista on koottu tietoa osoitteessa opit.aalto.fi

Verkko-opetuksen tukipalveluista on koottu tietoa osoitteessa opit.aalto.fi

Laboratoriossa käytössä oleva koeputkiteline.

Koronavirus -tietoa opiskelijalle

Koronavirus -tietoa opiskelijalle

Laboratorioväline

Koronavirukseen liittyviä ohjeita tilaisuuksien järjestäjille

Aalto-yliopisto ei toistaiseksi vastaanota vieraita. Alta löydät viestipohjan tapahtuman perumiseen tai siirtämiseen.

Aalto-yliopisto
itpalvelut

IT Help

Täältä löydät IT-palveluihin liittyvät ohjeet.

Koronavirukseen liittyviä uutisia Aalto-yliopiston verkkosivuilla

Kuvassa näkyy rahoituksen professori Vesa Puttonen ja kuvan otti Evelin Kask.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pikavauhtia tehty raportti paljastaa, miten ravintola– ja majoitusalan kassat kestävät koronakriisissä

Professori Vesa Puttosen työryhmän raportti auttaa päätöksentekijöitä arvioimaan ravintoloiden sulkemisen vaikutuksia.
Ei tehdä korona-ajasta suorittamisen olympialaisia, kuvituskuvassa kolme ihmistä kävelee syksyisessä kaislikossa
Yliopisto Julkaistu:

Ei tehdä korona-ajasta suorittamisen olympialaisia

Poikkeustilanteessa tulisi suhtautua lempeästi itseemme ja toisiimme, muistuttaa apulaisprofessori Jukka Luoma.
Miten koronavirus leviää
Tiedotteet Julkaistu:

Suomalaistutkijat yhdistivät voimansa selvittääkseen, miten koronavirus voi levitä ilmassa

Hankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita. Tutkijat käyttävät 3D-mallintamiseen supertietokonetta ja uskovat, että ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina.
Image of an empty lecture hall
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto Thesis ja koronavirus

Lue täältä, miten koronavirus vaikuttaa Aalto Thesis -ohjelmaan.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu