Saavutettava Aalto
Aalto-yliopiston tavoitteena on esteetön, terveellinen ja turvallinen yliopisto, jossa tutkimus, opetus ja palvelut ovat kaikkien saavutettavissa.
Jokaisen on tärkeää tietää, miten saavutettavuutta voi edistää ja miten voi omalta osaltaan varmistaa saavutettavan opetuksen, palvelun ja niihin liittyvät sisällöt. Tällä sivulla on yleisiä tietoja saavutettavuusvaatimuksista ja keskeisistä toteuttamistavoista, jotka taustoittavat saavutettava Aalto -toimintakonseptia. Tarkennukset löytyvät sivun alaosan linkkien kautta muilta saavutettavuutta käsitteleviltä sivuilta.
Yliopiston saavutettavuus tarkoittaa sitä, että opetus, tutkimus ja niitä tukevat palvelut ovat helposti lähestyttäviä ja käytettäviä yksilöiden moninaisista ominaisuuksista riippumatta. Saavutettava toimintaympäristö on mahdollistava ja inklusiivinen eli toimintamme edistää kaikkien aaltolaisten vuorovaikutusta, oppimista, tutkimusta ja muuta työntekoa.
Saavutettava toimintakulttuuri toteutetaan Aalto-yliopistossa seuraavien periaatteiden avulla:
Palvelukartan avulla pääset kätevästi perille Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen kohteisiin, joita ylläpitää, kehittää ja vuokraa Aalto CRE. Kampuksen kehittämisen tavoitteena on esteettömyys sekä arvokkaan historian ja uudenlaisen suunnittelun yhdistäminen. Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n laaja tietopankki auttaa esteettömyyden edistämisessä.
Hae palveluita, toimipisteitä tai osoitteita palvelukartan avulla.
Aalto-yliopiston kampus sijaitsee Espoon Otaniemessä, jonne on muodostunut elävä ja innovaatioita tukeva kaupunginosa.
Esteettömyys ja saavutettavuus on otettu huomioon AYY:n vuokrattavissa tiloissa. Osa tiloista on lähes esteettömiä, ja myös esteellisten tilojen osalta ennakko-opastusta on parannettu.
Esteettömyydessä on kyse ihmisten moninaisuuden huomioonottamisesta rakennetun ympäristön suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Aalto-yliopistossa kaikki opiskelijat voivat keskittyä opintoihinsa mahdollisimman tasavertaisina. Yksilöllisten syiden perusteilla on mahdollista saada esimerkiksi tenttiajan pidennys tai käyttää apuvälineitä opinnoissa. Näistä yksilöllisistä ratkaisuista sovitaan luottamuksellisessa tapaamisessa korkeakoulun opintoasioiden suunnittelijan tai kurssiopettajan kanssa. Neuvoa esteettömyysasioissa voi kysyä myös yliopiston saavutettavuuden erityisasiantuntijalta, opintopsykologilta tai tuutorilta.
Esteettömästä/saavutettavasta opiskelusta on määrätty Aalto-yliopiston yhteisissä opetusta ja opiskelua koskevissa säännöissä pykälässä 24:
Aalto-yliopiston akateemisten asian komitea antaa saavutettavuutta koskevasta menettelystä tarkemmat määräykset.
Tervetuloa Aaltoon! Opetuksen suunnittelua ja toteutusta tukevat yliopiston toimintaa ohjaavat yliopiston strategia, sekä koulutusta koskevat linjaukset, säännöt ja ohjeet (kirjaudu). Rohkaisemme opiskelijoitamme tutkimaan tuntematonta sekä oppimaan ja tekemään asioita täysin uudella tavalla – yhdessä ja rajoja rikkoen.
Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Koulutamme muutoksentekijöitä ratkaisemaan yhteiskunnan suuria haasteita ja luomaan hyvinvointia.
Aalto-yliopistossa on useita opiskelijavalintoja. Tältä sivulta löydät ohjeet kandidaatti-, maisteri- ja tohtorikoulutuksiin hakemisesta.
Aalto-yliopisto koostuu kuudesta korkeakoulusta, 12 000 opiskelijasta ja 4 200 työntekijästä, joista noin 400 on professoreita. Tutustu tieteen, taiteen, tekniikan ja talouden asiantuntijoihimme.
Aalto-yliopiston toiminnan periaatteita ovat monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Aalto edistää näitä periaatteita ja ehkäisee syrjintää kaikessa toiminnassaan. Jokaisella Aallon opiskelijalla on oikeus saada henkilökohtaisia opintojärjestelyjä terveydellisten syiden perusteella.
Rakennamme inklusiivista yhteisöä, jossa yhteisömme jäsenet tuntevat yhteenkuuluvuutta ja voivat täysipainoisesti elää työn tai opintojen arkea tasavertaisina.
Jokaisella Aallon opiskelijalla on oikeus saada kohtuullisia henkilökohtaisia opintojärjestelyjä terveydellisten syiden perusteella.
Rasismille ei ole sijaa tiedeyhteisössä, Aalto-yliopiston johto sanoo kannanotossaan. Aalto tekee yliopistona lujasti töitä sen eteen, että yhteisömme olisi avoin ja monimuotoinen.
Eettiset periaatteet (Code of Conduct) muodostavat Aalto-yhteisön kulttuurin perustan, ja toteutamme niiden avulla arvojamme ja tapaamme toimia.
Saavutettavuuden edistäminen Aalto-yliopiston digitaalisessa toimintaympäristössä. Aalto-yliopiston IT-palvelut valvoo IT-ratkaisujen koko elinkaarta, infrastruktuuria ja niihin liittyvien operaatioiden hallintaa sekä loppukäyttäjien palveluja ja käyttäjäkokemusta.
Digitaalinen saavutettavuus tarkoittaa verkkosisältöjen
Digitaalisen saavutettavuuden ohjeistuksia Aalto-yliopiston järjestelmien, verkkosivustojen, sähköisten palveluiden, mobiilisovellusten ja tiedostojen toteuttamiseksi yhdenvertaisella sekä digipalvelulain (DPL) edellyttämällä tavalla (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, 306/2019).
Aallon IT-pavelut on palveluyksikkö, joka tukee yliopiston toimintaa tukemalla käyttäjien tarpeita koskien informaatiojärjestelmiä, verkostoja ja IT-laitteita läpi Aallon.
Saavutettavuuden avulla huolehditaan verkkosisältöjen käyttäjien yhdenvertaisista mahdollisuuksista käyttää sähköisiä palveluita ja verkkomateriaaleja riippumatta mahdollisista vammoista taikka tilapäisistä tai pysyvistä haitoista. Samalla saavutettavuudesta hyötyvät kaikki käyttäjät. Myös opetusmateriaalien laatijoiden tulisi mahdollisuuksien mukaan ottaa saavutettavuusvaatimukset huomioon ainakin pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetussa materiaalissa.
Käytännössä saavutettavuusvaatimusten edistäminen tarkoittaa esimerkiksi:
Saavutettavuusvaatimus voi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa esimerkiksi Word-tiedoston otsikointitoiminnon säännönmukaista käyttöä lihavoinnin tai tekstikoon muuttamisen sijaan tai PowerPoint-tiedostossa riittävää tekstikokoa ja selkeästi erottuvien värien käyttöä. Jo näillä keinoilla voidaan merkittävästi helpottaa materiaalin käyttämistä apuvälineillä.
Diversity and accessibility are the guiding principles of equality at Aalto University. Accessibility of teaching and other academic activities, campus, and services both physically and digitally support the Aalto community in making sure that everyone has the opportunity to access the university’s knowledge, ideas, and resources.
Aalto University’s Accessibility coordination group is formed to improve coordination across domains.
AccANet-yhteisöverkostoon voivat liittyä kaikki saavutettavuuden kehittämisestä kiinnostuneet aaltolaiset. AccANet tukee ja konsultoi saavutettavan opintopolun yhtenäistämistä sekä palveluiden sujuvuutta kaikissa kouluissa.
Toimintaesteiden havaitseminen, korjaaminen ja poistaminen on yhteinen jatkuva prosessi.
Aalto-yliopiston tavoitteena on esteetön, terveellinen ja turvallinen yliopisto, jossa tutkimus, opetus ja palvelut ovat kaikkien saavutettavissa.