En punktuppställning är ett utmärkt alternativ när du vill göra en lång uppräkning överskådligare eller lyfta fram den viktigaste informationen i din text. Att skriva en punktuppställning på rätt sätt kan vara en utmaning, och tipsen nedan är till för att göra regler som kan kännas komplicerade lite lättare att greppa. Det lönar sig att satsa på korrekta punktuppställningar, eftersom de kan göra texter betydligt mer läsarvänliga.
Olika typer av punktuppställningar och deras regler
Det finns flera sätt att skriva en punktuppställning: dina punkter kan bestå av hela meningar, flera meningar, halva meningar eller enstaka ord. Hurdana regler du ska följa för punktuppställningen beror mycket på hur punkterna ser ut.
1. I vissa punktuppställningar är punkterna inte självständiga meningar, utan en direkt fortsättning på den inledande satsen. Om dina punkter är sådana ska du
-
inte sätta ut ett kolon efter den inledande satsen
-
börja varje punkt med liten bokstav
-
inte sätta ut kommatecken mellan punkterna eller ett ”och” före den sista punkten
-
sätta punkt först i slutet av uppställningen.
2. En annan typ av punktuppställning är en där punkterna är självständiga meningar (eller till och med flera meningar) som inte är en direkt fortsättning på den inledande satsen. Om dina punkter är sådana, gör så här:
-
Se till att den inledande satsen är en fullständig mening, kapa den alltså inte på mitten som i exempel 1.
-
Sätt ut ett kolon efter den inledande satsen.
-
Börja varje mening med stor bokstav.
-
Sätt punkt efter varje mening, inte bara i slutet av uppställningen.
3. En tredje variant av en punktuppställning är en där varje punkt består bara av ett ord, som inte är en direkt fortsättning på den inledande satsen men inte heller en hel mening. I sådana fall ska du sätta ut ett kolon efter den inledande satsen, men i övrigt följa reglerna i exempel 1.
Regler som gäller för alla punktuppställningar
Alla punktuppställningar ska vara symmetriska, vilket betyder att alla punkter ska vara i samma form. En asymmetrisk punktuppställning blir genast svår för läsaren att greppa. Titta på exemplet nedan:
Studerande ska komma ihåg att
Den här uppställningen är förvirrande på flera sätt:
1. Bara den första punkten är en direkt fortsättning på den inledande satsen, sedan följer två hela meningar och ett enskilt ord. Alla punkter borde här vara en direkt fortsättning på den inledande satsen.
2. Punkt två övergår från tredje person till direkt tilltal (”du ska”), punkt tre är i passivform och punkt fyra är ett substantiverat verb. Uppställningen blir lättare att läsa om tilltalsformen är densamma i alla punkter.
3. Punkt tre är egentligen en fortsättning på punkt två, och kunde antingen kombineras med den eller skrivas ut som en underpunkt. Att skriva ut dem som jämställda punkter gör det svårare för läsaren att se att de hör ihop.
Exemplet blir mycket lättare att läsa om man skriver om det på ett symmetriskt sätt:
Studerande ska komma ihåg att
Punkterna i en punktuppställning kan markeras med bland annat listpunkter, franska streck, asterisker, bokstäver eller siffror. Om din punktuppställning är en anvisning där punkterna ska följas i en viss ordning, eller om du vill kunna hänvisa till punkterna senare, lönar det sig att markera punkterna med bokstäver eller siffror.
Läs mer om punktuppställningar här:
Klarspråk i kommunerna: https://www.kommunforbundet.fi/publikationer/2012/20120001033-klarsprak-i-kommunen-en-skrivhandledning
Myndigheternas skrivregler: https://www.isof.se/om-oss/publikationer/institutets-publikationer/sprakvard/2016-09-14-myndigheternas-skrivregler.html
Svenska skrivregler (2017, 4 upplagan)