Nyheter

Soluppvärmning kan täcka över 80 procent av uppvärmningsbehovet i hushållen i nordiska länderna

Solenergi ger ekonomiskt rationella möjligheter att samla uppvärmningsenergi och minska koldioxidutsläppen.
I Helsingfors i Finland, på området Eko-Vik, har sammanlagt nio fastigheter försettsmed solvärmesystem med vilka värme produceras för uppvärmning av varmt vatten och i några fall för golvvärme. Värmen från solfångarna leds till en isolerad vattentank som lagrar värmen. Bild: Helen Oy

Enligt forskare vid Aalto-universitetet är det möjligt att med lämpliga solenergisystem producera t.o.m. över 80 procent av energibehovet för uppvärmning av hushållen i Finland.

När priset på uppvärmningsenergi från solen antogs vara konkurrenskraftigt med de uppvärmningsalternativ som används i dag, fick man enligt forskarnas beräkningar 53–81 procent av årsförbrukningen av uppvärmningsenergi i hushållen täckt med förnybar energi, beroende på vilket tekniskt utförande som valdes. 

Forskarna beräknade mängden värme man fick ut för användning när energin för uppvärmningen av hushållen samlades med soluppvärmning och insamlad energi lagrades inför kalla perioder. Forskarna prövade i sina beräkningar såväl vattenlagring i ackumulatortankar på markytan, avsedda för kortvarig lagring, som säsongslagring i borrhållslager. Resultaten var beroende av hur värmepumparna samt ackumulatortankarna och borrhålslagren för lagring av värmeenergi användes tillsammans. 

”Resultatet har beräknats för förhållandena i Finland, men gäller i princip även för Sverige, Norge och på annat håll på samma breddgrad. Visserligen påverkar de lokala förhållandena i någon mån,” säger Hassam ur Rehman, som disputerar i ämnet vid Aalto-universitetet. 

Uppvärmningen av byggnader hör till de största koldioxidkällorna i Europa. Inom EU används 40 procent av all energiförbrukning för uppvärmning.  

”Exempelvis i Finland går över 80 procent av energiförbrukningen åt till att värma byggnader och vatten, och behovet ökar hela tiden. Solenergi ger ekonomiskt rationella möjligheter att samla energi för ändamålet och minska koldioxidutsläppen, i synnerhet i södra Finland, där största delen av befolkningen bor,” säger professor Kai Sirén på Aalto-universitetet. 

Lägre priser har redan gjort solenergin till ett konkurrenskraftigt alternativ på energimarknaderna även i Norden. I Danmark, till exempel, har användningen av solenergi i fjärrvärmeproduktionen ökat snabbt. 

Sirén anser det vara viktigt med fortsatt forskning i ämnet, vilket förutsätter mätresultat från systemet som har byggts och genomförts i Finland. 

”Det är frågan om ett beräkningsresultat, som innehåller osäkerhetsfaktorer, även om valet av indata och simuleringarna har gjorts ytterst noggrant,” påpekar Sirén. 

Tilläggsinformation: Professor Kai Sirén, Aalto-universitetets högskola för ingenjörsvetenskape, [email protected] / tfn +358 40 574 1871

Fotografier för media (Helen Oy): https://www.dropbox.com/sh/aykon70wo2d5omn/AADsGcHAdz1YjqJEdQNq2lfva?dl=0rafier 

Artikel: Hassam ur Rehman, Janne Hirvonen, Kai Sirén: A long-term performance analysis of three different configurations for community-sized solar heating systems in high latitudes. Renewable Energy 113 (2017) 479-493. https://doi.org/10.1016/j.renene.2017.06.017

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar, Pressmeddelanden Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Photo from the K-floor of the Harald Herlin Learning Centre, students working at desks.
Campus, Forskning och konst, Studier Publicerat:

Renovering i Harald Herlin-lärcentrets K-våning

I Lärcentrets K-våning påbörjas den 5.2.2024 en renovering.