Nyheter

Rektor Ilkka Niemelä utnämndes för en andra femårsperiod

Den nya perioden inleds 1.7.2022.
Rehtori Ilkka Niemelä
Foto: Aalto-universitetet / Jaakko Kahilaniemi.

Aalto-universitetets styrelse utnämnde professor och teknologie doktor Ilkka Niemelä till Aalto-universitetets rektor för en andra femårsperiod, som inleds 1.7.2022. Niemelä är Aalto-universitetets andra rektor, och han påbörjade sitt rektorsuppdrag 2017.

Innan han blev rektor verkade Ilkka Niemelä som Aalto-universitetets provost från och med 2014. Han utnämndes till professor i datavetenskap vid Tekniska högskolan år 2000, till dekanus för Aalto-universitetets högskola för teknikvetenskaper år 2011 och till vicerektor med ansvar för akademiska frågor och första ersättare för rektor år 2012. Niemelä har också verkat i internationella forskningsuppdrag i Australien, Tyskland och USA. Han innehar flera akademiska förtroendeuppdrag.

Ordförande för Aalto-universitetets styrelse Mikko Kosonen konstaterar: ”Rektor Ilkka Niemelä har under sin första mandatperiod gjort ett utmärkt arbete för att utveckla Aalto-universitetet. Han kombinerar en ambitiös strategisk vision med empati på ett ovanligt sätt. Universitetet har nu också en ny strategi, som Ilkka Niemelä aktivt har medverkat i att ta fram i nära samarbete med hela universitetssamfundet. Vi vill se honom fortsätta implementera strategin under den kommande femårsperioden.”

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Omistajuuden professori Samuli Knüpfer. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta
Utnämningar Publicerat:
Jarkko Koskinen, Vuoden alumni 2021
Utnämningar Publicerat:

Jarkko Koskinen, expert inom geoinformatik och rymdteknik, är Årets alumn 2021

"Geodataområdet befinner sig för närvarande i centrum av en enorm utveckling. Många av världens största företag, såsom Google, Microsoft, Apple och Huawei, har geodata som ett av sina verksamhetsområden. På grund av robotiseringen och digitaliseringen behövs exakta och högklassiga geodata och lokaliseringsdata i realtid överallt. Arbetsutsikterna inom branschen är enorma" säger Koskinen.
Kuvassa näkyy elokuun 1. päivänä Executive in Residence -tehtävässä aloittava Taavi Heikkilä. Kuva on SOK:n kuva.
Utnämningar, Pressmeddelanden Publicerat:

Taavi Heikkilä, veteran inom andelsrörelsen, tillträder ny post vid Aalto-universitetet

Heikkiläs befattning Executive in Residence inrättas med donationsmedel. Finland är världens mest kooperativa land, och därför är det viktigt att branschen satsar på forskning och undervisning och samarbete mellan företagen och universitetet, säger donatorerna.
Professor Sand on the left, with one her simulations on the right
Utnämningar, Vetenskap & konst Publicerat:

Från pikosekunder till årtionden: modellering av material för framtidens energi

Professor Andrea Sand berättar om sitt arbete med att modellera strålningens effekter på olika material, och hur detta kan bidra till att framtida nya energikällor utvecklas.