Nyheter

På elverkstadskursen byggdes lösningar för vardagliga behov

Handdockan som reagerar på beröring uppkom genom samarbete mellan konst och vetenskap.
Kevään 2018 Sähköpajakurssin lopputyö, kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Den prisbelönta och omtyckta elverkstadskursen ställde fram innovativa projektarbeten, som studerande vid Aalto-universitetet byggt, på kursens avslutande utställning den 23 maj. Det var livat i utställningslokalen då olika rörliga maskiner gjorde sina testturer. Klomaskinen och Beer Pong-spelet som kännetecknas av de röda kopparna orsakade köer då studerande ville testa sina förmågor.

Under kursarbetet strävade man även efter att svara på praktiska behov. Smarta mörkläggnings- och ljusgardiner som rör sig som användaren vill och hjärnorna i Heurekas Hjärnan-utställning som utställningsgästerna bär med sig som interagerar med utställningslokalen.

Kourapeli Sähköpajakurssin loppunäytöksessä, kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Klomaskinen som stiftelsen Ulla Tuomisen Säätiö belönade underhöll kursdeltagarna och utställningsbesökarna.
Mars-mönkijä Sähköpajakurssin loppunäytöksessä keväällä 2018, kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Mars-fyrhjulingen gjorde testrundor i utställningslokalen. Även den belönades med stiftelsen Ulla Tuomisen Säätiös pris.
Aivot-projekti Sähköpajakurssin loppunätöksessa 2018, kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen
Projektarbetet Hjärnan planerades tillsammans med Heureka för den kommande Hjärnan-utställningen. Konstgjorda hjärnor följer med utställningsbesökarna och interagerar med utställningslokalerna så att lampor i olika färger tänds i hjärnans olika delar.

Trots att kursen i första hand är riktad till första årets studerande inom elektronik och elektroteknik deltar varje år flera ivriga studerande från alla Aalto-universitetets högskolor. Den interaktiva handdockan som studerande från elektronik och elektroteknik samt design har utarbetat från en användarvänlig idé är ett utmärkt exempel på ett mångvetenskapligt samarbetsresultat. Handdockan som planerats för att stärka relationen mellan föräldern och barnet reagerar på beröring med hjälp av invävda sensorer som tänder LED-lamporna i kinderna.

Vuorovaikutteinen käsinukke Sähköpajakurssin loppunäytöksessä 2018, kuva: Aalto-yliopisto / Linda Koskinen
Vid tillverkningen av handdockan som reagerar på beröring har man använt material som leder elektricitet och vävt in sensorer.

Elverkstadskursen som belönats med Aalto Excellence Recognition har fått beröm av både studerande och instanser utanför högskolan. Det krävs ingen förhandskunskap för att delta i kursen och den är öppen för alla studerande vid Aalto. Huvuddelen av kursen består av ett projektarbete som använder en mikrokontroller med hjälp av vilken studerande får förverkliga det som de lärt sig. En mikrokontroller är en mycket liten dator med vars hjälp man enkelt får in "intelligens" eller programmerbarhet i maskiner som byggs.

Elverkstadskursen samarbetar med Aalto Ventures Program, Design Factory och Aaltonaut-gruppen. Med bidrag från en privat bidragsgivare har verkstaden bland annat kunnat skaffa en femte 3D-printer, laserskärare, fräs, ytmonteringsugn samt ett stereomikroskop. Den ledande stödgivaren för den grundläggande utbildningen inom elektroteknik, stiftelsen Ulla Tuomisen Säätiö, belönar de bästa arbetena under kursen och bland den här vårens projekt belönades Mars-fyrhjulingen, en glasfiberbåt som fungerar med solceller, en joystick-styrd klomaskin och Remotely Operated Underwater Vehicle (ROV).

Kaksi naista työskentelevät Sähköpaja-kurssilla

Elektroniikka ja sähkötekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Digitaalinen viestintä, avaruustutkimus, koneoppiminen ja tekoäly lääketieteessä, sähköistyvä liikenne… Sellaista tulevaisuuden teknologiaa ei olekaan, joka ei tavalla tai toisella liittyisi elektroniikkaan ja sähkötekniikkaan.

Koulutustarjonta
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
Aalto Squad students on campus
Studier Publicerat:

Antalet sökande till Aalto-universitetet ökade i vårens andra gemensamma ansökan

Aaltos finsk- och svenskspråkiga kandidatprogram lockade 13 500 sökande
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Studier Publicerat:

Träffa Unite! studentrepresentanterna Elias, Ida, Lasse och Luísa

Unite! universitetsalliansen har en egen studentkår, SURE!
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.