Nyheter

Olika karriärvägar: Satu Rämö skriver superpopulära deckare som motvikt mot den digitala kommunikationen, där man måste uttrycka sig kort och koncist

Ett liv på egna villkor som författare och företagare i kommunikationsbranschen är möjligt, eftersom det kommersiella kunnandet hjälper henne att hålla vinstmarginalen i skick och ekonomin under kontroll.
Kuvassa näkyy Satu Rämö punaisessa mekossa. Taustalla näkyy kirjanjulkistamistilaisuuden rekvisiittaa.
Satu Rämös första deckare, som publicerades 2022, har redan sålts i över 100 000 exemplar. Utgivningen av hennes andra kriminalroman, Rósa & Björk, firades i medlet av mars. Foto: Aalto-universitetet / Roope Kiviranta

EM Satu Rämö har åtminstone hittills sett sitt författande som en bisyssla som de kommersiella arbetsuppgifterna som företagare inom kommunikationsbranschen möjliggör. Att dela arbetsinsatsen mellan skrivandet och entreprenörskapet har inneburit en ständig balansgång och riskhantering för att se till att företaget har tillräcklig omsättning.

Under det senaste året har Rämös författarbana dock fått ett nytt slags lyft när deckaren Hildur, som kom ut sommaren 2022, blev ett stort bokfenomen som också sålde bra. Nyligen gav Rämö redan ut sin andra deckare, och åtminstone utifrån recensionerna och förhandsintresset kan man vänta sig framgång också för denna kriminalberättelse med titeln Rósa & Björk förlagd till Island.  

För Rämö är ekonomisk framgång likväl inget självändamål.

”Jag säger alltid till folk att det är väldigt roligt att tjäna pengar, för det är ju underbart. Inte därför att pengar skulle vara en garanti för lycka, utan därför att de gör det möjligt att göra sådant som man tycker om och som man vill bli bättre på. När den egna ekonomiska grunden är i skick, kan man göra saker som man njuter av.”

Kuvassa näkyy Satu Rämö veden äärellä Islannissa ja päällään islantilainen villapaita.
Satu Rämö har tredan drivit sitt företag i kommunikationsbranschen från Island i ett tjugotal år. Foto: Satu Rämö

Företagarens frihet lockade

Under sin studietid grundade Satu Rämö ett företag genom vilket hon utförde olika kommunikationsrelaterade jobb för konsultföretag och reklambyråer. Företagarkarriären tog sin början i erfarenheten att det är möjligt att utföra intressanta uppgifter i intressanta företag och ändå behålla sin frihet.

När Rämö byggde upp sitt företags tjänsteutbud tänkte hon på vad som intresserar henne själv, vad hon kan, vad någon skulle vilja köpa och vad kunderna är redo att betala för. Hon hittade en kombination av kommunikationstjänster, där företagarens och kundernas önskemål möttes.

”Vid handelshögskolan lärde jag mig överblicka svåra saker, såsom hur inflation uppkommer och hur bokslut ska läsas. Och när jag dessutom kunde klä dessa saker i ord, sammanfatta dem på ett begripligt sätt och påverka människors beteende med hjälp av goda berättelser, upptäckte jag i det här en styrka hos mig själv som jag kunde bygga mitt entreprenörskap på”, berättar Rämö.

Kundrelationerna byggdes upp småningom, och fastän livssituationen förde Rämö till Island redan för ett tjugotal år sedan fortsatte hon arbeta med finska kunder. Den arbetsbild som byggts upp under åren möjliggör nu precis det liv som hon vill leva.

Kuvassa nuori Satu Rämö seisoo ulkona auton edessä.
När Satu Rämö sökte till handelshögskolan fruktade hon att hon var en ”lite för oregerlig hippie”, men efter att bara ha kört på och fått examen klar kunde hon konstatera att handelshögskolan hade varit precis rätt ställe för henne. Foto: Satu Rämö

”Att arbeta genom ett eget företag tycker jag är roligare än att vara lönearbetare, och jag kan också fakturera större belopp. Givetvis medför företagandet också mycket större risker. Men eftersom jag vet vad jag kan och också har lärt mig prissätta det jag gör rätt vinner alla”, säger Rämö.

Handelshögskolan lärde mig hur man kan påverka saker och ting

Vid handelshögskolan lärde sig Rämö förstå varför människor och företag fungerar som de gör. Förstår man denna logik kan man bäst påverka saker och ting.

”När jag sökte till handelshögskolan våndades jag över att jag som den hippie jag är inte skulle passa in, eftersom kostymklädda bankirer med portfölj i handen inte alls går ihop med min stil. Men när jag hade kört på och fått examen klar, kunde jag konstatera att handelshögskolan hade varit precis den rätta studieplatsen för mig. Där finns en grundstämning som är mycket framåtsträvande, och också ovanliga ämneskombinationer uppmuntras”, berättar Rämö, som studerat finska och kommunikation, nationalekonomi, marknadsföring, spanska och inhemsk litteratur.

Satu Rämö seisoo islantilaisen kylpylän vesialtaiden edessä.
Satu Rämö säger att hon har haft enorm nytta av att lära sig det kommersiella tänkandet Utan det skulle hon inte kunna leva ett liv på egna villkor som deckarförfattare och företagare i kommunikationsbranschen. Foto: Satu Rämö

”Jag lärde mig väldigt snabbt hur beslut fattas och hur man kan påverka dem. Och hur man får människor att önska goda ting i stället för att önska sådant som är skadligt, såsom engångskonsumtion. Att studera reklam och marknadsföring tycker jag i själva verket är ett av de mest ansvarsfulla val man kan göra under studietiden.”

För varje arbete försäkrar sig Rämö om att vinsten blir tillräcklig och att lönsamheten är i sin ordning. Som företagare vill hon hålla sig ajour och säkerställer att hon erbjuder sådana produkter och tjänster som efterfrågas. Även som författare beräknar hon alternativkostnaden för den tid hon använder för skrivandet. I allt detta har hon haft nytta av sin magisterexamen i ekonomi.

”Jag har haft oerhört stor nytta av att ha lärt mig tänka ekonomiskt, och utan detta skulle jag inte kunna leva mitt liv på egna villkor”, berättar Rämö.

Handelshögskolan gav redskap för entreprenörskap

Under Satu Rämös studietid i början av 00-talet talade man vid handelshögskolan ännu inte just om entreprenörskap, och uppstartskulturen var ännu inte så stark. Lite grämer det Rämö att hon inte hann uppleva företagarkulturens framväxt, men hon gläder sig i alla fall över att den fick luft under vingarna.

Och även om ekonomie magisterexamen inte direkt gav kompetens att bli företagare, lärde den oss att bedöma olika scenarier och hurdana saker som bör beaktas innan man till exempel skriver under ett avtal.

”När jag blev författare förstod jag som affärsmänniska att jag behövde ta hjälp av en expert på avtalsjuridik, eftersom mitt avtal måste fungera i varje situation. Det var förstås möjligt att mina böcker inte skulle sälja, men det var likaså möjligt att det skulle gå bra och att böckerna skulle bli populära. Jag ville inte äventyra min förtjänst genom förhastade åtgärder.”

För den som överväger olika studieplatser rekommenderar Satu Rämö varmt studier vid Aalto-universitetets handelshögskola. Enligt henne är handelshögskolan ett utmärkt val om man vill påverka och skapa något nytt som kanske ännu inte ens finns.

”När jag själv blev färdig fanns sociala medier och Instagram ännu inte, men nu kommer en stor del av min omsättning från dessa. Vid handelshögskolan fick jag verktyg för att kunna använda också sådana nya kanaler”, säger hon.

”Jag fick också goda vänner och omfattande nätverk som har stött mig i min karriär. Och eftersom jag under ett år skötte kommunikationsuppgifter vid handelshögskolans studentkår och redigerade studentkårens tidning Kylteri, var jag när jag fick min examen också nästan en fullfjädrad journalist.”

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
Aalto Squad students on campus
Studier Publicerat:

Antalet sökande till Aalto-universitetet ökade i vårens andra gemensamma ansökan

Aaltos finsk- och svenskspråkiga kandidatprogram lockade 13 500 sökande
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Studier Publicerat:

Träffa Unite! studentrepresentanterna Elias, Ida, Lasse och Luísa

Unite! universitetsalliansen har en egen studentkår, SURE!