Nyheter

Nobelpriset i ekonomi till professor Bengt Holmström

Bengt Holmström är styrelseledamot vid Aalto-universitetet och får Nobelpriset tillsammans med professor Oliver Hart.
Foto: Aalto-universitetet / Janne Lehtinen

Årets Nobelpris i ekonomi utdelas till Styrelseledamot vid Aalto-universitetet, professor Bengt Holmström och professor Oliver Hart för deras bidrag till kontraktsteorin. Holmström och Hart har skapat värdefulla teoretiska verktyg för förståelsen av kontrakt och institutioner.

Professor Bengt Holmström har varit styrelsedamot vid Aalto-universitetet sedan det grundades.

“Aalto-gemenskapen gratulerar Bengt Holmström till en förtjänstfull prestation. Priset är ett bevis på att han har utfört ett unikt arbete. Vi är lyckligt lottade därför att vårt universitet har haft tillgång till hans sakkunskap”, säger Aalto-universitetets styrelseordförande Anne Brunila.

"Bengt Holmström har redan länge hört till de främsta inom ekonomisk vetenskap. Han är också en lysande samhällsdebattör och har exempelvis tagit ställning till den finländska vetenskaps- och utbildningspolitiken. Det har varit fint att få bygga upp Aalto-universitetet tillsammans med honom", säger Aalto-universitetets rektor Tuula Teeri glatt.

Filosofie doktor Bengt Holmström (f. 1949) är professor i ekonomi vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Han har tidigare varit professor vid Yale University. Holmström innehar ett flertal förtroendeuppdrag vid olika vetenskapsakademier och forskningsinstitut och inom näringslivet.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Prisbelönta Publicerat:

Stort internationellt matematikevenemang i Helsingfors närmar sig

Öppningsceremonin för ICM 2022-kongressen går av stapeln i Helsingfors den 5.7.2022 och då premieras meriterade matematiker med Fields-medaljerna, Carl Friedrich Gauss-priset, Chern-medaljen, Leelavati-priset, samt Abacus-priset för matematisk databehandling vilket sponsoreras av Helsingfors universitet. Dessa hedersbetygelser är högt uppskattade bland matematiker som bevis på betydande vetenskapliga framgångar inom matematik. Bland de medaljer som IMU delar ut är Fields-medaljerna också kända utanför matematikfältet som jämförbara med Nobel-priset.
Taavi Väänänen ja Atte Kapanen Helsingin matematiikkalukiosta tekivät tarkistusmittauksia Metsähovissa marraskuussa 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Joni Tammi
Prisbelönta Publicerat:

Gymnasiernas och universitetens samarbete är viktigt

Samarbetet mellan Skoggård radioforskningsinstitut och Helsingfors matematikgymnasium belönades vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla.
Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Samarbete, Prisbelönta Publicerat:

Pekka Ala-Pietilä är Handelshögskolans Årets alumn 2020

Livet är en läroresa: lärandet i sig tar aldrig slut, anser Huhtamäkis och Sanomas styrelseordförande Pekka Ala-Pietilä.
Pirjo Kääriäinen
Samarbete, Prisbelönta, Vetenskap & konst Publicerat:

Finlandspriser till designer och professor Pirjo Kääriäinen samt foto- och videokonstnär, alumn Marja Helander

Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen har belönat nio meriterade konstnärer och samfund med Finlandspriser.