Nyheter

Kunskaper i de inhemska språken stärks via internationellt samarbete

Aalto-universitetet främjar inlärningen av de inhemska språken som en del av Talent boost-helheten inom ett bredare internationaliseringsprogram.
Kaksi opiskelijaa juttelee keskenään. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

Aalto-universitetet främjar inlärningen av de inhemska språken som en del av Talent boost-helheten inom ett bredare internationaliseringsprogram.

Inom ramarna för Talent boost-helheten utvecklar flera universitet och högskolor tillsammans åtgärdshelheter som tjänar hela högskolevärlden. Åtgärderna ska stärka internetionella studerandes kontakter till arbetslivet och därmed bland annat förbättra deras förutsättningar att få sysselsättning i Finland.

Projektet för de inhemska språken har som mål att utveckla utbildningen i dessa språk så att den bättre motsvarar språkkunskapsbehoven hos internationella experter som rekryteras till Finland eller redan arbetar här. Utvecklingshelheten styrs av tre grundprinciper:

  1. kontinuerligt lärande och kontinuerlig bedömning
  2. språkinlärning som en del av ett socialt sammanhang
  3. utveckling från en lärare till någon som stöder lärande och från en studerande till en aktör 

Helheten koordineras tillsammans med Helsingfors universitet och arbetet görs inom båda högskolesektorerna i ett nationellt nätverk.

Ansvarspersonerna vid Aalto-universitetet är Jepa Piirainen och Pasi Puranen från språkcentret. Tillsammans representerar de erfarenhet och expertis inom utveckling av omfattande språk- och kommunikationsstudier på en nationell nivå, språkundervisning och främjande av digital undervisning.
”Det är fint att kunna vara med och bygga upp ett nytt digitalpedagogiskt samarbetsnätverk för undervisningen i de inhemska språken. Jag anser det vara ytterst viktigt att utbudet för undervisning och lärande är tillgängligt för så många som möjligt. Så kan vi stöda internationella studerande och personal vid högskolorna samt deras familjer i dern språkliga socialiseringsprocessen i arbetslivet”, konstaterar Pasi Puranen.

”Projektet är en utmärkt möjlighet att få skapa verksamhetsmodeller och redskap för att stöda språkinlärare som aktiva aktörer, som lär sig språket också självständigt och som en del av en arbetsgemenskap. Även arbetsgemenskaperna behöver konkreta sätt att stöda språkinlärares språkliga socialisering, och projektet svarar även på detta behov”, fortsätter Jepa Piirainen.

Möjlighet för internationella studerande att smidigt integreras i det finländska arbetslivet
Utvecklingsarbetet kommer att skapa ett skalbart digitalt studieutbud på en gemensam verksamhetsplattform, språkinlärningsstigar och modeller, digitalpedagogiska modeller som stöd för undervisning och vägledning samt en grund för ett samarbetsnätverk.

”Aalto-universitetet vill ta sitt ansvar för att vi ska få internationella studerande till Finland och att dessa studerande ska ha en möjlighet att smidigt integreras i det finländska arbetslivet. Kunskaper i de inhemska språken är en viktig del av detta omfattande arbete”, säger Petri Suomala, vicerektor med ansvar för undervisningen.

Mer information:

Pasi Puranen (förstahandskontakt vid Aalto), [email protected], tfn +358 40 3538 211
Jepa Piirainen, [email protected]
Petri Suomala, [email protected]
 

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Studier Publicerat:

Träffa Unite! studentrepresentanterna Elias, Ida, Lasse och Luísa

Unite! universitetsalliansen har en egen studentkår, SURE!
Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.