Nyheter

Köpcentret A Blanc öppnas på Otnäs campus

Den av Alvar Aalto planerade byggnaden som tidigare var känd under namnet "Otaniemen ostari" (Otnäs köpcentrum) omdöptes i och med ombyggnaden och har nu öppnat mitt på Aalto-universitetets campus.
Ostoskeskus A Blanc ja Alvarinaukio
A Blanc ligger vid kanten av Alvarplatsen. Foto: Aalto-universitetet / Anders Portman

Köpcentret A Blancs ombyggnad inleddes i mars 2020 och blev klar i maj 2021. Efter den grundliga reparationen har aktörerna i centret renoverat och inrett sina egna lokaler. A Blancs första butiker slog upp sina dörrar på sommaren och resten av affärerna började sin verksamhet under hösten 2021. Köpcentrets invigningsevenemang pågår 4–8.10.2021.

I A Blanc finns specialaffärer och mångsidig service. Köpcentret bildar ett fungerande par tillsammans med sitt systercentrum invid metrostationen, köpcentret A Bloc. I första våningen av A Blanc finns bland annat Öl- och whiskyrummet Vesiheinä, herr- och damfriseringen Shortcut AALTO, kläduthyrningen Tapiolan Juhlapuku och brädspelsbaren Taproom d20 som öppnar i oktober. Restaurangen Hummus House öppnas under hösten 2021.

I andra våningen finns läkarcentralen Terveystalo Otaniemi och AFRY:s filial i Otnäs. Kontorslokalen i andra våningen saknar ännu hyresgäst.

Ombyggnaden väckte huset till liv

Huset som tidigare gick under namnet Otaniemen ostari byggdes i två etapper 1961 och 1969, och det har planerats av Alvar Aalto. Det utmärks av vitrappade väggar och takplåt i solfjädersform samt en korridor som löper genom hela byggnaden och stora skyltfönster som ger det en avvikande exteriör jämfört med områdets forsknings- och undervisningsbyggnader i rödtegel. Husets nya namn A Blanc hänsyftar på Aalto-universitetet (A) och husets vita väggar (Blanc). Huset är också en raritet för det är en av de få butiksbyggnader som Alvar Aalto planerade.

Köpcentret var länge det enda ställe i Otnäs där man kunde få olika slag av service, tills köpcentret A Bloc öppnades i anslutning till Aalto-universitetets metrostation i augusti 2018. När köpcentret A Bloc öppnat kunde man genomföra ombyggnaden av A Blanc, varvid köpcentret återställdes till sin forna glans och användning.

I och med renoveringen blev A Blanc attraktivare, när hustekniken förnyades och fasaderna reparerades och restaurerades. Det ursprungliga koppartaket med sina solfjädersformer bibehölls. Alla gamla fönster och ytterdörrar reparerades eller förnyades enligt de ursprungliga ritningarna. Samtidigt förbättrades husets energieffektivitet betydligt. Utanför centret byggdes en ny stor terrass med kundplatser, och uteområdena gjordes trivsammare och mera funktionella.

Reparationsplanerna uppgjordes i samverkan med Museiverket och Alvar Aalto-stiftelsen, med respekt för byggnadens historiska och arkitektoniska värde.

Till medierna

Noora Stapleton

Noora Stapleton

Senior Communications Specialist
U908 Communications Services

Om A Blanc

A Blancin logo

A Blanc (extern länk)

Det renoverade köpcentret A Blanc i utkanten av Alvarinaukio är det andra servicecentret på campus. A Blanc erbjuder lokala tjänster som stödjer vardagen, samt mötesplatser med restauranger, butiker och kontor.

A Blanc Opening Celebration 4.-8.10.

A Blanc Opening Celebration

It’s time to celebrate the opening of Otaniemi’s renewed shopping centre A Blanc! The Opening Celebration will take place from Monday to Friday, 4-8 October 2021.

Events
Ostoskesus A Blanc edestä

A Blanc

Otsvängen 27

Platser
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Aalto_University_staff_campus_bikes_2-5-2013_photo_Mikko_Raskinen
Campus Publicerat:

Cykelstölderna på campus har ökat - kom ihåg att låsa fast din cykel ordentligt

Under våren har cykelstölderna på Aalto-universitetets campus ökat.
Nya teknologie hedersdoktorer
Pris och utmärkelser, Pressmeddelanden Publicerat:

Fem nya teknologie hedersdoktorer 2024 vid Aalto

Hedersdoktorerna promoveras i ceremoniella promotion i juni.
AllWell SQ
Universitetet Publicerat:

AllWell?-enkäten för år 2024 besvarades av 36 % av målgruppen

Enkäten skickades till andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Utnämningar Publicerat:

Raili Pönni har utnämnts till utvecklingschef vid Aalto-universitetet

Raili Pönni har tidigare varit planeringschef och ställföreträdande utvecklingschef vid universitetet.