Nyheter

Kauppis-studeranden besöker gymnasier runt om i Finland

Också under läsåret 2023-2024 får gymnasieelever höra om studierna vid Aalto-universitetets handelshögskola, om studentlivet på campuset i Otnäs – och om hur bra studierna på Kauppis förbereder studeranden för arbetslivet.
Students outside School of Business / photographer Unto Rautio
Alla smarta unga är välkomna till Aalto-universitetets handelshögskola. Bild: Aalto-universitetet / Unto Rautio.

Under de närmaste månaderna kommer många gymnasieskolor i Finland att kontaktas av en student från Aalto-universitetets handelshögskola som erbjuder sig att komma på besök. Syftet är att svara på gymnasieelevernas önskan om att få höra hur studie- och studentlivet ser ut på Aalto-universitetets campus i Otnäs i Esbo.

"Vi kartlade i vintras gymnasieelevernas tankar om att välja studieplats och märkte att företagsekonomi som studieinriktning var relativt obekant för många. Dessutom var ekonomernas jobbmöjligheter mindre kända än de som till exempel en jurist eller en läkare har. Många gymnasieelever sade att de ville gärna höra mera om innehållet i ekonomistudierna och om karriärmöjligheterna för en ekonom. Dessutom var de intresserade av studiemöjligheterna även vid sådana universitet som ligger lite längre borta", säger Susanna Rosin, Handelshögskolans kommunikations- och marknadsföringschef.

Gymnasieeleverna önskade också att få höra om hur vardagen för en universitetsstuderande ser ut och om de fritidsaktivitetsmöjligheter som finns tillgängliga för studenter. Vid Aalto-universitetet ordnar ju KY, studentföreningen för Handelshögskolans studerande, och dess många klubbar och ämnesföreningar mycket fritidsprogram.

Kuvassa näkyy Anni Zhao kukkivan vaalenanpunaisen kirsikkapuun edessä.
Handelshögskolans student Anni Zhao var jätteglad över att kunna berätta för potentiella sökande runt om i Finland om sin skola och sina studier. Bild: Anni Zhao.

Jättebra studieplats

En av de studerande som besökte gymnasier under läsåret 2022-2023 är Anni Zhao. Hon är hemma från Uleåborg men gick gymnasiet i Jyväskylä. Hon trivs jättebra på Handelshögskolan och vill uppmuntra även andra unga att söka sig till Kauppis.

”Jag ville gärna berätta också för sådana gymnasieelever som bor utanför huvudstadsregionen att Aalto-universitetets handelshögskola är en jättebra studieplats där alla kan studera och vara med i studentlivet på sitt eget sätt. Varje år börjar mer än 400 studenter på kandidatprogrammet i ekonomi, och studiegemenskapen tar emot människor med olika bakgrunder med öppna armar", säger Zhao.

”Som gymnasieelev hade jag själv också gärna hört mer om utbudet av andra universitet än de som ligger närmast där jag bodde. Dessutom var jag särskilt intresserad av vad högskolestudierna innehåller i praktiken och hurdant studentlivet egentligen är. Det var därför jag bestämde mig för att ansöka om att gå med i Kauppis gymnasiebesöksteam och jag är glad över att ha kunnat berätta för potentiella sökande från hela Finland om vår skola och våra studier."

Målet är en mångfaldigare sökandepool

Syftet med gymnasiebesöken är inte att öka antalet sökande, eftersom Aaltos Ekonomie kandidatprogram redan är klar etta vad gäller antalet sökande. Under många år i rad har det varit det i särklass populäraste programmet bland finländska universitet, mätt i antalet förstahandssökande.

Målet är istället att diversifiera sökandepoolen och att få till exempel flera unga kvinnor att studera ekonomi på Aalto. Det är viktigt ur samhällets synvinkel att utbilda tillräckligt många kvinnor till en branch som leder till centrala positioner i samhället, där man kan använda sin kompetens för att göra samhället bättre för oss alla.

"Många unga kvinnor vill förbättra världen, men tänker inte på att det skulle kunna ske genom ekonomiutbildning. Vårt budskap till unga är att alla smarta unga är välkomna till oss och att våra utexaminerade kan uppnå sådana nyckelpositioner i företag och andra organisationer där de verkligen har möjlighet att påverka riktningen för samhällets utveckling”, säger Rosin.

"Redan vår skolas motto Better Business – Better Society berättar att vi vill att affärsverksamheten bidrar till att bygga ett bättre samhälle, så man kan lita på att en utbildning från oss förbereder för många intressanta karriärer.”

Tilläggsinformation och besöksförfrågningar om gymnasiebesök:

Marknadsföringskoordinator Ellen Kuitunen (förfrågningar om gymnasiebesök)
Aalto-universitetets handelshögskola
050 337 6431
[email protected]

Kommunikations- och marknadsföringschef Susanna Rosin
Aalto-universitetets handelshögskola
050 476 2340
[email protected]

Läs mer

Students at the new BIZ building by Unto Rautio

Kauppatieteet, kauppatieteiden kandidaatti ja kauppatieteiden maisteri, Aalto-yliopisto

Aalto-universitetets Ekonomie kandidatprogram erbjuder övergripande kunskaper och färdigheter i företagsekonomi.

Utbildningsutbud
Four students are doing group work on their laptops.

Studier och program

Handelshögskolan vid Aalto-universitetet är den ledande handelshögskolan i Finland. Vi erbjuder studerande multidisciplinära inlärningsupplevelser och möjligheter att lösa problem ur det verkliga livet i en internationell kontext. Vi stödjer våra studerande att utvecklas till värdefulla experter, innovativa företagare och ansvarsfulla samhällsledare för framtiden.

Handelshögskolan
School of Business Ekonominaukio 1 lower level Photo: Mikko Raskinen

Om Handelshögskolan

Vid Handelshögskolan arbetar vi för ett bättre företagande och ett bättre samhälle. Vi utbildar framtidens experter och ledare och bidrar till samhället genom effektiv forskning, långsiktiga partnerskap och samhällsengagemang. Vi är en av de ledande handelsskolorna i Europa.

Handelshögskolan
School of Business students sitting

School of Business alumni stories

Here you can find School of Business alumni stories. Our alumni share their professional journeys and give advice and tips regarding working life. The stories have been sorted based on the alumni's majors. The newest publications are placed first in the major groups.

School of Business
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Studentguide nyhet, illustrering
Studier Publicerat:

Blivande magister – ge respons på studierna och var med och påverka!

Svara på enkäten för utexaminerade magistrar och påverka utvecklingen av studierna inom ditt område.
Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Studier Publicerat:

Kurs i karriärdesign ger dig möjlighet att sakta ner och lära känna dig själv

Career Design Lab stöder studenternas övergång till arbetslivet. Nyckeln till en hållbar framtid i arbetslivet är ett fördomsfritt och kreativt förhållningssätt till karriärdesign.
Tredelad bild: gul blomma och texten Marsio till vänster, bild av Aino-Marsio-Aalto i mitten, Aalto-logotypen till höger
Campus, Universitetet Publicerat:

Marsio, Aalto-universitetets nya mötesplats för alla, slår upp dörrarna i september

Öppningsutställningarna kring temat Vi gör det omöjliga möjligt presenterar Aalto-gemenskapens lösningar för att skapa en hållbar framtid.
Poikkeustilanne-kuvitus
Campus, Undantagssituationer, Universitetet Publicerat:

Förändringar under sommaren på Aalto-universitetets metrostation

Aalto-universitetets metrostations renoveringsarbete kommer att stänga ingångar under sommaren 2024.