Nyheter

I år firar vi Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur

Vi har utbildat kreativa experter redan i 150 år.
Aalto ARTS 150 years visuals

Högskolan för konst, design och arkitektur, som fick sin början som Skulpturskolan år 1871, har under årens lopp ändrat form, men förblivit en vägvisare för samhällelig förändring.

År 2021 placerade sig Aalto-universitetets konst och design på sjätte plats i QS World University Rankings jämförelse, medan arkitektur kom på plats 42. Våra studerande, forskare och alumner har ett stort inflytande på samhällets olika områden, både nationellt och internationellt.

”Världen förändras snabbare än någonsin tidigare. För att hänga med i förändringarna och kunna reagera på dem behöver vi kreativ problemlösningsförmåga och empati. Jubileumsåret erbjuder oss en möjlighet att stanna upp och blicka framåt mot den värld vi vill bygga”, säger dekanus Tuomas Auvinen.

I framtiden kommer bättre planerade livsmiljöer, människo- och miljöcentrerad design, hållbara levnadssätt, kreativt tänkande och pålitlig, forskningsbaserad kunskap att ha en ännu mer central roll. De kreativa branscherna genererar hållbar tillväxt, välbefinnande och nya arbetsplatser. De utgör även en allt mer betydande del av Finlands ekonomi.

Evenemang och nätmagasin

I år firar vi vår högskola och dess olika områden med blicken stadigt riktad mot framtiden. Vi firar kreativitet och problemlösningsförmåga och hela vår gemenskap – välkommen med!

Våra studerande och forskare från olika områden svarar på de utmaningar som vårt samhälle och hela världen står inför. De erbjuder nya perspektiv på svåra frågor och radikalt kreativa lösningar.

Under jubileumsåret kommer vi att presentera den här typen av lösningar under flera evenemang som vår högskolas vänner är inbjudna till. Vi erbjuder seminarier, föreläsningar och utställningar, tills vidare via nätet på grund av restriktionerna. Du hittar evenemangen här – lägg till ditt eget!

Vårt mest inflytelserika innehåll och våra mest effektfulla projekt kommer även att föras fram i vårt nya nätmagasin, som öppnas under våren.

Studerande skapade jubileumsårets uttryck

Jubileumsårets visuella uttryck har skapats av Milena Rinne och Hanna-Kaisa Eskelinen, studerande i visuell kommunikation och design. Uttrycket föddes under kursen Experimentera: Process (Koe: Prosessi), som leddes av Markus Joutsela, Pekka Piippo och Safa Hovinen. Kursen bestod av sammanlagt nio team, och under kursen föddes flera starka förslag till jubileumsårets identitet.

”I verket som valdes förenas det gamla med det nya. Färgerna är klara och djärva, vilket gör att uttrycket skiljer sig ur mängden. Verket är på ett intressant sätt både visuellt rikt och avskalat, och passar bra för jubileumsåret”, berättar Markus Joutsela, lektor i visuell kommunikation och design.

Rinne och Eskelinen fördjupade sig i högskolans historia och historiska bildmaterial i Aalto-arkivet och intervjuade bland andra Yrjö Sotamaa och Tapio Vapaasalo, som länge verkade inom Konstindustriella högskolan. De funderade på vad den latinska frasen Pro Arte Utili, ”för nyttig konst”, betyder nu och i framtiden.

”Vi funderade på vad som är viktigt i samtida design och ville betona relationen mellan individ och gemenskap. Vi förde samman böljande, mångsidiga former och simpla, geometriska former. Projektet var ett fint tillfälle att lära sig om högskolans historia.”

De unga formgivarna kom även med idén om en Aalto ARTS-vänbok för Högskolan för konst, design och arkitektur, som under våren delas i sociala medier och på hösten trycks upp till en bok.

Vi hoppas att alla vänner till vår högskola delar med sig av sina erfarenheter och minnen på vänbokens sidor!

Mer information:

Pirita Posti, Expert, företagssamarbete, +358503646381, [email protected]

Raila Tapio, Expert, givarrelationer, +358 50 475 9978, [email protected]

 

 

Aalto ARTS 150 years visuals

New web magazine to celebrate multidisciplinary expertise

Inspiring contents, solutions for the future and rich visual narrative. Read our new online magazine.

News
Aalto ARTSin virtuaalinen ystäväkirja Instagramissa, tekijät Hanna-Kaisa Eskelinen ja Milena Rinne

Friend of our school, write in our Friend book!

Fill in our virtual Friend book your funniest study memories and important learnings, and tag along your friends.

News
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Venla Kaislo Sähkötekniikan päivä -tapahtumassa. Kuva: Filmbutik.
Studier Publicerat:

Studerande Venla Kaislo: Jag väntar ivrigt på allt som jag kommer att få göra i framtiden

Venla, som är första årets studerande i bioinformationsteknik, är överraskad av hur aktivt studentlivet vid Aalto-universitetet är.
Engineering psychology students Salla Nicholls and Esko Evtyukov, photo by Matti Ahlgren
Studier Publicerat:

Esko Evtyukov och Salla Nicholls tycker det är häftigt att vara de första studerandena i teknisk psykologi

Esko Evtyukov och Salla Nicholls är de allra första studerandena vid Aalto-universitetets utbildning i teknisk psykologi med totalt tjugo studenter som börjar hösten 2022.
Ninni Norra puhuu nikrofoniin. Etualan pöydällä näkyvät pienet Suomen ja EU:n liput.
Studier Publicerat:

Ninni Norra fick en studieplats på Handelshögskolan via urvalsgruppen särskilda meriter

Som en särskild merit kan betraktas en prestation inom exempelvis entreprenörskap, ledarskap, frivilligverksamhet, idrott, musik, konst eller vetenskap/teknik vilken är på en nivå som är klart högre än jämnårigas prestationer i medeltal.
AllWell 2022 Center
Studier, Universitetet Publicerat:

AllWell? - Den årliga enkäten om välbefinnande i studierna genomförs 15.2–1.3.2023

Genom den årliga AllWell?-enkäten om välbefinnande i studierna samlar vi in information om de studerandes upplevelser gällande undervisning, välbefinnande och studieförmåga samt kamratstöd. I år är enkäten öppen 15.2–1.3.2023. Enkäten skickas per e-post till alla andra årets kandidatstuderande och första årets magisterstuderande.