Nyheter

Gymnasiernas och universitetens samarbete är viktigt

Samarbetet mellan Skoggård radioforskningsinstitut och Helsingfors matematikgymnasium belönades vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla.
Taavi Väänänen ja Atte Kapanen Helsingin matematiikkalukiosta tekivät tarkistusmittauksia Metsähovissa marraskuussa 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Joni Tammi
Taavi Väänänen och Atte Kapanen vid Helsingfors matematikgymnasium gjorde kontrollmätningar i Skoggård i november 2021. Bild: Aalto-universitetet / Joni Tammi

Vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla som Utvecklingscentralen Lärorik rf och Teknikens Akademiker rf (TEK) tillsammans anordnat utdelades ett specialpris för ett tävlingsarbete där samarbetet mellan gymnasiet och vetenskapsuniversitetet varit föredömligt. Priset gavs till Taavi Väänänen och Atte Kapanen vid Helsingfors matematikgymnasium och till deras handledare Teppo Harju och samarbetspartnern Joni Tammi vid Aalto-universitetets radioforskningsinstitut i Skoggård.

Genom att bevilja ett specialpris vill Lärorik uppmuntra alla gymnasier att erbjuda studiekurser där man fokuserar på något problem eller tema och där eleverna samarbetar i direkt kontakt med forskare på olika områden.
Mottagaren av priset utsågs av Läroriks verksamhetsledare Minna Riikka Järvinen efter att de tävlande intervjuats.

"Arbetet är ett utmärkt exempel på de vetenskapsstudier i gymnasiet och den samverkan mellan gymnasieutbildningen och högskolestadiet som avses i gymnasiets läroplan", motiverar Läroriks verksamhetsledare Minna Riikka Järvinen sitt val.

Enligt Järvinen har läraren Teppo Harju på ett förebildligt sätt handlett eleverna på gymnasiets studiekurs till samarbete med Joni Tammi som chefar för Aalto-universitetets radioforskningsinstitut i Skoggård.

"Gymnasisterna hade tillgång till Skoggårds öppna data och hade ett problem att lösa som ingen tidigare hade undersökt. I Skoggård fick eleverna se hur apparaterna fungerar, de bekantade sig med ingenjörernas och forskarnas arbete och fick särskilt se vad det innebär att undersöka en vetenskaplig uppgift. Det var roligt att se gymnasisternas entusiasm och hur de utvecklades under projektet", berättar Tammi.

Nyheten på Läroriks webbplats (på finska)

Skoggård radioobservatorium

Skoggård radioobservatorium är det enda astronomiska radioobservatoriet i Finland.

Läs mer
Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Väre building in Otaniemi campus
Campus, Studier Publicerat:

Sovkapslar vann i omröstningen

Segraren i 2022 års omröstning i den inkluderande budgeten blev klar i slutet av november. Vila och tupplurar blev årets vinnande tema.
An Cong
Studier Publicerat:

An Cong, som studerar inom programmet för Informationsnätverk uppmuntrar kvinnor till teknikbranschen: "Kom till campus och se hur fantastiskt vi har det här"

När Cong gick i gymnasiet funderade hon på att studera både medicin och handel. Under Abiåret mognade beslutet att söka till det tekniska området vid Aalto-universitetet, och det visade sig vara en utmärkt idé.
Kolme henkilöä Kauppakorkeakoululla
Universitetet Publicerat:

Undervisningen och kurserna utvecklas på grundval av responsen från studerandena

Enkäten AllWell? kartlägger saker som kan förbättras för att studerandenas studieförmåga ska bli bättre
TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Prisbelönta, Studier Publicerat:

Tre Aaltostuderande premierades för bästa svenskspråkiga kandidatavhandlingar i teknik

Linda Autio, Isak Jungerstam och Fanny Hakala fick TFiF:s pris.