Nyheter

Gymnasiernas och universitetens samarbete är viktigt

Samarbetet mellan Skoggård radioforskningsinstitut och Helsingfors matematikgymnasium belönades vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla.
Taavi Väänänen ja Atte Kapanen Helsingin matematiikkalukiosta tekivät tarkistusmittauksia Metsähovissa marraskuussa 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Joni Tammi
Taavi Väänänen och Atte Kapanen vid Helsingfors matematikgymnasium gjorde kontrollmätningar i Skoggård i november 2021. Bild: Aalto-universitetet / Joni Tammi

Vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla som Utvecklingscentralen Lärorik rf och Teknikens Akademiker rf (TEK) tillsammans anordnat utdelades ett specialpris för ett tävlingsarbete där samarbetet mellan gymnasiet och vetenskapsuniversitetet varit föredömligt. Priset gavs till Taavi Väänänen och Atte Kapanen vid Helsingfors matematikgymnasium och till deras handledare Teppo Harju och samarbetspartnern Joni Tammi vid Aalto-universitetets radioforskningsinstitut i Skoggård.

Genom att bevilja ett specialpris vill Lärorik uppmuntra alla gymnasier att erbjuda studiekurser där man fokuserar på något problem eller tema och där eleverna samarbetar i direkt kontakt med forskare på olika områden.
Mottagaren av priset utsågs av Läroriks verksamhetsledare Minna Riikka Järvinen efter att de tävlande intervjuats.

"Arbetet är ett utmärkt exempel på de vetenskapsstudier i gymnasiet och den samverkan mellan gymnasieutbildningen och högskolestadiet som avses i gymnasiets läroplan", motiverar Läroriks verksamhetsledare Minna Riikka Järvinen sitt val.

Enligt Järvinen har läraren Teppo Harju på ett förebildligt sätt handlett eleverna på gymnasiets studiekurs till samarbete med Joni Tammi som chefar för Aalto-universitetets radioforskningsinstitut i Skoggård.

"Gymnasisterna hade tillgång till Skoggårds öppna data och hade ett problem att lösa som ingen tidigare hade undersökt. I Skoggård fick eleverna se hur apparaterna fungerar, de bekantade sig med ingenjörernas och forskarnas arbete och fick särskilt se vad det innebär att undersöka en vetenskaplig uppgift. Det var roligt att se gymnasisternas entusiasm och hur de utvecklades under projektet", berättar Tammi.

Nyheten på Läroriks webbplats (på finska)

Skoggård radioobservatorium

Skoggård radioobservatorium är det enda astronomiska radioobservatoriet i Finland.

Läs mer
Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Piano Top Loungessa
Campus, Samarbete, Studier, Universitetet Publicerat:

Studenterna bestämde: två gemensamma pianon anlände till campuset

Vinnaren av Aalto-universitetets studenternas inkluderande budget är gemensam piano.
Two students watching measurements from a computer
Studier Publicerat:

Programmet Health Technology Engineering ger färdigheter att utveckla innovativa tekniska lösningar på hälsorelaterade problem

Det nya magisterprogrammet kombinerar tekniskt kunnande och praktisk förståelse för hälsofrågor.
Kuva opiskelijoista juttelemassa
Studier Publicerat:

Tillbaka på banan / Back on track workshopserie 8.10. & 29.10.2024

Aaltos studiepsykologer och studievägledare organiserar en tvådelad workshopserie för studenter som återvänder till sina studier eller som har studerat mycket lite under det senaste året.
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Campus, Studier Publicerat:

Marhusets verksamhet flyttas till Kandidatcentret

Marhuset stängs i slutet av maj.