Nyheter

Gymnasiernas och universitetens samarbete är viktigt

Samarbetet mellan Skoggård radioforskningsinstitut och Helsingfors matematikgymnasium belönades vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla.
Taavi Väänänen ja Atte Kapanen Helsingin matematiikkalukiosta tekivät tarkistusmittauksia Metsähovissa marraskuussa 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Joni Tammi
Taavi Väänänen och Atte Kapanen vid Helsingfors matematikgymnasium gjorde kontrollmätningar i Skoggård i november 2021. Bild: Aalto-universitetet / Joni Tammi

Vid avslutningsevenemanget i tävlingen Forska-Experimentera-Utveckla som Utvecklingscentralen Lärorik rf och Teknikens Akademiker rf (TEK) tillsammans anordnat utdelades ett specialpris för ett tävlingsarbete där samarbetet mellan gymnasiet och vetenskapsuniversitetet varit föredömligt. Priset gavs till Taavi Väänänen och Atte Kapanen vid Helsingfors matematikgymnasium och till deras handledare Teppo Harju och samarbetspartnern Joni Tammi vid Aalto-universitetets radioforskningsinstitut i Skoggård.

Genom att bevilja ett specialpris vill Lärorik uppmuntra alla gymnasier att erbjuda studiekurser där man fokuserar på något problem eller tema och där eleverna samarbetar i direkt kontakt med forskare på olika områden.
Mottagaren av priset utsågs av Läroriks verksamhetsledare Minna Riikka Järvinen efter att de tävlande intervjuats.

"Arbetet är ett utmärkt exempel på de vetenskapsstudier i gymnasiet och den samverkan mellan gymnasieutbildningen och högskolestadiet som avses i gymnasiets läroplan", motiverar Läroriks verksamhetsledare Minna Riikka Järvinen sitt val.

Enligt Järvinen har läraren Teppo Harju på ett förebildligt sätt handlett eleverna på gymnasiets studiekurs till samarbete med Joni Tammi som chefar för Aalto-universitetets radioforskningsinstitut i Skoggård.

"Gymnasisterna hade tillgång till Skoggårds öppna data och hade ett problem att lösa som ingen tidigare hade undersökt. I Skoggård fick eleverna se hur apparaterna fungerar, de bekantade sig med ingenjörernas och forskarnas arbete och fick särskilt se vad det innebär att undersöka en vetenskaplig uppgift. Det var roligt att se gymnasisternas entusiasm och hur de utvecklades under projektet", berättar Tammi.

Nyheten på Läroriks webbplats (på finska)

Skoggård radioobservatorium

Skoggård radioobservatorium är det enda astronomiska radioobservatoriet i Finland.

Läs mer
Metsähovi Radio Observatory's 14-metre radio telescope
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Prisbelönta Publicerat:

Stort internationellt matematikevenemang i Helsingfors närmar sig

Öppningsceremonin för ICM 2022-kongressen går av stapeln i Helsingfors den 5.7.2022 och då premieras meriterade matematiker med Fields-medaljerna, Carl Friedrich Gauss-priset, Chern-medaljen, Leelavati-priset, samt Abacus-priset för matematisk databehandling vilket sponsoreras av Helsingfors universitet. Dessa hedersbetygelser är högt uppskattade bland matematiker som bevis på betydande vetenskapliga framgångar inom matematik. Bland de medaljer som IMU delar ut är Fields-medaljerna också kända utanför matematikfältet som jämförbara med Nobel-priset.
Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Samarbete, Prisbelönta Publicerat:

Pekka Ala-Pietilä är Handelshögskolans Årets alumn 2020

Livet är en läroresa: lärandet i sig tar aldrig slut, anser Huhtamäkis och Sanomas styrelseordförande Pekka Ala-Pietilä.
Pirjo Kääriäinen
Samarbete, Prisbelönta, Vetenskap & konst Publicerat:

Finlandspriser till designer och professor Pirjo Kääriäinen samt foto- och videokonstnär, alumn Marja Helander

Vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen har belönat nio meriterade konstnärer och samfund med Finlandspriser.
Kuvassa näkyvät pääomasijoittaja Björn Saven ja tohtorikoulutettava Lassi Tervonen.
Prisbelönta Publicerat:

Fortsatta studier vid ett toppuniversitet med hjälp av Björn Savéns stipendium

Lassi Tervonen, doktorand i ekonomi, beger sig till Boston University för att studera, nätverka och hitta nya forskningsidéer.