Nyheter

Ämnesorganisationen Athene önskar studerande i teknisk psykologi som inleder sina studier vid Aalto på hösten hjärtligt välkomna

Hösten 2022 utvidgas Athene från att vara ett gille för utbildningsprogrammet för informationsnätverk till att även bli ett gille för studerande i teknisk psykologi. Ansök via vårens gemensamma ansökan från och med den 16 mars.
Athene guild. Photo: Ilona Rahnasto
Bild: Ilona Rahnasto.

Vid Aalto inleds hösten 2022 en ny utbildning på kandidatnivå i teknisk psykologi, som förenar psykologi och en stark grund för ingenjörsvetenskaperna. Syftet är att nya studerande ska kunna designa teknologiska innovationer ännu mer människonära. Ansök om att studera teknisk psykologi i vårens gemensamma ansökan 16–30.3.2022.

Vi pratar med studerande vid Athene – för närvarande alltså gillet för informationsnätverk – Niklas Koskela, Vilppu Viinikainen, Juha Honkanen och Allan Hemming, som önskar studerande i teknisk psykologi varmt välkomna till Aalto och Athenes gille.

”Nya studerande i både informationsnätverk och teknisk psykologi kommer att vara Athenes studerande från och med orienteringsveckan. Det här gäller både evenemang och gulnäbbsgrupper”, säger Niklas Koskela.

Inom informationsnätverk finns det årligen i genomsnitt 50–60 studerande, och 30 studerande inleder studierna i teknisk psykologi under det första året. Enligt de studerande är gruppandan stark, eftersom gruppen är mindre än genomsnittet.

”Alla känner varandra. Vi kan integrera nya studerande bra”, berättar Allan Hemming.

De studerande inom Athene är i allmänhet intresserade av mycket olika saker.

”I gillet finns konstnärer, musiker, idrottare – väldigt många olika typer av människor”, berättar Juha Honkanen.

”De studerande har också mycket olika orsaker till att de har valt att studera informationsnätverk. De kan vara intresserade av till exempel journalistik, kodning eller samhällsvetenskaper”, tillägger Vilppu Viinikainen.

Gemensamma evenemang och studier

Inom Athene ordnas många slags evenemang, såsom företagsbesök, sitsar, temakvällar, eller till exempel Megaskaba, där gillet tävlar mot Prodeko, gillet för produktionsekonomi.

Niklas Koskela har också rollen som välfärdsansvarig inom Athene, där han har ordnat till exempel välbefinnandecoachning för gulnäbbar.

”Experter inom branschen, såsom Aaltos psykologer eller filosofen Esa Saarinen, har coachat studerande. Senast hade vi Hintsa Performances närcoachning i Otnäs. Temat var resiliens och återhämtning i informationsarbetsmiljön”, berättar Niklas Koskela.

Studerande i teknisk psykologi och informationsnätverk förenas också delvis av gemensamma studier. En av dessa är kursen Human computer interaction som leds av professor Elisa Mekler och som granskar interaktionen mellan apparater och människor till exempel med tanke på användbarheten. Mekler, ansvarig professor i teknisk psykologi Janne Lindqvist och andra professorer och lärare i teknisk psykologi väntar ivrigt på nya studerande, precis som Athene.

Läroplanen för teknisk psykologi publiceras i sin helhet i början av april. I studierna ingår bland annat matematik, fysik, programmering, produktionsekonomi och språkstudier samt socialpsykologi, kognitiv och biologisk psykologi, grunder i akustik och psykoakustik – och glöm inte hjärnalfabetet. På kursen Forskningsprojekt i teknisk psykologi blir de studerande en del av riktiga forskningsgrupper.

Evenemanget Nedräkning till gemensam ansökan ordnas för Högskolan för teknikvetenskaper vid Aalto-universitetets del den 11 mars kl. 15–16. Läs mer och registrera dig här!

Utbildning i teknisk psykologi ger dig inte behörighet att jobba som legitimerad psykolog eller rätt att använda denna titel.

Mer information:

Läs mer om studierna och ansök till Aalto-universitetet i vårens gemensamma ansökan 16–30.3.2022:

Teknillinen psykologia

Teknisk psykologi, teknologie kandidat och diplomingenjör

Ansökningsalternativet för teknisk psykologi erbjuder en i Finland helt unik studiehelhet. De studerande får möjlighet att i sina studier kombinera psykologi, naturvetenskaper och teknik under ledning av internationellt erkända toppforskare. Utexaminerade får jobba med intressanta utmaningar, till exempel att designa ännu mer människonära och inkluderande teknologiska innovationer.

Utbildningsutbud

Se en inspelning från ett webbinarium för teknisk psykologi (på finska):

Läs mer om utbildningsalternativet, karriärmöjligheter och lärare i teknisk psykologi:

Applied psychology. Picture: Matti Ahlgren, Aalto University.

Unik utbildning i teknisk psykologi bygger på teknologi och förståelse av människan, på ett praktiskt sätt

Personer som utexaminerats från teknisk psykologi kan till exempel arbeta som experter på människoorienterad artificiell intelligens eller som utvecklare av elektroniska hälso- och sjukvårdstjänster. Ansökan till den nya utbildningen inleds våren 2022.

Nyheter
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Kaksi opiskelijaa Aalto-yliopiston kampuksella.
Studier Publicerat:

Aalto-universitetet antog 2 027 nya studerande

Sammanlagt sökte 13 500 sökande till Aalto i vårens andra gemensamma ansökan
campus på hösten
Studier Publicerat:

Öppna universitetets höststudier 2024 har publicerats

Anmälan till höstens kurser startar tidigast i augusti.
Studentguide nyhet, illustrering
Studier Publicerat:

Blivande magister – ge respons på studierna och var med och påverka!

Svara på enkäten för utexaminerade magistrar och påverka utvecklingen av studierna inom ditt område.
Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Studier Publicerat:

Kurs i karriärdesign ger dig möjlighet att sakta ner och lära känna dig själv

Career Design Lab stöder studenternas övergång till arbetslivet. Nyckeln till en hållbar framtid i arbetslivet är ett fördomsfritt och kreativt förhållningssätt till karriärdesign.