Nyheter

Akseli Äikäs spelade flera år i Retuperän WBK innan han började studera informationsnätverk på Aalto

Akseli Äikäs studerar informationsnätverk på tredje året vid Aalto, men han har spelat i Retuperän WBK i sju år. Före informationsnätverk studerade han kurvhornsspelande som yrke.
Akseli Äikäs. Kuva Oona Hilli/ Aalto-yliopisto
Akseli Äikäs. Foto: Oona Hilli/ Aalto-universitetet

Akseli Äikäs studerar informationsnätverk på tredje året och är även känd som Audio Dubbado, konstnärliga vilseledare för Retuperän WBK. Före Aalto studerade han böjt hornspel som yrke och under sin militärtjänstgöring genomgick han även en dirigentkurs.

"Efter att ha spelat i Retuperä brandkåren i några år tänkte jag att det skulle vara bra att ha någon ursäkt för att tillbringa så mycket tid i Otnäs. Det var dags att söka till Aalto", säger Akseli Äikäs.

Även om Akseli Äikäs ville studera teknik var han inte så intresserad av att studera matematik, fysik eller kemi.

"Att studera informationsnätverk har känts lite som mitt eget. Kandidatexamen har mycket innehåll från olika områden, till exempel programmering. Fokus för mina egna studier försvann dock ett tag och jag visste inte var jag ville specialisera mig eller fördjupa mig. Det var då jag började kolla vad jag inte ville göra i min magisterexamen."

Jämfört med tidigare musikstudier har kurserna vid Aalto varit mycket mer krävande. Å andra sidan kan och bör man vid Aalto göra saker tillsammans.

"I musikstudierna var kurserna lätta. Man gick bara dit och lyssnade till exempel på musikhistoria i en och en halv timme och gick sedan iväg för att öva. Spelsidan var riktigt intensiv, man satt ensam med ett instrument i ett övningsbås och funderade på hur man skulle få det att låta bättre. Man lär sig en massa olika saker i vågen, men ingenting på samma djup."

Informationsnätverken är fulla av projektkurser och grupparbeten. Athenegillet får också beröm av Akseli Äikäs.

"Att skriva kod på egen hand är inte särskilt meningsfullt för mig. Att arbeta i en grupp däremot är ofta ganska bra att få igång. Vårt Athene-gille är också en ganska varm plats, jag har uppskattat Athene-evenemangen."

Akseli Äikäs.

Efter att ha spelat i brandkåren i några år tänkte jag att det skulle vara bra att ha någon ursäkt för att tillbringa så mycket tid i Otnäs.

Akseli Äikäs

Under sina studier har Akseli Äikäs inte bara spelat i Retuperä, utan även sjungit i Polytekniks kör och spelat i Polytekniks orkester. Även om inriktningen på hans studier fortfarande kan kännas lite dimmig börjar hans egen väg sakta ta form.

"Jag har inte hunnit göra så mycket för mina studier ännu. Det har varit tillräckligt mycket musikalisk aktivitet."

På campus har Akseli Äikäs särskilt uppskattat Smökki. Han kommer att minnas den mycket bättre än föreläsningssalarna.

"Många fester och alla brandkårens träningar hålls på Smökki, och jag har tillbringat mycket tid där."

När Akseli Äikäs ännu inte studerade vid Aalto fick hans vänner i brandkåren studierna att verka mycket mer avslappnade än vad de faktiskt var.

"Kanske var de inte lika ambitiösa när det gällde att försöka slutföra kurser eller poäng. Å andra sidan inledde jag mina studier på höjden av min karriär. Matematikkurserna verkade till exempel oöverstigliga i början, eftersom det redan var lång tid sedan gymnasiet. Nu när jag studerar på campus har jag fått tillbaka mina rutiner och allt känns lättare."

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

Kolme opiskelijaa
Studier Publicerat:

Podcast tar sig an elektroteknologernas vardag

I podcasten diskuterar elektroteknikstudenterna sina studier och teknologlivet vid Aalto-universitetet. Första avsnittet är ute nu!
Otaparkki julkisivu
Campus, Universitetet Publicerat:

Parkeringsavgiften för Otaparkki minskar - ytterligare förbättringar av parkeringen vid Otnäs campus

I mitten av februari införs nya förändringar för campusparkeringen.
Studier Publicerat:

Öva koncentration med MyCourses självstudiekurs

Med självstudiematerialet lär du dig hur du kan tränä din koncentration och skapa en miljö som stöder fokusering när man studerar. Materialet finns på finska och engelska.
Picture of the themes of this course
Studier Publicerat:

Mind & Study: skaffa kunskaper för välmående på en nätkurs med 3sp

Studiepsykologerna i Aalto har kombinerat sina kunskaper och erfarenheter och skapat en nätkurs som hanterar mångsidiga teman inom välmående.