Nyheter

Aalto-universitetets nya byggnad Väre öppnas för allmänheten

Väre för samman institutionerna för Högskolan för konst, design och arkitektur under samma tak i Otnäs.
Aalto-yliopisto Väre. Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto

Den nya byggnaden Väre, som färdigställdes sommaren 2018 mitt i Aalto-universitetets campus, sammanför alla institutioner för Högskolan för konst, design och arkitektur under samma tak för första gången under Aalto-universitetets historia. Byggnadsprojektet på dryga 110 miljoner euro är områdets största efter att Tekniska högskolan flyttades till Otnäs. Investeringen omfattar förutom Högskolan för konst, design och arkitekturs utrymmen även universitetets gemensamma utrymmen och ett köpcentrum.

Väre som planerats med tanke på användarvänlighet och hållbar utveckling erbjuder unika utrymmen för forskning, undervisning inom konst och planering samt konstnärlig verksamhet.

“Aalto-universitetets campusfilosofi konkretiseras i Väre där utrymmena på gatunivå görs så offentliga och öppna som möjligt. Vi öppnar dörren till universitetsvärlden för alla”, säger Antti Ahlava, Aalto-universitetets vicerektor som ansvarat för utvecklingen av campus.

Att kombinera formgivning, konst, arkitektur, media, filmkonst och scenografi samt den handelsvetenskapliga branschen under samma tak är exceptionellt internationellt sett. Förutom Högskolan för konst, design och arkitektur finns även utrymmen och enheter i Väre som delas med Handelshögskolan.

Aerial photo of Väre and A Bloc buildings / Photo by Aalto University, Mikko Raskinen

Den nya komplex av byggnader kompletterar Otnäs campus. Bild: Aalto-universitetet / Mikko Raskinen

Väre använder förnybar energi och respekterar arkitekturen i Otnäs

Byggnaden kompletterar med nya fräscha tag Otnäs campus som planerats av Aino och Alvar Aalto. Byggnadskomplexets moduler får sin form från Harald Herlin-lärcentrets och Kandidatcentrums linjer och bildar ljusa salmiakformade aulor. Undervisningen måste inte enbart ske i föreläsningssalar. Besökare kan genom glasväggarna följa arbetet i de högkvalitativa arbetsverkstäderna på bottenvåningen. 

Väres flexibla utrymmen anpassar sig även efter framtida behov. "Flexibiliteten möjliggör förutom nya utrymmen även nya sätt att arbeta. Man kan testa vilka kombinationer fungerar och utveckla det egna arbetet. Mitt i Otnäs finns nu en bubblande testplattform som sammanför cirka 3 000 aktörer från kreativa branscher", säger Anna Valtonen, dekanus vid Aalto-universitetets Högskola för konst, design och arkitektur.

Väre strävar även efter den ambitiösa A-energiklassen genom att utnyttja både geo- och solenergi. 

Aalto University Vare Tuomas Uusheimo 2

Entrélobban välkomnar besökaren och erbjuder plats för tillfälliga utställningar. Bild: Aalto-universitetet / Tuomas Uusheimo

Väre öppnar dörrarna för konst och service

Väre är inte bara ett utrymme för undervisning och forskning. Aalto-universitetet är det första finländska universitetet som förbinder sig till att följa procentprincipen för konst på sitt campusområde. Enligt procentprincipen får Väre, och övriga Otnäs, en bestående offentlig konstsamling samt utrymmen för varierande konstutställningar och övriga studentarbeten. 

I Väres serviceutbud ingår den bohemiska konstnärsrestaurangen Kipsari, Brooklyn Café och universitetsbutiken Aalto Shop. I slutet av augusti öppnas köpcentret A Bloc i anslutning till metrostationen. Där betjänas huvudstadsregionen av restauranger, affärer och övriga tjänster såsom motionscenter. Campusområdets största restaurang finns på A Bloc. I samma kvarter färdigställs Handelshögskolans nya huvudbyggnad i slutet av år 2018.  

Aalto-gemenskapen samlas för att fira Aalto Day One-evenemanget som inleder läsåret i samband med invigningen av Väre den 5 september 2018. I Väre-byggnaden erbjuds rundturer i huset för media och allmänheten torsdagen den 6 september 2018 kl. 16-17 och kl. 17-18. Rundturen sker på finska eller engelska beroende på deltagarna. Rundturerna har ett begränsat antal platser. För medier ordnas även rundturer på begäran.

Kvarteret har planerats av Verstas Arkkitehdit som består av alumner från Aalto. De vann den internationella arkitekturtävlingen som ordnades år 2012-2013. I tävlingen deltog 189 förslag. Huvudarkitekt Jussi Palva från Verstas Arkkitehdit och övriga ansvariga arkitekter Väinö Nikkilä, Riina Palva, Ilkka Salminen och Mikko Rossi.

Genomförande: med alliansprojektet Aalto University Campus & Real Estate och SRV.
Byggarbetet påbörjades julen 2015. Byggnaden för Högskolan för konst, design och arkitektur färdigställdes i juni 2018. 

Tilläggsuppgifter, begäran om intervju och anmälan till rundtur i huset:
Noora Stapleton
kommunikationsexpert, campuskommunikation
[email protected]
tel. 050 353 1525

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat

Läs fler nyheter

kampus kesällä
Campus, Studier, Universitetet Publicerat:

Röstningen om studenternas inkluderande budget har avgjorts – trädgårdsbänkar blev vinnare

Våren 2021 tillfrågades studenterna vid Aalto-universitetet om hur de skulle vilja satsa 12 000 euro av universitetets budget på campusets utveckling för att förbättra studenternas välbefinnande.
Otakaari 1 Kuva: Aino Huovio / Aalto-yliopisto
Campus, Studier Publicerat:

Korridordörrarna i Kandidatcentret låses, använd passerkort

Studerande, kontrollera att du har ett HRT-kort som har registrerats på idm.aalto.fi eller hämta ut ett passerkort för studerande från och med 8.11. från Väres eller Otakaari 1 entrétjänster och registrera det. Nya passerzoner träder i kraft på campus 16.11. och HRT-kortet eller passerkortet kommer att behövas allt mer.
Ostoskeskus A Blanc ja Alvarinaukio
Campus, Pressmeddelanden, Universitetet Publicerat:

Köpcentret A Blanc öppnas på Otnäs campus

Den av Alvar Aalto planerade byggnaden som tidigare var känd under namnet "Otaniemen ostari" (Otnäs köpcentrum) omdöptes i och med ombyggnaden och har nu öppnat mitt på Aalto-universitetets campus.
Dipoli ilmakuva
Campus Publicerat:

Utomhusområdena och gångvägarna runt Otsvängen 1 och Dipoli förbättras

Under hösten 2021 ska det bli enklare att ta sig längs med gångvägarna från metron till Dipoli. Området kring Alvarsplatsen förbättras samtidigt. Målet är att skapa trivsamma, mångsidiga, säkra och tillgängliga utomhusområden och samtidigt beakta den ursprungliga planeringen och det ursprungliga genomförandet. Arbetet sätter igång redan i augusti.