Högskolan för ingenjörsvetenskaper

Nyfikenhet skapade en karriär

Katri Junna studerade strukturell teknik vid Aalto-universitetet, men fick jobb inom mjukvaruindustrin och arbetar nu som konsult för Netlight Consulting. Katri beskriver sig själv som en i allmänhet nyfiken person med ett intresse för nästan allt. Aalto visade sig vara den perfekta platsen för hennes studier.
Katri Junna

”Teknik är ett fantastiskt område som erbjuder möjligheter både för väldigt specialiserade personer och för mångsysslare som kan lite om det mesta”, säger Katri.

Att det blev teknik var däremot inget uppenbart val för henne. Studier inom hantverk och industridesign, ekonomi och kommunikation var också på tapeten fram till sista stund.

Dålig rekommendation fällde avgörandet

Det slutliga valet påverkades av hennes praktiska tänkande och av att ha något att bevisa. På sin mors inrådan valde hon ett mansdominerat fält med bättre ekonomisk ersättning. Att hon kände att hon hade något att bevisa berodde på att hon blev irriterad på sin gymnasielärare i fysik som tyckte att hon skulle studera humaniora. ”Jag sade till mig själv att det inte finns en chans att jag kommer att vara en stereotypisk tjej med toppbetyg som studerar litteratur eller filosofi”, säger Katri. Följande höst började Katri i Otnäs.

Att engagera sig i studierna

De mångsidiga studierna på Aalto-universitetet var en stor del av det som lockade Katri. Kursens komponenter tillsammans med hennes entusiasm ledde till en ljus framtid. Aaltos praktiska inriktning var också lockande. ”På gymnasiet trodde jag att universitetsstudierna skulle innebära massor med tentor. Vi har relativt få tentor inom teknikstudierna och det kom som en trevlig överraskning för mig, eftersom jag föredrar alternativa inlärningsmetoder.”

Lärorik studentkår

Katri blev varm i kläderna och engagerade sig i studentkåren direkt och fortsatte så under hela sin studietid. ”Jag lärde mig massor om engagemang, hur man motiverar människor, planerar saker, säljer idéer , mötestekniker, effektiv tidshantering, att människor är olika och vad ett fungerande samarbete egentligen är.” Dessa förmågor har varit mycket värdefulla under hennes karriär.

En teknisk examen har många användningsområden

”Jag har alltid tänkt att en civilingenjörsexamen var en allmän titel som förbereder en för en massa olika jobb”, säger Katri. ”Under mina studier kände jag på mig att jag skulle hamna inom projektledning och handledning, och jag hade rätt. Jag har haft flera olika jobb i en mångfasetterad grupp människor, och jag har gillat det.”

Katri har två råd till dem som inte har bestämt sig angående sin karriär än. ”För det första, fokusera inte på vad du vill bli, fokusera på vad du vill göra. För det andra, om du inte är absolut säker på vad du vill göra när du är vuxen, utan kan göra lite av varje, så ska du komma och studera vid Aalto-universitetet – du kommer att komma fram till det under tiden här.”

Aalto-universitetet ger dig mer än bara en examen – såsom värdefull kunskap, arbetslivserfarenhet och kontaktnätverk. Välj det examensprogram du gillar bäst från vårt breda utbud och hitta mer information om antagningen: aalto.fi/studies

#madeinaalto presenterar intressanta projekt och inspirerande personer i Aalto-nätverket.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: