Forskning och konst

Pauliina Ilmonen

Positivt definita matriser tycker jag är det mest spännande som finns. Om man inte är bekant med matematiken, kan man föreställa sig ett spel. Tack vare vårt egna ”spel” tog vi nyligen hem en stor seger genom att få en ny sats bevisad inom flerdimensionell extremvärdesteori.
Aalto-yliopisto, Otaniemi stories: Pauliina Ilmonen, apulaisprofessori, Matematiikan ja systeemianalyysin laitos / Kuvaaja: Sinikoski

”Positivt definita matriser tycker jag är det mest spännande som finns. Om man inte känner till matematiken eller vet exakt vad dessa matriser handlar om, kan man föreställa sig ett spel med fastställda regler. Positivt definita matriser kan liknas vid pjäser i spelet, som man kan spela tillsammans med till exempel sina kära kollegor. Och som med alla spel, hoppas man på en seger. Vissa gånger får man nöja sig med en mindre delseger, men nyligen tog jag och Matias Heikkilä hem en stor seger, då vi med vårt egna ”spel” fick en ny sats bevisad inom flerdimensionell extremvärdesteori. Detta är även internationellt sett en mycket stor sak.”

Pauliina Ilmonen, biträdande professor, institutionen för matematik och systemanalys

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: