Donera en framtid

Bästa resan någonsin!

Över 60 procent av studerandena vid Handelshögskolan deltar i ett internationellt utbyte varje år. Handelshögskolan stöder varje studerandes studier utomlands ekonomiskt. Det kan du också göra som donator.
Topi Ronkainen istuu Kauppakorkeakoulun opiskelusalissa
Utbytesstudierna var en del av Ronkainens kandidatexamen i ekonomi. I sina magisterstudier kommer han att fokusera på informations- och serviceledning.

En studerande som deltar i internationellt utbyte hämtar hem mycket mer än bara studiepoäng. Topi Ronkainen åkte iväg med ett öppet sinne och fick uppleva den äkta lokala studiekulturen. En studieplats på Florida International University, campusliv i Miami, film- och marknadsföringsstudier, Homecoming Duke-kröning, medlemskap i en manlig studentförening och avskedsfest med 80 nya kompisar. Allt detta ingick i Topi Ronkainens fem månaders utbytesstudier i USA.

”Jag var den enda finländska utbytesstuderanden på universitetet, så jag fick genast lägga finskan på hyllan. Jag delade bostad med studerande från Australien och Ukraina, och i skolan umgicks jag med femtio utbytesstuderande från hela världen", berättar Ronkainen som studerar vid Aalto-universitetets handelshögskola.

Ronkainen lärde också känna amerikanska studerande eftersom en av hans långvariga drömmar varit att bekanta sig med det amerikanska universitetslivet som han sett på film, inklusive Homecoming- och fraternity-traditionerna. ”Jag deltog i allt jag kunde. Efter flera veckors tävlande, marknadsföring och omröstning stod jag på en fotbollsstadion framför 25 000 åskådare med Floridas internationella universitets Homecoming Duke 2018-krona på huvudet.”

Och så gick det ju också så att Ronkainen blev medlem på livstid i campusets Phi Delta Theta-studerandeförening. ”Föreningens tio veckor långa antagningsrit skapade en stark gruppanda bland oss sökande, och i föreningen hittade man alltid en kompis som sällskap vart man än gick.”

Genom utbytesstudierna fick Ronkainen också möjligheten att gå kurser som han inte skulle ha gått i Finland. På en kulturkurs analyserade man filmer och bekantade sig med marknadsföringen av dem. ”På kursen i psykologi fick jag ett nytt perspektiv för min kandidatavhandling, och jag tänker också dra nytta av lärdomarna i min gradu.”

Utbytesstudierna var en del av Ronkainens kandidatexamen i ekonomi vid Aalto-universitetet. I sina magisterstudier kommer han att fokusera på informations- och serviceledning. ”Jag tänker absolut söka till utbyte också under magisterstudierna, kanske till Japan eller Kina. Utbytesstudier är en unik möjlighet att förverkliga sig själv och bekanta sig med nya kulturer och människor. Jag rekommenderar att alla ska ge sig själva den upplevelsen åtminstone en gång!”

Alumn uppmuntrar unga att internationalisera sig

Liksom Ronkainen deltar över 60 procent av studerandena vid Handelshögskolan i ett internationellt utbyte varje år. De kan välja mellan 44 olika länder, allt från Australien till Sydkorea och Mexiko. Handelshögskolan stöder varje studerandes studier utomlands ekonomiskt. Det kan du också göra som donator.

Så gjorde Leena Suviranta, som studerade vid Helsingfors handelshögskola på 1970-talet och vars gnista för det internationella tändes under studierna och sommarjobben. ”Jag var privilegierad, för på den tiden var det inte alls vanligt att åka utomlands”, berättar Suviranta.

Suviranta blev ekonomie magister vid Helsingfors handelshögskola 1978 och avlade därefter MBA-examen vid Katolska universitetet i Leuven i Belgien. ”Studier i Finland och utomlands samt sommarjobb i Paris, Norrköping och Monaco stakade ut min karriär i HR.” Sommarjobbet på ett litet företag i Monaco som tillverkade oljeborrningsmaskiner med arbetskamrater från 16 olika länder gav en särskilt bra inblick i hur internationellt affärslivet är.

”Jag uppmuntrar unga att åka utomlands. Ute i världen lär man sig att handla självständigt också i annorlunda miljöer, och man får nya perspektiv på livet. Jag fick goda vänner på resorna utomlands under studietiden som jag fortfarande håller kontakt med. Donationerna medverkar till att pengar inte utgör ett hinder för unga att åka. Och donationerna kan ju dras av i beskattningen.”

Text: Marjukka Puolakka

Kauppakorkeakoulun oppilaita portaissa.

Stöd Handelshögskolans internationellt utbyte

Välj donationsbelopp och bli en supporter av Handelshögskola.
Five students doing a business project together in a classroom

Supporting the international student exchange

At the School of Business, we encourage all students to become more internationally orientated during their studies by providing a grant to every student going on exchange abroad. By donating, you help our students gain important expertise, which is crucial for Finland’s competitiveness.

School of Business
  • Publicerat:
  • Uppdaterad:
Dela
URL kopierat