Yritysyhteistyö

Teetä opinnäytetyö

Teettämällä opiskelijalla diplomityön, pro gradun tai taiteen maisterin opinnäytetyön organisaatiosi saa käyttöönsä alan uusinta tutkimustietoa, lisäresurssin tekemättömään työhön, ja mahdollisesti uuden osaajan myös pidempiaikaiseen työsuhteeseen. Tältä sivulta löydät lisätietoa siitä, miten rekrytoit diplomityöntekijän Aalto-yliopistosta, millaisia eri tapoja on teettää opinnäytetyö sekä käytännön ohjeita projektin toteuttamiseksi.
Opiskelija työskentelemässä tietokoneen ääressä
Kuva: Aleksi Poutanen

Loading table of contents

Diplomityö, pro gradu ja taiteen maisterin opinnäytetyö ovat julkisia akateemisia opinnäytteitä, joissa opiskelija hyödyntää opintojen aikana hankkimiaan tietoja ja taitoja tietyn ongelman ratkaisussa. Työn aiheiksi sopivat esimerkiksi erilaiset suunnittelu-, kehitys- tai tutkimushankkeet. 

Opinnäytetyö voidaan tehdä joko puhtaasti akateemisena tutkimuksena tai yhteistyössä yrityksen, tutkimuslaitoksen tai muun ulkopuolisen organisaation kanssa, jolloin myös tutkimusaihe liittyy läheisesti kyseisen organisaation liiketoimintaan tai tutkimusaloihin. Suuri osa Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoista tekee opinnäytetyön yhteistyössä yliopiston ulkopuolisen tahon kanssa.

Opiskelija: Huomaathan että opiskelijoille suunnatut opinnäytetyön ohjeet löydät Opiskelijan oppaasta oman koulutusohjelmasi sivuilta: Valitse oma ohjelma -> Opintojen aikana -> Opinnäyte.

Miksi teettää opinnäytetyö

Opinnäytetyön teettäjänä hyödytte monilla tavoin:

  • Saatte pääsyn alan viimeisimpään tutkimustietoon ja pääsette soveltamaan teoreettista tietoa käytännön ongelmaan. 
  • Saatte työntekijäresurssin tutkimushankkeeseen tai -projektiin.
  • Tutustutte opiskelijaan, jolla on opinnäytetyöprojektin jälkeen hyvät valmiudet jatkaa yrityksessänne myös pidempiaikaisena työntekijänä.

Mistä löytää opinnäytetyöntekijä

Jos yrityksellänne on valmis opinnäytetyöpaikka tai sopiva tutkimusaihe, jolle etsitte opinnäytetyöntekijää, voitte julkaista sen hakuilmoituksen ilmaiseksi Aalto JobTeaser -palvelussa. Opinnäytetyöpaikkojen etsiminen on kiivaampaa eri aikoina vuodesta: opiskelijat etsivät paikkoja erityisesti loppusyksystä ja alkuvuodesta, mikä on hyvä ottaa huomioon opinnäytetyöpaikkaa julkaistaessa.

Aalto-yliopisto/Aino Huovio

Aalto JobTeaser – rekrytoi opiskelija

Palkkaa opiskelija julkaisemalla työpaikkailmoitus Aalto JobTeaser -kanavalla.

Palvelut

Rekrytointitapahtumat

Opinnäytetyöpaikkoja etsiviä opiskelijoita löydät myös marraskuussa järjestettävästä Aalto Talent Expo- sekä tammikuussa järjestettävästä Summer Job Day-tapahtumasta. Rohkaisemme kaikkia yrityksiä myös tarjoamaan opinnäytetyöpaikkaa kansainväliselle opiskelijalle – kansainväliset opinnäytetyötä etsivät opiskelijamme tavoitat syksyllä järjestettävässä maksuttomassa Thesis Fair -tapahtumassa.

Opiskelijoita tutustumassa yrityksiin verkostoitumistilaisuudessa.

Aalto Thesis Day 2024

Tapaa Aallon kansainvälisiä opiskelijoita ja löydä opinnäytetyöntekijä yrityksesi tutkimushankkeeseen tai kehitysprojektiin.

Tapahtumat
Teksti Talent Expo - Aalto University's largest recruitment event mustalla pohjalla

Talent Expo

Rekrytointi- ja kontaktointitapahtuma tuo yhteen talouden, taiteiden ja suunnittelun sekä tekniikan alojen työnantajat ja opiskelijat.

People networking at a career event inside a lobby area.

Ensimmäinen Aalto Thesis Fair toi yhteen 13 yritystä ja yli 200 kansainvälistä opiskelijaa

Ensimmäistä kertaa järjestetyn tapahtuman tarkoitus oli löytää diplomi- ja opinnäytetyöpaikkoja kansainvälisille opiskelijoille ja avata ovia suomalaisille työmarkkinoille.

Uutiset

Opinnäytetyön aihe

Opinnäytetyön aiheeksi soveltuvat erilaiset suunnittelu-, kehitys- tai tutkimusaiheet, ja kestoltaan opinnäytetyö on yleensä n. 6 kuukautta. Lopputöitä voidaan tehdä monipuolisesti erilaisista aiheista, mutta niiden on aina liityttävä opiskelijan pääaineeseen. Aikaisemmin tehtyihin opinnäytetöihin voi tutustua Aaltodoc-palvelussa.

Yritys voi ehdottaa opinnäytetyön aihetta, mutta opiskelijan täytyy aina hyväksyttää aihe oman tutkinto-ohjelmansa prosessin mukaisesti ja sopia valvojasta/ohjaajasta. Opinnäytteen virallisen valvojan/ohjaajan tulee olla Aalto-yliopiston professori tai muu soveltuva akateeminen henkilö. Tutkimusaiheen ja sen rajauksen tulee aina täyttää akateemisen opinnäytetyön vaatimukset, jotka saattavat olla ristiriidassa yrityksen odotusten kanssa. On siis tärkeää, että yritys jättää jonkun verran liikkumavaraa tutkimusaiheeseen ja neuvottelee mahdollisista yksityiskohdista yhdessä opinnäytetyötä valvovan professorin kanssa.

Tapoja teettää opinnäytetyö

Yritykselle on tarjolla useita eri muotoja opinnäytetyön teettämiseen. Nämä muodot eroavat toisistaan sen suhteen, onko sopimusosapuolena opiskelija, yliopisto vai tukisäätiö, sekä kuinka suuri rooli yrityksellä on opiskelijan ohjauksessa.

Tutkimushankkeet

Usein opinnäytetyö on osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, tai sen aihe vaatii sparrausta akateemisen henkilöstön kanssa. Aalto-yliopiston Yrityssuhteiden tiimi auttaa löytämään oikean keskustelutahon.

Ota yhteyttä Aalto-yliopiston yrityssuhteiden tiimiin
Emilia Tognetty tutkii hiilidioksidin talteenottoa

Hiilidioksidin talteenotto tarjoaa mahdollisuuden luoda kestävää tulevaisuutta

Diplomityötään viimeistelevä Emilia Tognetty tutkii, miten teollista hiilidioksidia voidaan hyödyntää kaupallisesti. Hiilidioksidin talteenotto on ajankohtainen asia vihreässä siirtymässä.

Uutiset
Kuvassa miehiä ja naisia pöydän ympärillä tietokoneitten kanssa keskustelemassa.

Diplomityöstä väylä työelämään - Aallon ja Nokian yhteistyö poikii tulevaisuuden ICT-osaajia

Aalto-yliopiston ICT-alan opiskelijoista moni tekee diplomityönsä Nokian tuotekehitystiimeissä. Projekteissa syntyy uusia ideoita liiketoimintaan.

Yritysyhteistyö

Opinnäytetyön kustannukset

Jos yrityksesi rekrytoi opiskelijan opinnäytetyöntekijäksi, kyseessä on työsuhde josta maksetaan palkkaa. Palkan suuruus on yrityksen itse määriteltävissä, mutta sen tulisi olla vähintään Kelan työssäoloehdon suuruinen (1 399 € vuonna 2024). Opinnäytetöistä on myös olemassa alakohtaisia palkkasuosituksia, joista voit lukea lisää alla olevien linkkien kautta. 

TEK: Tekniikan alan diplomityön palkkasuositus

Suomen Ekonomit: Kauppatieteiden pro gradu -työn palkkasuositus

Ornamo: Muotoilualan opiskelijoiden palkkasuositukset

Jos yrityksesi teettää opinnäytetyöstä toimeksiannon, eli opiskelijaa ei rekrytoida työntekijäksi yritykseen, opinnäytetyöstä maksetaan palkkio jonka suuruus sovitaan opiskelijan kanssa. 

Jos yritys rahoittaa opinnäytetyötä apurahalahjoituksella, se tekee tukisäätiölle lahjakirjan jossa määritellään apurahalahjoituksen suuruus. Yleinen lahjoitussumma maisterin opinnäytetyön rahoittamiseksi on 15 000 €, josta 80 % ohjataan verottomana opiskelijalle opinnäytetyön tekemiseksi. Apurahalahjoitus on myös lahjoittajalle verovähennyskelpoinen yrityksen omassa verotuksessa.

Kun opinnäytetyö tehdään yliopistolla tilaustutkimuksena, yhteistyöstä neuvotellaan projektisopimus kyseisen yliopiston yksikön kanssa. Projektisopimuksessa määritellään työn hinta, IPR-oikeudet, aikataulu ja muut oleelliset asiat. Yliopisto rekrytoi opiskelijan, joka tekee työnsä työsuhteessa yliopistoon.

Mitä huomioida kun rekrytoit opinnäytetyöntekijän

Kun suunnittelet opinnäytetyöntekijän rekrytointia Aalto-yliopistosta, on hyvä tuntea opinnäytetyöprosessi myös opiskelijan ja yliopiston näkökulmasta.

Kaksi naista tekemässä kankaisia rintamerkkejä. Kuva: Marko Oikarinen / Aalto-yliopisto

Yritysyhteistyö

Tutkimusyhteistyö vahvistaa osaamista ja liiketoiminnan kehittämistä. Opintoprojekteissa syntyy uusia tuote- ja palveluideoita. Kampuksemme tarjoaa innostavan toiminta- ja verkostoitumisympäristön.

Kumppanuuspalveluiden tietosuojailmoitus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: