Yritysyhteistyö

Diplomityöstä väylä työelämään - Aallon ja Nokian yhteistyö poikii tulevaisuuden ICT-osaajia

Aalto-yliopiston ICT-alan opiskelijoista moni tekee diplomityönsä Nokian tuotekehitystiimeissä. Projekteissa syntyy uusia ideoita liiketoimintaan.
Kuvassa miehiä ja naisia pöydän ympärillä tietokoneitten kanssa keskustelemassa.

Diplomityö on puolen vuoden projekti, jossa maisteriopiskelija soveltaa oppimaansa käytännön ongelmiin. Aalto-yliopiston strategisena kumppanina Nokia tekee pitkäjänteistä ja hedelmällistä yhteistyötä diplomitöiden muodossa. 

Yhteistyössä opiskelija pääsee näyttämään osaamistaan, yritys saa tuoreita ajatuksia tuovan motivoituneen tekijän ja yliopistossa pysytään mukana yrityselämän käytännön ongelmissa. Diplomityöt ovat teollisuudelle myös rekrytointikanava.

Diplomityöntekijät tuovat mukanaan uusinta teoriatietoa ja pääsevät täällä soveltamaan sitä käytäntöön.

Jean-Luc Olivès, signaalinkäsittelyn tekninen johtaja, Nokia

”Moni työllistyy valmistumisensa jälkeen diplomityöpaikan tarjonneeseen yritykseen. Varsinkin kansainvälisille opiskelijoille, joilla ei välttämättä ole opiskeluajan työkokemusta Suomesta, diplomityö on erinomainen tapa integroitua suomalaiseen työelämään”, kertoo Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen professori Petri Vuorimaa

Vuorimaa johtaa Aallon perustieteiden korkeakoulun CCIS-maisteriohjelmaa (Computer, Communication and Information Sciences), jossa on tällä hetkellä noin 650 maisteriopiskelijaa. Ohjelmasta valmistuu ICT-alan ammattilaisia teollisuuden tarpeisiin.

”Diplomityöntekijät ovat täynnä työintoa ja haluavat antaa parastaan. He tuovat mukanaan uusinta teoriatietoa ja pääsevät täällä soveltamaan sitä käytäntöön”, sanoo signaalinkäsittelyn tekninen johtaja Jean-Luc Olivès Nokialta.

Diplomi-insinöörinä heti tuottavaan työhön

Aalto-yliopistossa signaalinkäsittelyä opiskellut Eero Vaskonen löysi diplomityöpaikan Nokian netissä julkaiseman avoimen haun kautta. ”5G-ohjelmistokehityksen haku vaikutti tosi mielenkiintoiselta omaan taustaani nähden. Sain tutustua listattuihin aiheisiin, kysellä lisätietoja ja valita omani. Päädyin työhön, jossa pääsin yhdistämään signaalinkäsittelyä ja koneoppimista”, sanoo Vaskonen.

Työn ohjaajana Nokialla toimi Jean-Luc Olivès ja valvojana Aalto-yliopiston professori Risto Wichman. Vaskonen tutki, kuinka 5G-verkon tukiasemaan liittyvän signaalinkäsittelyalgoritmin voisi korvata koneoppimisalgoritmeilla. 

”5G-verkossa ja uusissa mobiiliteknologioissa vaaditaan nopeutta, eikä niissä voi olla perinteisistä signaalinkäsittelyalgoritmeista johtuvia pullonkauloja. Vertailin kahta neuroverkkoarkkitehtuuria. Toteuttamani neuroverkot näyttävät toimivan aika hyvin sekä simulaattorilla että käytännössä”, Vaskonen jatkaa.

Ohjaajana Olivès piti huolen siitä, että työ eteni oikeaan suuntaan. Viikoittaisissa tapaamisissa käytiin läpi työn tavoitteita, etenemistä ja aikataulua. Sen lisäksi joka toinen viikko kaikki saman yksikön opiskelijat tapasivat ohjatusti ja pitivät työnsä tilanteesta kymmenen minuutin esityksen. ”Aluksi opiskelijoille on vaikeaa tiivistää työnsä ydin kymmeneen minuuttiin. Pikkuhiljaa taidot kehittyvät ja olennainen löytyy. Tämä on tärkeää, sillä työelämässä tarvitaan esitystaitoja”, Olivès huomauttaa.

Vaskosen diplomityöpesti Nokialla alkoi tammikuun puolessa välissä 2020. Valmista tuli heinäkuun lopussa. Lyhyen kesäloman jälkeen Vaskonen jatkoi töitä Nokialla tutuksi tulleessa yksikössä. ”Diplomityö on valmistautumista työelämään. Valmistuessaan Eero oli heti osa tiimiä ja pääsi tekemään projektissa tuottavaa työtä. Ilman diplomityöjaksoa uudelta työntekijältä menisi kolme kuukautta työtapojen ja työn sisäistämiseen”, Olivès toteaa.

Varsinkin kansainvälisille opiskelijoille diplomityöpaikka on tärkeä väylä työllistymiseen ja suomalaiseen työelämään integroitumiseen.

Petri Vuorimaa, tietotekniikan laitoksen professori , Aalto-yliopisto

Diplomityöaiheet tuotekehitystarpeista

”Nokia on jatkossakin valmis sijoittamaan nuoriin diplomityöntekijöihin. 5G-verkon kehityksessä tarvitsemme jatkuvasti uusia resursseja”, kertoo Olivès.

Diplomityön aiheen määrittäminen on match-making-prosessi, jossa yrityksen, opiskelijan ja yliopiston intressit kohtaavat. Pääsääntöisesti aloite aiheeseen tulee sitä tarjoavalta yritykseltä ja sen tuotekehitystarpeista.

”Nokialla tiedetään diplomityön vaatimukset ja aiheita on mietitty tarkkaan. Diplomityön onnistumisen edellytys on hyvän aiheen lisäksi se, että työn ohjaajalla on yrityksessä riittävästi aikaa opiskelijalle”, sanoo Aalto-yliopiston signaalinkäsittelyn ja akustiikan laitoksen professori Risto Wichman. 

Aalto auttaa yritysten ja opiskelijoiden kohtaamisissa. ”Järjestämme rekrytointitilaisuuksia ja yritysvierailuja. Varsinkin kansainvälisille opiskelijoille pyrimme kertomaan Suomen työelämästä ja autamme heitä diplomityötyöpaikan etsinnässä. Heille diplomityöpaikka yrityksessä on tärkeä väylä työllistymiseen ja suomalaiseen työelämään integroitumiseen”, Vuorimaa kertoo.

Kaksoistutkinnon lopputyö Suomessa

Maryam Tavakkoli suoritti maisteriopintonsa kaksoistutkintona Euroopan johtavien yliopistojen ja tutkimuslaitosten muodostamassa EIT Digital Master Schoolissa. Tavakkolin opinahjona oli Aalto-yliopiston lisäksi Delftin yliopisto Hollannissa. Kolmannen lukukauden aikana alkoi hän etsiä diplomityöpaikkaa sekä Hollannista että Suomesta. ”Nokia Bell Labs pyysi minut työhaastatteluun, jonka tein Hollannista käsin virtuaalisesti. Sain työtarjouksia myös Hollannista, mutta päätin palata Suomeen ja tehdä diplomityöni Nokialla”, Tavakkoli toteaa.

Hän oli mukana projektissa, jossa kehitettiin hajautettua tiedonsiirtojärjestelmää tiedon tuottajien ja kuluttajien välille. Järjestelmälle on entistä enemmän tarvetta esineiden internetin ja 5G-mobiiliteknologioiden kehittymisen myötä.

”Analysoin Kuberneteksen soveltuvuutta IoT-järjestelmän käyttöönotossa. Päädyimme siihen, että Kubernetes on mahdollisesti paras lähestymistapa mikropalvelusovellusten käyttöönottoon erityisesti isossa mittakaavassa”, Tavakkoli kuvailee.

Tavakkoli arvostaa sitä, että Nokialla työtä ohjannut Kimmo Hätönen löysi viikoittaisten tapaamisten lisäksi aikaa diplomityöstä keskusteluun, kun siihen oli tarvetta. ”Alkuvaiheessa hän auttoi minua pääsemään sisälle projektiin ja löytämään avoimia kysymyksiä, joihin aloin etsiä vastauksia. Ohjaajan tuki oli tärkeää myös siinä, että pysyin rajatussa aiheessa ja aikataulussa”, kertoo Tavakkoli.

Tavakkoli sai diplomityönsä valmiiksi joulukuussa 2019. Parhaillaan hän työskentelee Suomessa RELEX Solutionsilla luotettavuusinsinöörinä. 

Teksti: Marjukka Puolakka

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: