Uutiset

Yli 100 asiantuntijaa antoi osaamistaan käyttöön: nopeasti koottu Fast Expert Teams -verkosto kykeni tuottamaan ratkaisuja koronakriisiin

Suomessa tarvitaan uutta nopeasti koottavaa tilapäisen asiantuntijayhteistyön mallia, toteavat Fast Expert Teams -verkoston asiantuntijat.
Kuva: Olli-Pekka Sinikoski.
Kuva: Olli-Pekka Sinikoski.

Yli sata asiantuntijaa antoi osaamistaan käyttöön estääkseen Suomea halvaantumasta koronakriisin alettua. Fast Expert Teams -verkosto perustettiin 16. maaliskuuta LUT-yliopiston tietojohtamisen professorin Kirsimarja Blomqvistin aloitteesta. Verkoston toiminnan ideana oli hyödyntää digitaalisia työkaluja ja koota yhteen asiantuntijoita yli eri sektorirajojen työskentelemään koronapandemiaan liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi.

”Kriisitilanne, missä asiantuntijat eivät voi matkustaa tai tavata toisiaan kasvotusten, oli täysin uusi ja odottamaton. Niin minulle kuin muillekin verkostoyhteistyöhön tottuneille asiantuntijoille yllättävintä oli verkoston dynaamisuus ja nopeus”, sanoo Blomqvist.

Verkostossa työskenteli kahdeksan eri tiimiä. Niiden tehtäviksi muodostuivat kansallinen tutkimus etätyöhön siirtymisestä, tutkimus- ja kehityshanke hengityssuojainten puhdistamiseksi, 3D-tulostusosaamisen kokoaminen, palkka- ja keikkatyön yhdistäminen lomautusten vaihtoehtona, etätyön hyvät käytännöt, virtuaalifasilitointi, tehokkaat TKI-instrumentit sekä datan ja tekoälyn hyödyntäminen.

Aalto-yliopiston Senior advisor, emeritusprofessori Matti Vartiainen osallistui tutkimuksessa erityisesti etätyölaboratorion toimintaan. Sen toimesta toteutettuun kansalliseen, etätyötä koskevan tutkimukseen osallistui yhteensä lähes 6000 henkilöä. Tutkimuksen mukaan etätyö koettiin jossain määrin haasteelliseksi perhetilanteen ja teknologioiden toimivuuden vuoksi. Laadullinen tutkimus toi esille, kuinka erilaisia työskentelypaikkoja jouduttiin käyttämään töiden tekemiseksi. Etätyölaboratoriossa tutkittiin myös Fast Team -verkoston kaltaista toimintaa yhtenä ratkaisuna organisoitua äkillisissä muutostilanteissa. Olennaista työskentelyn tuloksen kannalta ovat asiantuntijoiden sitoutuminen ja yhteistyökyky sekä työskentelyalustojen toimivuus.

Etätyö kaipaa tehostamistoimia

Asiantuntijaverkoston työskentely osoitti, että Suomessa pitäisi hyödyntää aiempaa merkittävästi enemmän sektori- ja organisaatiorajat ylittävää, nopeasti tehtävää asiantuntijayhteistyötä.

”Tällainen työskentely on parhaimmillaan erittäin nopeaa ja tuloksellista”, Blomqvist kertoo.

Verkoston asiantuntijat suosittelevat kahdeksaa eri toimenpidettä yhteiskunnan toiminnan tehostamiseksi. Keskeisimmät niistä liittyvät etätyöhön. Esimerkiksi verkkoyhteyksiä ja toimivaa tietoliikenneinfrastruktuuria on vahvistettava, etä- ja joustotyön kulttuuria työpaikoilla lisättävä ja yksilöiden ja organisaatioiden välistä luottamusta vahvistettava.

”Pelko ja epävarmuus estävät uudistumisen, investoinnit ja kehittämisen. Luottamus taas mahdollistaa toiminnan vaikeasti ennustettavissa olosuhteissa, joihin liittyy epävarmuutta ja riskejä. Suomessa tarvitaan yhä enemmän kykyä vastata erilaisten osapuolten odotuksiin ja kykyä rakentaa luottamusta nopeasti erilaisten osapuolten kesken.”

Verkoston asiantuntijat näkevät etätyöllä monia mahdollisuuksia. Koronapandemian väistyttyä etä- ja matkatyö yleistyvät. Tietoliikenneyhteyksien kapasiteetissä ja toimivuudessa on kuitenkin huomattavia alueellisia eroja, mikä aiheuttaa alueellista epätasa-arvoa.

”Erityisesti tietotyöhön liittyvää työvoiman kohtaanto-ongelmaa voidaan korjata, jos Suomen osaava työvoima saadaan mahdollisimman laajasti käyttöön”, Blomqvist sanoo.

Fast Expert Teams -verkoston tuottama loppuraportti on luettavissa täältä. Raportista löytyy verkoston kokemuksen ja tutkimuksen perusteella syntyneet johtopäätökset, toimenpideohjeet sekä kuvaus verkoston kahdeksasta eri tiimistä. Kaikkiaan verkoston työskentelyyn osallistui yli 100 asiantuntijaa eri yliopistoista, tutkimuslaitoksista, ministeriöistä ja yrityksistä. Yhteystiedot keskeisimmille asiantuntijoille löytyvät loppuraportista.

Lisätiedot:

Kirsimarja Blomqvist, professori, LUT-yliopisto [email protected], p. 040 755 1693 (verkoston koordinointi)

Matti Vartiainen, emeritusprofessori, Aalto-yliopisto, [email protected], p. 050 555 3380

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Euroclear-tiimi räätälöidyssä yritysprojektissa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat tutkivat Suomen ESG-markkinoita ja sen liiketoimintamahdollisuuksia Euroclear Finlandille

He tekivät kattavan analyysin nykyisistä ESG-markkinoista sekä raportoinnin että tiedon tuottajan näkökulmasta.
Tapani Vuorinen in a black suit, facing camera in front of large windows.
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-professori Tapani Vuorinen: “Vain yhteistyön avulla voimme saavuttaa vaikuttavia tuloksia”

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostuksen kemian professori Tapani Vuorinen nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 3. syyskuuta Aalto-professoriksi.
Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
ABB:n henkilökuntaa juttelemassa opiskelijan kanssa Aalto Talent Expossa 2024
Yhteistyö Julkaistu: