Uutiset

Vuoden alumni Mikko J. Salminen kannustaa monialaiseen opiskeluun

Mikko J. Salminen valittiin Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2021. Valinta julkistettiin Sähköinsinöörikillan SIK100 -seminaarissa lauantaina 23. lokakuuta.
Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden alumnin Mikko J. Salmisen hymy oli herkässä, kun Otakaaren katoilta Otaniemestä löytyi hänen aikanaan teekkareiden käytössä ollut Telesten lautasantenni. Kuva: Aalto-yliopisto / Ira Matilainen
Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden alumnin Mikko J. Salmisen hymy oli herkässä, kun Otakaaren katoilta Otaniemestä löytyi hänen aikanaan teekkareiden käytössä ollut Telesten lautasantenni. Kuva: Aalto-yliopisto / Ira Matilainen

”Tiesin jo 10-vuotiaana, että minusta tulee sähköalan diplomi-insinööri”, Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden alumni Mikko J. Salminen toteaa.

Tuohon aikaan Suomessa alan opintoja oli mahdollista tehdä ainoastaan Otaniemessä, joten innokas diplomi-insinöörin alku keskitti kaiken tarmonsa siihen, että Otaniemen ovet avautuvat. Ja kun ne avautuivat vuonna 1978, Otaniemi on pysynyt merkityksellisenä paikkana läpi koko elämän.

”Siihen aikaan opiskeluympäristö oli erittäin aktiivista ja liityin mukaan opiskelijayhdistyksiin ja muihin aktiviteetteihin. Tavoitteeni oli tehdä Otaniemestä hyvä oppimisen ympäristö ja kehittää opiskelua”, hän toteaa.

Aktiivinen ja reipas nuori löysi pian samanhenkisiä opiskelukavereita ja Otaniemi kehittyi yhdeksi innovoinnin pääpaikaksi.

”Kun aloitin opiskelut Otaniemessä, Suomessa oli kaksi televisiokanavaa ja mustavalkoinen näkymä oli vasta muuttumassa värilliseksi teekkarikylässä. Muutaman illan viritysten ja professori Martti Tiurin avustuksella rakensimme kaapeli-TV-verkon Otaniemeen. Ensimmäinen kokeilu oli maaliskuussa 1983. Teekkarikylän kaapeli-TV-verkko saatiin toimimaan ja aloitimme ohjelmien teon. Kuvasimme isoissa tapahtumissa ja lähetimme ohjelmaa ympäri teekkarikylää”.

Samana vuonna elokuussa Suomessa järjestettiin yleisurheilun ensimmäiset MM-kisat. Teekkarikylässä, joka toimi kisakylänä, kisoja seurattiin kaikissa soluissa väritelevisioista, kun Salora oli lahjoittanut televisiot ja teekkarit rakentaneet teekkarikylän, Dipolin, Täffän ja Otahallin kattavan kaapeli-TV-verkon.

”Telesten johtajat kävivät ihmettelemässä, miten olimme saaneet näkymään viisi kanavaa ja jopa englantilaisen Sky TV:n teekkarien lähes historiallisilla televisioilla”, Salminen muistelee.

Aktiiviset nuoret päätyivätkin väittelemään moneen kertaan siitä, onko ihmisen oppiakseen oltava samassa huoneessa vai voisiko ihminen seurata opetusta verkon välityksellä.

Salminen keskittyi opintojen ensimmäisinä vuosina elektroniikkaan ja ohjelmistoihin, mutta kiinnostui myöhemmin tietoliikenteestä. Työuransa hän on tehnyt neljään eri kertaan Nokiassa yhteensä 22 vuoden ajan sekä toiminut johtotehtävissä myös muun muassa Vaisalassa ja Elisassa.

Yksi merkittävä uran herätyshetki osui vuonna 1981 tehtyyn muutaman viikon SIK-USA opintomatkaan Yhdysvaltoihin.

”Siihen aikaan en oikein tiennyt, mikä on Suomen asema elektroniikka-alalla, mutta havahduimme matkan aikana siihen, että Suomessa suunniteltiin mikropiirit tietokoneella, kun Yhdysvalloissa suunnitelmat tehtiin vielä paperilla”.

Tästä innostuneena innovointi jatkui Otaniemessä. Salminen kavereineen päätti, että teekkarikortti täytyy uusia ja näin Suomen ensimmäinen älykortti sai alkunsa.

Otatieto Oy perustettiin ylioppilaskunnan toimesta. Projektia rahoitti TEKES vuosina 1985–1989. Mukana oli kolmetoista suomalaista yritystä.

”Olin juuri saanut ensimmäisen työn Nokialla, mutta irtisanouduin työskennelläkseni Otatiedon kehityspäällikkönä. Tein samaan aikaan diplomityötä Nokialle ja valmistuin neljä kuukautta ennen esikoisen syntymää”.

Jatkuva innostus asioista synnyttää uusia innovaatioita

Aalto-yliopistossa yhdistyy tekniikka, taide ja talous. Vuoden alumni on tästä innoissaan ja uskoo sen synnyttävän uutta.

”Puhun aina sen puolesta, että Suomen etu on pienuus ja se, että kaikki tuntevat toisensa. Uuden syntyminen vaatii sen, että eri alojen ihmiset tapaavat toisiaan. Lisäksi kannustan opiskelijoita laajentamaan ymmärrystä opiskelemalla erilaisia asioita. Aina ei tarvitse mennä yhtä putkea pitkin vaan voi lukea kaikkea, mikä kiinnostaa”, Salminen kannustaa.

Elinikäisen oppimisen lisäksi Salmista kiehtoo ajatus elinikäisestä innostuksesta ja kiinnostuksesta asioihin. Kiinnostus uusiin asioihin ja uuden hakemiseen on se, joka antaa ihmisille näkemyksiä ja kyvyn myös nähdä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Tätä hän pääsee soveltamaan nykyisessä työssään Spinversessä, joka on innovaatiokonsultoinnin yritys. He auttavat yrityksiä innovoimaan ja näkemään sen, miten eri yritykset pienet ja suuret voivat auttaa toisiaan.

”Olen tehnyt urallani töitä isoissa yrityksissä, mutta myös muutamassa pienessä start-up-yrityksessä. Innovoinnissa auttaa paljon omat kokemukset. Opetan myös Sähkötekniikan korkeakoulussa Project work -kurssia ja siellä opetan opiskelijoille myös perustutkimuksen merkitystä. Sinä päivänä, kun jokin toimii laboratoriotiloissa, läpimurtoon menee viisitoista vuotta”.

Aktiivinen alumnitoiminta jatkuu

Vuoden alumni haluaa jatkaa Aalto-yliopiston perusideaa yhdistää eri alan opiskelijoita myös alumnipuolella. Hän on ollut mukana järjestämässä yli 10 kertaa jo perinteeksi muodostuneen AlumniWeekend -seminaarin. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Otaniemessä järjestettäisiin yksi tuhannen hengen alumnitapahtuma, jossa eri alojen alumneilla olisi mahdollista tavata toisiaan.

”Olen aina ollut joukkuepelaaja, ja Otaniemessä vahvistui käsitys yhteistyön voimasta. Kukaan ei pysty saavutuksiin yksin vaan ympärille tarvitaan osaavia ihmisiä. Ihmisten kanssa työskentely kantaa pitkälle myös työelämässä. Ilmastohaasteetkin ratkaistaan ainoastaan yhteistyössä ja monialaisesti älykkyyttä lisäämällä”, vuoden alumni muistuttaa.

Mikko J. Salmiselle luovutettiin Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden alumnin palkinto lauantaina 23.10.2021 Aalto-yliopiston Sähköinsinöörikillan SIK100 -seminaarissa. Dekaani Jyri Hämäläinen perustelee valintaa:

Mikko J Salminen on alumnien alumni! Hänen tarinansa kietoo hienosti yhteen Otaniemen sähköteekkareiden yhteisön, Suomen nousun elektroniikan kehityksen suurvallaksi ja Aallon alumnitoiminnan. Hänen työ alumnitoimintamme eteen hakee vertaistaan. Toivon, että hänen valintansa korkeakoulun vuoden alumniksi kannustaa kaikkia sähköltä valmistuneita osallistumaan aktiivisesti alumniyhteisömme toimintaan.

Kuka?

  • Diplomi-insinööri 1986 sähkötekniikan koulutusohjelma
  • Oli mukana Sähköklubin perustavassa kokouksessa ja sen jälkeen neljällä vuosikymmenellä hallituksessa. Sähköklubi on toiseksi suurin Aallon alumniyhdistyksistä ja täyttää 40 vuotta syksyllä 2021. Jäseniä eli sähkötekniikan alumneja yhdistyksessä on noin 600 henkilöä.
  • Ollut vuosikausia kehittämässä ja järjestämässä AlumniWeekend- ja AlumniStudentWeekend -seminaareja.
  • Kehittää aktiivisesti Aallon alumnitoimintaa ja on yliopiston alumniverkoston johtoryhmän jäsen.
  • Aaltoa ja teekkareita lähellä olevan KAUTE-säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja
  • Tekniikan Akateemisten hallituksen varajäsen ja teknologiavaliokunnan jäsen
  • Kauniaisten kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen
  • Kytki opiskeluaikana TKK:n päärakennuksen kaapeli-TV-verkkoon, rakentaen koko yhteyden teekkarikylään. Rakensi myös tietoliikenneyhteydet TKK:n verkon ja teekkarikylän väliin useammallakin teknologialla. Toimi Otaniemen alueverkon projektipäällikönä yhdistäen TKK:n, VTT:n, GTK:n, VTKK:n ja Teknologiakylän lähiverkot Otaniemessä vuonna 1987. Tämä oli maailman ensimmäinen monitoimijan campus-verkko. Teekkarikylä pääsi nopeaan nettiin jo varhaisessa vaiheessa ja oli saatavilla fukseille asti.
  • Toiminut Nokialla ja myöhemmin Nokia Siemens Networksissa, Vaisalassa ja Elisassa erilaisissa globaaleissa johtotehtävissä sekä maailman ensimmäisen GSM-operaattorin (Radiolinja) teknologiajohtajana.
  • Harrastaa liikuntaa mahdollisimman monipuolisesti, videokuvausta ja editointia sekä lastenlasten kanssa puuhaamista.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.