Uutiset

Virkkaaminen kirkastaa ajattelua, sanoo radikaali ja palkittu matematiikanopettaja

Intohimo matematiikkaan on ollut aina osa Aalto-yliopiston vanhemman yliopistonlehtorin Kirsi Peltosen elämää. Nyt edessä on kiireinen kesä, sillä Peltonen on mukana järjestämässä naismatemaatikoiden kansainvälistä kokousta 1.–2.7, sekä matematiikkaa ja taidetta yhdistävää Bridges-konferenssia 31.7.–5.8.
Kirsi Peltonen. Photo: Mikko Raskinen.
Kuva: Mikko Raskinen.

Aalto-yliopiston matemaatikot ovat kesän aikana mukana kaikkiaan seitsemän konferenssikokonaisuuden järjestelyissä. Osa konferensseista on siirtynyt kaksikin vuotta koronan vuoksi, osa taas on siirretty Venäjältä Suomeen.

Vanhempi yliopistonlehtori Kirsi Peltonen on mukana järjestämässä naismatemaatikoiden kansainvälistä kokousta 1.–2.7., sekä matematiikkaa ja taidetta yhdistävää Bridges-konferenssia 31.7.–5.8. Näiden lisäksi esimerkiksi Aallon Töölön tiloissa tullaan jakamaan matematiikan Nobeleiksi kutsutut Fields-mitalit 5.7. Matematiikan konferenssikesä jatkuu aina elokuun loppuun saakka ja osa konferensseista järjestetään tiiviissä yhteistyössä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa.

Kirsi Peltonen on palkittu matematiikan opettaja ja opetuksen uudistaja. Hän puhui poikkitieteellisyydestä jo 90-luvulla, jolloin sitä pidettiin liian radikaalina.

Peltonen yhdistää opetuksessaan käsillä tekemistä ja matematiikkaa.  Peltoselle itselleen virkkaaminen, neulominen ja ompelu ovat olleet aina tärkeitä, ja niistä on ollut hänelle hyötyä matemaattisessa ajattelussa. Virkkausten ja origamien kaltaiset kolmiulotteiset mallit auttavat hahmottamaan matematiikkaa eri lailla ja tekevät siitä vähemmän pelottavaa, oli kyseessä sitten alakoululainen tai yliopisto-opiskelija.

”Matematiikkaa on kaikkialla, ja peloton suhtautuminen siihen on kaiken oppimisen ytimessä. Taiteen visuaaliset menetelmät tuovat hyvää kosketuspintaa matematiikan tutkimuksen olennaisiin elementteihin”, toteaa Peltonen.

Aallossa Peltonen on vetänyt muun muassa suosittua "Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin" -kurssia.

”Kansainvälisestikin ainutlaatuista on se, että meillä on kokonainen matematiikkaa ja taiteita yhdistävä sivuaine, ei vain yksittäistä kurssia. Aalto Math & Arts on ollut esillä esimerkiksi Future Labs -näyttelyssä Shanghaissa”, Peltonen sanoo.

2018 Peltonen sai Suomen matemaattisen yhdistyksen matematiikkapalkinnon. Perusteena oli pitkäaikainen, innovatiivinen ja tuloksekas työskentely matematiikan ja taiteen raja-aitojen madaltamiseksi.

”Intohimoa matematiikkaa kohtaan on vaikea selittää, mutta se on ollut keskeinen osa kaikkea toimintaani niin kauan kuin muistan”, Peltonen sanoo.

Peltonen on myös luennoinut ahkerasti matematiikan ja taiteen yhdistämisestä Suomessa ja maailmalla sekä ollut innostamassa lisää nuoria naisia tekniikan aloille järjestämällä työpajoja Shaking up Tech -tapahtumassa.

Aalto Math & Arts -sivut

Yhteystiedot:

Lue lisää Kirsi Peltosen kursseista ja hankkeista:

Porthania

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.

Uutiset
Crystal Flowers exhibition Collineation Grounds. Photo: Mikko Raskinen.

Sinnikkäät opiskelijat toteuttivat matematiikkaa ja taidetta yhdistävän näyttelyn poikkeusoloissakin

Collineations grounds -näyttelyä kehystää Kandidaattikeskuksen suojattu sisäpiha ja sen tummanpunainen tiili, musta graniitti ja kuparipinnoitettu julkisivu.

Uutiset
Crystal Garden. Kuva: Kalle Kataila.

Keijukaisten tanssi valloitti Kuunsillan – opiskelijoiden taidenäyttely avautui Espoon Kulttuurikeskuksessa

IN TRANSITION -näyttelyn teokset hyödyntävät Arto Sipisen suunnitteleman rakennuksen arkkitehtuuria ja sen päivän mittaan luonnettaan muuttavaa valoa.

Uutiset
Paper packaging prototypes - miura ori technique. Photo: Valeria Azovskay

Monialainen origameihin perustuva tutkimushanke etsii ratkaisuja teollisuuden tarpeisiin

Aallossa on alkamassa matematiikan, insinööritieteiden ja taiteiden aloja kattava yhteishanke, jossa tutkitaan ja kehitetään taittelutekniikkaa teollisuuden tarpeisiin. Hankkeeseen osallistuvat Aallon lisäksi hanketta ohjaava VTT sekä useita yrityksiä metsäteollisuudesta konesuunnitteluun ja kosmetiikkabrändeihin, muun muassa Stora Enso, Metsä Group, Lumene, Mirka, Elomatic, Orfer, Anpap ja Soften. Business Finland myönsi rahoituksen Co-Innovation -yhteishankkeelle.

Uutiset
Math & Arts

Aalto Math & Arts esillä Future Lab -näyttelyssä Shanghaissa

Näyttelyn kävijät pääsevät tutustumaan muun muassa poikkitieteelliseen Kristallikukkia peilisaleissa -kurssiin.

Uutiset

Myös Kaie Kubjas on mukana järjestämässä naismatemaatikoiden kansainvälistä kokousta:

Kaie Kubjas katsoo lähikuvassa sivulle, hänet on kuvattu lasiseinän läpi, jolloin seinälle kirjoitetut matemaattiset kaavat heijastuvat hänen ylleen.

Arjen valintoja: Kaie Kubjas, miksi matematiikka tuntuu turvalliselta?

Matematiikan professorille looginen ajattelu ja johtopäätösten tekeminen on tärkeää.

Uutiset
Photo: KukkaMaria Rosenlund.

Kaie Kubjas: On tärkeää rohkaista tyttöjä ja nuoria naisia opiskelemaan matematiikkaa

Matemaatikko Kaie Kubjas on tehnyt tutkimusta ympäri maailmaa ja havainnut paikoin vain vähäisesti naisprofessoreita, -luennoitsijoita tai -opiskelijoita. Nyt korona-aikana hän haluaa vedota naisten, perheellisten ja nuorten tutkijoiden puolesta.

Uutiset
kaie_kubjas_aalto_sci_photo_by_lasse_lecklin_02_700_400_fi_fi.jpg

Matemaatikon ura oli luonteva valinta Kaie Kubjasille

Uusi apulaisprofessori Kaie Kubjas nauttii algebrallisen geometrian sovelluksiin liittyvien ongelmien määrittämisestä ja ratkaisemisesta.

Uutiset

Camilla Hollanti juontaa ICM 2022 -kongressin avajaiset:

Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.

Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy

ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.

Uutiset
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.

Camilla Hollanti, auttaako matikkapää arjessa?

Camilla Hollannin mukaan matematiikassa tulisi keskittyä enemmän todelliseen ymmärtämiseen kuin ulkoa opetteluun ja kaavojen hallintaan.

Uutiset

Matematiikan alan konferenssit kesällä 2022

26.6.-1.7. Informaatioteorian symposium: The 2022 IEEE International Symposium on Information Theory (ISIT)

28.6.-7.7. Todennäköisyyden ja matemaattisen fysiikan konferenssi Probability and Mathematical Physics, johon sisältyy World Meeting for Women in Mathematics 1.-2.7., Olga Ladyzhenskaya -palkintojenjako 2.7. sekä IMU Award Ceremony 2022 (Fields-mitalien palkintojenjakoa voi seurata myös verkossa 5.7.)

6.-14.7. The International Congress of Mathematicians 2022 (ICM 2022) (virtuaalitapahtuma)

3.–6.7. Operaatiotutkimuksen EURO 2022

31.7.–5.8. Matematiikkaa ja taiteita yhdistävä Bridges-konferenssi, jossa on suurelle yleisölle suunnattu  Bridges 2022 Family Day & Math-Art Expo Kansallismuseosssa

18.-21.8. Pohjoismainen Nordic Congress of Mathematicians

22.-26.8. European Women in Maths conference

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Puun taimia istutetaan Suomen ensimmäiseen hiilensidontaa tukevaan mikrometsään Keravalla
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle

Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä
Eero Eloranta
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti

Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.
Portrait of Professor Ville Vuorinen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Suomen Akatemia palkitsee Ville Vuorisen COVID-19-taudin leviämistä koskevasta tutkimuksesta

Ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Helena Sederholm photographed in a lab setting, wearing a blue sweater.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vaihtoehtoja fossiilipohjaisille kuiduille – Helena Sederholm kehittää kestäviä tekstiilejä

Ulkovaatteissa käytetään tänä päivänä pitkälti öljypohjaisia kuituja ja ympäristölle vahingollisia kemikaaleja. Helena Sederholm kehittää väitöstyössään ympäristöystävällisiä vettä hylkiviä tekstiilejä. Mallia hän ottaa luonnosta.