Uutiset

Aalto Math & Arts esillä Future Lab -näyttelyssä Shanghaissa

Näyttelyn kävijät pääsevät tutustumaan muun muassa poikkitieteelliseen Kristallikukkia peilisaleissa -kurssiin.
Math & Arts
Kuva: Juho-Pekka Virtanen

Shanghain Future Labissa järjestettävän näyttelyyn osallistuvat Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Perustieteiden korkeakoulu ja Insinööritieteiden korkeakoulu.

"Osuutemme näyttelyssä keskittyy poikkitieteellisen Aalto Math & Arts -ohjelmaan ja etenkin Kristallikukkia peilisaleissa -kurssiin", kertoo Kirsi Peltonen matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta. 

Näyttelyn teemoina menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus

Näyttelyn konsepti on Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilija, taidepedagogi Laura Isoniemen käsialaa.

"Meillä on Future Labin näyttelyssä kolme osiota, jotka kuvaavat Aalto Math & Arts -ohjelman kehitystä: menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus", Isoniemi toteaa.

Ohjelman menneisyydestä kerrotaan esimerkiksi videoiden, postereiden ja muiden graafisten materiaalien avulla.

Tarina jatkuu nykyhetkessä, jota kuvaavat IN TRANSITION -näyttelyn kurssitöiden tekstiiliversiot. IN TRANSITION Mathematics and Art -näyttely järjestettiin alun perin 21.5.–31.8.2019 Espoon kulttuurikeskuksessa. Shanghaissa esillä on myös näyttelystä tehty interaktiivinen virtuaaliversio, jonka toteutuksesta vastasi Insinööritieteiden korkeakoulu.

Tulevaisuusosio kommunikoi matematiikan ja taiteen yhteyksistä työpajojen välityksellä, jotka tekivät matematiikan ja taiteen eläväksi ja kiinalaisten opiskelijoiden itse koettaviksi. Ne toteutettiin yhdessä Tongji-Huangpu School of Design & Innovationin opiskelijoiden ja muiden kiinalaisten korkeakoulujen ja yliopistojen opettajien kanssa. Tulevaisuusosioon kuuluu myös Taneli Luotoniemen suunnittelema SPACE HUG, joka kutsuu vierailijan osaksi jatkuvaa installaatiota ja rakentamaan oman pienoismallin bambutikuista.

Participating in the collaborative building process.
Kuva: Juho-Pekka Virtanen

Virtuaalinäyttelyssä perinteinen verkkosisältö yhdistyy panoraamakuviin, kuvituksiin, lisättyyn todellisuuteen ja 3D-näkymiin.

"Käyttäjä voi perehtyä IN TRANSITION -näyttelyyn kolmiulotteisen geomatiikan tekniikoiden, kuten fotogrammetrian ja laserkeilauksen välityksellä. Väliaikaiseksi luotu näyttely onkin jättänyt digitaaliden jalanjäljen", kertoo TkT  Juho-Pekka Virtanen Insinööritieteiden korkeakoulusta.

Virtuaalinäyttely on nähtävissä verkossa osoitteessa https://foto.aalto.fi/kristalli.

Math & Arts
Vierailijoita tutustumassa virtuaalinäyttelyyn. Kuva: Juho-Pekka Virtanen

Aalto-yliopiston ryhmä Shanghaissa

  • Saija Hollmén, varadekaani, Taiteiden ja muotoilun korkeakoulu
  • FM Laura Isoniemi, taidepedagogi, Taiteiden ja muotoilun korkeakoulu
  • TaT Taneli Luotoniemi, Perustieteiden korkeakoulu
  • Kirsi Peltonen, Adjunct Professor, Perustieteiden korkeakoulu
  • TkT Juho-Pekka Virtanen, Insinööritieteiden korkeakoulu, Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti

Future Lab
http://ade-futurelab.com/

Lisätietoja Aalto Math & Arts -ohjelmasta
http://matharts.aalto.fi/

The älvdans on the moon bridge. Image: Kalle Kataila.

Keijukaisten tanssi valloitti Kuunsillan – opiskelijoiden taidenäyttely avautui Espoon Kulttuurikeskuksessa

IN TRANSITION -näyttelyn teokset hyödyntävät Arto Sipisen suunnitteleman rakennuksen arkkitehtuuria ja sen päivän mittaan luonnettaan muuttavaa valoa.

The älvdans on the moon bridge -teoksen suunnittelivat sisustusarkkitehtuuria opiskeleva Yi-Chiao Tien, bioinformaatioteknologiaa opiskeleva Jannica Savander, arkkitehtuuria ja liiketoimintaa opiskeleva Alisa Kurganova ja muotoilun opiskelija Tomi Hyyppä. Kulttuurikeskuksen arkkitehtuuri oli opiskelijoille tuttu, ja he halusivat toteuttaa työnsä portaikon tyhjään tilaan.

”Teos sai inspiraationsa aamunkoitteen sumuisista pelloista. Tätä luonnonilmiötä kutsutaan ruotsiksi keijukaisten tanssiksi. Keijukaisten tanssi on luonnollinen, visuaalinen taideteos tuossa tyhjässä tilassa, jonka läpi ilma virtaa kerroksesta toiseen”, sanoo Jannica Savander.

Lue lisää

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Jose Lado.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Euroopan tutkimusneuvostolta jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Jose Lado tarkastelee keväällä alkavassa projektissaan materiaaleja, jotka voisivat mahdollistaa niin kutsuttujen topologisten kvanttitietokoneiden valmistamisen.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.