Uutiset

Kaie Kubjas: On tärkeää rohkaista tyttöjä ja nuoria naisia opiskelemaan matematiikkaa

Matemaatikko Kaie Kubjas on tehnyt tutkimusta ympäri maailmaa ja havainnut paikoin vain vähäisesti naisprofessoreita, -luennoitsijoita tai -opiskelijoita. Nyt korona-aikana hän haluaa vedota naisten, perheellisten ja nuorten tutkijoiden puolesta.
Photo: KukkaMaria Rosenlund.
Kuva: KukkaMaria Rosenlund.

Yhdeksännellä luokalla Kaie Kubjaksen fysiikan opettaja antoi luokkansa tytöille eri kokeen kuin pojille, koska tytöt eivät hänen mielestään olleet hyviä fysiikassa. Samanaikaisesti Kubjas oli toinen Tarton alueellisessa fysiikan kilpailussa – ja sai opettajalta poikien kokeen tehtäväkseen. Nyt Kubjas on Aalto-yliopiston matematiikan professori ja European Women in Mathematics -yhdistyksen varajohtaja.

”Joskus yhteiskunnalliset asenteet ovat sen mukaisia, että tytöt eivät olisi hyviä matematiikassa. On tärkeää rohkaista tyttöjä ja nuoria naisia, jos he eivät ole varmoja osaamisestaan. Opettajat voivat esimerkiksi tarjota lahjakkaille tytöille ja naisille mahdollisuuden osallistua harjoitteluun tai kilpailuihin”, Kaie Kubjas sanoo.

”Isäni on opiskellut matematiikkaa eikä hän koskaan sanonut, että tytöt eivät voisi opiskella matematiikkaa tai luonnontieteitä. Perheeni oli onneksi aina kannustava”, Kubjas jatkaa.

Kaie Kubjas on kotoisin Virosta, ja siellä yli puolet matematiikan opiskelijoista on naisia. Moni heistä myös päätyy matematiikan opettajaksi.

”Olen yllättynyt matematiikan naisopiskelijoiden vähäisestä määrästä Aallossa. Maisteriopinnoissa ei ole nuoria naisia juuri lainkaan. Professoreista on kuitenkin tällä hetkellä lähes neljäsosa naisia. Mutta mistä tulevat matematiikan naisprofessorit tulevaisuudessa, jos opiskelijoita ei juuri ole?”, kysyy Kubjas.

Kubjas on tehnyt tutkimusta ympäri maailmaa. Berliinissä oli jonkin verran matematiikan naisopiskelijoita, mutta kertaakaan hän ei nähnyt naisprofessoria luennoimassa. Pariisissa hän teki tutkimusta tietotekniikan laitoksella, eikä hän tavannut yhtäkään naisprofessoria. MIT:ssa Bostonissa Kubjas työskenteli niin ikään tietotekniikan laboratoriossa ja siellä oli sekä naistutkijoita että -professoreita.

Photo: KukkaMaria Rosenlund.
Kuva: KukkaMaria Rosenlund.

Aktiivista yhdistystoimintaa

European Women in Mathematics on perustettu vuonna 1986, ja Kaie Kubjas aloitti sen varajohtajana heinäkuussa. Jäseniä on yhteensä 300-400. Aallosta on aktiivisesti toiminnassa mukana kolme tutkijaa Kubjaksen lisäksi. Professori Camilla Hollanti on toiminut vuosia yhdistyksen rahastonhoitajana. Tohtorikoulutettava Olga Kuznetsova vastaa yhdistyksen verkkosivuista ja niiden teknisestä ylläpidosta. Tohtorikoulutettava Ellie Dillon taas kirjoittaa uutisartikkeleita ja on mukana koostamassa uutiskirjettä.

Yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa yleiskokous, joka järjestetään joka neljäs vuosi. Elokuussa 2022 se tullaan järjestämään Suomessa. Joka neljäs vuosi järjestetään lisäksi eurooppalainen matematiikan konferenssi (European Congress of Mathematicians). Lisäksi on paikallisia tapahtumia eri maissa, mentorointiohjelma, jaetaan matka-apurahoja sekä listataan avoimia työpaikkoja.

Parhaillaan European Women in Mathematics vetoaa tutkijauransa vasta aloittavien, naisten ja perheellisten tutkijoiden puolesta. Korona-aikanakin naiset pitävät yleensä enemmän huolta perheenjäsenistä, ovat he sitten vanhuksia tai lapsia. Toisaalta konferensseja on peruutettu ja muukin tutkijoiden verkostoituminen on hankaloitunut – eivätkä nämä haasteet jakaudu tasapuolisesti. Yhdistys haluaa vedota yliopistoihin, jotta nämä esimerkiksi pidentäisivät nuorten tutkijoiden määräaikaisia sopimuksia.

”Vetoomuksella on nyt noin 800 allekirjoittajaa ja lisäksi moni yhteisö on ilmaissut kannatuksensa vetoomukselle”, Kubjas sanoo.

Vetoomus on auki maaliskuuhun 2021 saakka ja siitä voi lukea lisää täällä (englanniksi).

Lisätietoja:

Lue lisää

Green plastic triangle on a white board,

Matematiikan ja systeemianalyysin laitos

Laitoksen tutkimuksen pääalueet ovat algebra ja diskreetti matematiikka, analyysi, soveltava matematiikka ja mekaniikka, stokastiikka ja tilastotiede sekä systeemianalyysi ja operaatiotutkimus.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: