Väreen taidekilpailu opiskelijoille ja klusteriaulojen kutsukilpailu julkistettiin
Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun uusi rakennus, Väre, valmistuu pian. Muuttoa uusiin tiloihin valmistellaan parhaillaan, joten Aalto-yliopisto julkisti kaksi taidekilpailua: kutsukilpailu kahden Väreen sisällä olevan klusteriaulaan sijoittuvan pysyvän taiteen osalta ja Aalto-yliopiston opiskelijoille avoimen kilpailun, jonka kohteena on Väreen ulkopuolella oleva suojamuuri.
”Tavoitteemme Aalto-yliopistossa on luoda elävä ympäristö, joka auttaa kokemaan maailmaa eri näkökulmista. Julkisella taiteella on ratkaiseva rooli tämän mahdollistamisessa opiskelijoille, henkilökunnalle ja vierailijoille. Toivon, että kaksi taidekilpailua tarjoavat sellaisia taideteoksia, jotka kannustavat kaikkia nauttimaan taiteesta ja antavat sen laajentaa ajatteluaan ja mielikuvitustaan”, kertoo Anna Valtonen, Aalto-yliopiston taiteen ja luovien käytäntöjen vararehtori.
Väreen klusteriaulojen taidekilpailu
Kutsukilpailun kautta pyritään löytämään poikkeuksellisia ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia taideteoksista, jotka tulevat sijaitsemaan kahdella Väreen klusteriauloista. Kilpailuun kutsuttiin viisi taiteilijaa tai taiteilijaryhmää: Kirsi Kaulanen, Petteri Nisunen & Tommi Grönlund, Nithikul Nimkulrat, Deepa Panchamia ja Vesa-Pekka Rannikko. Kilpailijat voivat ehdottaa taideteoksia yhdelle tai kahdelle klusterille. Kilpailutulokset julkaistaan 3. toukokuuta.
Ylös Väreen portaita. Vasemmalta: Nithikul Nimkulrat, Deepa Panchamia, Sari Dhima (One Campus -projektipäällikkö), Outi Turpeinen (Aalto-yliopiston taidekoordinaattori), Kirsi Kaulanen, Vesa-Pekka Rannikko, Petteri Nisunen ja Tommi Grönlund.
Väreen taidekilpailu opiskelijoille
Opiskelijoille suunnattu taidekilpailu etsii ideoita taideteokselle, joka koristaa Väreen ulkopuolella olevaa 70 metriä pitkää suojamuuria. Kilpailu on avoin kaikille Aalto-yliopiston opiskelijoille. Yliopisto etsii ennennäkemättömiä ehdotuksia puolipysyviksi teokseksi rakennuksen ulkotiloihin.
Kohde on näkyvissä sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun että tulevan Kauppakorkeakoulun rakennusten puolilta. Kilpailusäännöt sekä tarkempaa tietoa osallistujille taidekilpailusta löytyy kilpailun kotisivulta. Kilpailuissa menestyvät ehdotukset noudattavat Väreen taideperiaatteen ja Aalto-yliopiston julkisen taiteen visiota.
”Maailmanlaajuinen tasa-arvo” Väreen taiteen periaatteena
Yksi tärkeimmistä Vären taiteen tavoitteista on tarjota teoksia, jotka luovat kestävän ja jännittävän ympäristön, samalla jättäen kuitenkin tilaa väliaikaisille näyttelyille ja tapahtumille. Maailmanlaajuisen tasa-arvon käsite korostaa ensinnäkin taiteen maailmanlaajuista näkökulmaa, joka on kasvanut viime vuosikymmeninä.
Toiseksi käsite painottaa tasa-arvoa koskevaa demokraattista arvoa, joka tuo näkyvyyttä eroon ja korostaa sen hyväksymistä. Aalto-yliopiston taidekoordinaattori Outi Turpeinen sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta kehittivät yhteistyössä Väreen taidekonseptia.
Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio
Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattamaan taideprosenttia rakennushankkeissaan. Taiteen prosentti on taiteen hankinnan rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakennusprojektin varoista kohdennetaan taidehankintoihin. Prosenttiperiaatetta sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature - taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.
Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä.
Väreen avajaiset ovat osa Aalto One Day -tapahtumaa, joka järjestetään 5.9.2018. Väreen on suunnitellut Verstas Arkkitehdit.
One Campus -projektin kotisivut: http://onecampus.aalto.fi
Väreen opiskelijoiden taidekilpailun sivusto: http://wall-art.aalto.fi/
Tiedustelut:
Taidekoordinaattori Outi Turpeinen, Aalto-yliopisto
[email protected]
Kuvat: Mikko Raskinen, Aalto-yliopiston viestintäpalvelut
- Julkaistu:
- Päivitetty: