Uutiset

Valokuvausrobotti nostaa arkistokappaleet uuteen ulottuvuuteen

Miten siirtää keraaminen esine kolmiulotteisesti tietokoneen näytölle? Kuvaamalla se yltympäriinsä 360 asteen kulmassa ja digitoimalla muodot talteen. Työ onnistuu valokuvausrobotilla, joka raksuttaa Aalto-yliopiston uudessa Space 21 -tilassa.
Suureen kaarevaan telineeseen on kiinnitetty kamera, jossa on pitkä objektiivi. Se on kohdistettu keskellä olevaan tasoon, jossa on keltainen keraaminen esine. Pöytätason vieressä on suuri valaisin ja valkokangas sen edessä. Pöydän takana punaiseen t-paitaan pukeutunut henkilö säätää laitteistoa.
Jason Selvarajan vastaa valokuvausrobotin käytöstä ja varauksista Space 21 -työskentelytilassa Otaniemen kampuksella. Kuva: Kalle Kataila.

Digitoinnin kohteena on ollut laaja kokoelma opiskelijoiden harjoitustöitä. Legendaarinen keraamikko ja professori Kyllikki Salmenhaara alkoi kartuttaa oppilastöiden kokoelmaa 1960-luvulla, ja siihen kuuluu noin 6 000 esinettä. Nyt niistä on digitoitu tuhat, ja runsaat 300 on jo tarkasteltavissa kolmiulotteisina arkistokappaleina.

Tämä tarjoaa uuden ulottuvuuden tutkijoille ja muille arkiston aarteita arvostaville. Hauraita keraamisia esineitä olisi hankalaa tarjota käsin koeteltaviksi, eikä pelkkä valokuva aina anna oikeaa käsitystä esineestä. 

Arkistoprojektin myötä syntyi myös sujuva itsepalveluprosessi esineiden digitoimiseen ja valokuvausrobotin laajempaan hyödyntämiseen. Laite on nyt opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä.

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 30 (issuu.com) huhtikuussa 2022.

Lue muita Aalto University Magazinen juttuja

Lue lisää Aalto-yliopiston arkiston digitointiprojektista

Suuri alhaalta ja ylhäältä kapea, keskeltä leveä saviruukku, jossa on ruskea ja sininen lasitus.

Keramiikkaa Aalto-yliopiston arkiston kokoelmissa

Arkiston mittavista keramiikkakokoelmista suuri osa on tarkasteltavissa digitaalisessa muodossa. Kokoelmia ovat alan merkittävien opettajien, Kyllikki Salmenhaaran ja Airi Hortlingin, arkistot sekä Taideteollisen korkeakoulun keramiikan ja lasitaiteen kokoelma.

Aalto-yliopiston arkisto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Henry Tirri. Kuva: Terhi Ollikainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henry Tirri: Teknologialiiketoiminnan skaalaaminen vaatii vahvaa strategista ja psykologista osaamista

Hyvä professori tai liiketoimintajohtaja jakaa viisautta, joka karttuu vain vuosien myötä.
Mikko Raskinen
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Romupyöräkeräys on täällä taas!

Otaniemen kampuksen romupyöräkeräys on täällä taas! Tavoitteena on siistiä alueen pyöräpysäköintipaikat.
Dipolin uudistettu ulkoalue
Kampus Julkaistu:

Ulkoalueiden suunnitteluohjeella kohti yhteisöllistä ja kestävää kampusta

Otaniemen kampuksen ulkoalueiden suunnitteluohje on julkaistu. Sen tarkoituksena on antaa suuntaviivat yliopiston toimintoja sekä luonnon ja ihmisten hyvinvointia tukevien ulkoympäristöjen kehittämiseen.