Uutiset

Valokuvausrobotti nostaa arkistokappaleet uuteen ulottuvuuteen

Miten siirtää keraaminen esine kolmiulotteisesti tietokoneen näytölle? Kuvaamalla se yltympäriinsä 360 asteen kulmassa ja digitoimalla muodot talteen. Työ onnistuu valokuvausrobotilla, joka raksuttaa Aalto-yliopiston uudessa Space 21 -tilassa.
Suureen kaarevaan telineeseen on kiinnitetty kamera, jossa on pitkä objektiivi. Se on kohdistettu keskellä olevaan tasoon, jossa on keltainen keraaminen esine. Pöytätason vieressä on suuri valaisin ja valkokangas sen edessä. Pöydän takana punaiseen t-paitaan pukeutunut henkilö säätää laitteistoa.
Jason Selvarajan vastaa valokuvausrobotin käytöstä ja varauksista Space 21 -työskentelytilassa Otaniemen kampuksella. Kuva: Kalle Kataila.

Digitoinnin kohteena on ollut laaja kokoelma opiskelijoiden harjoitustöitä. Legendaarinen keraamikko ja professori Kyllikki Salmenhaara alkoi kartuttaa oppilastöiden kokoelmaa 1960-luvulla, ja siihen kuuluu noin 6 000 esinettä. Nyt niistä on digitoitu tuhat, ja runsaat 300 on jo tarkasteltavissa kolmiulotteisina arkistokappaleina.

Tämä tarjoaa uuden ulottuvuuden tutkijoille ja muille arkiston aarteita arvostaville. Hauraita keraamisia esineitä olisi hankalaa tarjota käsin koeteltaviksi, eikä pelkkä valokuva aina anna oikeaa käsitystä esineestä. 

Arkistoprojektin myötä syntyi myös sujuva itsepalveluprosessi esineiden digitoimiseen ja valokuvausrobotin laajempaan hyödyntämiseen. Laite on nyt opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä.

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 30 (issuu.com) huhtikuussa 2022.

Lue muita Aalto University Magazinen juttuja

Lue lisää Aalto-yliopiston arkiston digitointiprojektista

Suuri alhaalta ja ylhäältä kapea, keskeltä leveä saviruukku, jossa on ruskea ja sininen lasitus.

Keramiikkaa Aalto-yliopiston arkiston kokoelmissa

Arkiston mittavista keramiikkakokoelmista suuri osa on tarkasteltavissa digitaalisessa muodossa. Kokoelmia ovat alan merkittävien opettajien, Kyllikki Salmenhaaran ja Airi Hortlingin, arkistot sekä Taideteollisen korkeakoulun keramiikan ja lasitaiteen kokoelma.

Aalto-yliopiston arkisto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
Illustration image of an early autumn day, depicting Otakaari 2B from the opposite side of Tietotie. Some leaves are on the ground, there are people walking on campus, undistinguishable faces.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ehdota uutta nimeä Otakaari 2B -rakennukselle

Lähetä oma nimiehdotuksesi viimeistään 14.6.!
Kuvakaappaus greenpages palvelusta
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi, kaikille avoin palvelu kertoo, millainen datasyöppö verkkosivusi on – ja antaa vinkkejä sivun kehittämiseen

Mitä enemmän verkkosivulla on dataa, sitä enemmän se nielee energiaa. Aalto-yliopiston tutkijat kehittivät helppokäyttöisen palvelun, jolla voi analysoida minkä tahansa verkkosivun datamäärän ja saada parannusehdotuksia sivujen kehittämiseen.
Students outside
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Energiaa säästetty huomattavasti - yhteisön toimet ovat tuottaneet tulosta Aallossa

Aalto-yliopisto on saavuttanut toimitilojensa energiatehokkuustavoitteen.