Uutiset

Valokuvausrobotti nostaa arkistokappaleet uuteen ulottuvuuteen

Miten siirtää keraaminen esine kolmiulotteisesti tietokoneen näytölle? Kuvaamalla se yltympäriinsä 360 asteen kulmassa ja digitoimalla muodot talteen. Työ onnistuu valokuvausrobotilla, joka raksuttaa Aalto-yliopiston uudessa Space 21 -tilassa.
Suureen kaarevaan telineeseen on kiinnitetty kamera, jossa on pitkä objektiivi. Se on kohdistettu keskellä olevaan tasoon, jossa on keltainen keraaminen esine. Pöytätason vieressä on suuri valaisin ja valkokangas sen edessä. Pöydän takana punaiseen t-paitaan pukeutunut henkilö säätää laitteistoa.
Jason Selvarajan vastaa valokuvausrobotin käytöstä ja varauksista Space 21 -työskentelytilassa Otaniemen kampuksella. Kuva: Kalle Kataila.

Digitoinnin kohteena on ollut laaja kokoelma opiskelijoiden harjoitustöitä. Legendaarinen keraamikko ja professori Kyllikki Salmenhaara alkoi kartuttaa oppilastöiden kokoelmaa 1960-luvulla, ja siihen kuuluu noin 6 000 esinettä. Nyt niistä on digitoitu tuhat, ja runsaat 300 on jo tarkasteltavissa kolmiulotteisina arkistokappaleina.

Tämä tarjoaa uuden ulottuvuuden tutkijoille ja muille arkiston aarteita arvostaville. Hauraita keraamisia esineitä olisi hankalaa tarjota käsin koeteltaviksi, eikä pelkkä valokuva aina anna oikeaa käsitystä esineestä. 

Arkistoprojektin myötä syntyi myös sujuva itsepalveluprosessi esineiden digitoimiseen ja valokuvausrobotin laajempaan hyödyntämiseen. Laite on nyt opiskelijoiden ja henkilöstön käytettävissä.

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 30 (issuu.com) huhtikuussa 2022.

Lue muita Aalto University Magazinen juttuja

Lue lisää Aalto-yliopiston arkiston digitointiprojektista

Suuri alhaalta ja ylhäältä kapea, keskeltä leveä saviruukku, jossa on ruskea ja sininen lasitus.

Keramiikkaa Aalto-yliopiston arkiston kokoelmissa

Arkiston mittavista keramiikkakokoelmista suuri osa on tarkasteltavissa digitaalisessa muodossa. Kokoelmia ovat alan merkittävien opettajien, Kyllikki Salmenhaaran ja Airi Hortlingin, arkistot sekä Taideteollisen korkeakoulun keramiikan ja lasitaiteen kokoelma.

Aalto-yliopiston arkisto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Metsähovin tutkimusaseman alue rakennuksineen kuvattuna ylhäältä päin syksyisessä maisemassa metsän keskellä.
Aalto Magazine Julkaistu:

Suomen ainoa radio-observatorio selvittää avaruuden salaisuuksia

Kirkkonummella sijaitseva Metsähovi kerää tietoa muun muassa Auringosta, kvasaareista ja mustista aukoista. Samalla koulutetaan tulevaisuuden avaruusosaajia.
Sekajätekasa Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Kierrätyskampanja käynnistyy Otaniemen kampuksella

Käynnistämme Otaniemen kampuksella jätteiden kierrätyskampanjan lokakuun alussa. Tavoitteena on lisätä kierrätysastetta ja vähentää sekajätteen määrää.
Kuvituskuva, jossa tummaa taustaa vasten koodia ja ihminen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka jokaisen tulisi ymmärtää tekoälystä työelämässä

Generatiivinen tekoäly tuntuu olevan kaikkialla, mutta tekeekö se oikeasti työstä helpompaa ja yrityksistä tuottavampia?
Shaking up tech 2023
Kampus, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Shaking up Tech kutsuu lukiolaisia kampuksille seuraavan kerran tammikuussa

Puhujana on tällä kertaa muun muassa aivotutkija Minna Huotilainen. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä tekniikan alaa tutuksi aliedustetuille ryhmille.