Uutiset

Valmistuminen häämöttää ja työelämä odottaa – mitäs nyt?

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tukee valmistuvia muun muassa järjestämällä urailtapäiviä.
Life after graduation

Gradu tekeillä tai paperit jo taskussa ja hyppy työelämän vietäväksi vain nurkan takana. Miten tästä eteenpäin ja mihin suuntaan?

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut järjesti 1−2 vuoden sisään valmistumassa oleville opiskelijoille Life After Graduation -urailtapäivän. Tilaisuudessa alumnit ja työnantajat auttoivat opiskelijoitamme antaen vinkkejä opiskelun jälkeiseen työelämään, työnhakuun ja urasuunnitteluun.

Kauppatieteiden maisterit ovat haluttua työvoimaa ja sijoittuvat tilastojen mukaan hyvin työmarkkinoille heti valmistuttuaan. Silti moni kaipaa vielä kirkastusta urasuunnitelmiin ja vahvistusta sille, mihin suuntaan omaa uraa kannattaisi lähteä kuljettamaan.

Paikalle Stora Enso -saliin oli Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelujen kutsumana saapunut reilut 60 loppuvaiheen opiskelijaa kuulemaan mitä työnantajat tänä päivänä odottavat vastavalmistuneelta kauppatieteilijältä.

Miten unelmaduunia kohti mennään?

Moni valmistumassa oleva miettii mikä oma ammatillinen profiili on tai tulee olemaan. Ja kuinka sitä pitäisi lähteä määrittelemään?

HR Konsultti Outi Olkkola KPMG:ltä kehotti opiskelijoita pohtimaan ihan ensin, missä on hyvä.

– Mieti mitä rakastat tehdä. Yleensä se on se asia, missä olet myös erityisen hyvä, hän kuvasi.

Olkkola kannusti etsimään vastausta myös siihen, miksi juuri tuo asia on itselle se tärkein. – Tätä kautta pystyt määrittämään sen, mikä on lisäarvosi organisaatiolle. Tämä on tosi oleellinen juttu!

Töitä haettaessa CV ja hakemus ovat tärkeimmät dokumentit. Niiden viimeistelemiseen kannattaa panostaa.

– Parhaimmillaan ne kristallisoivat sen, kuka olet ja mitä osaat, mistä olet erityisen ylpeä ja mitä olet jo oppinut, Olkkola sanoi. Ennen kaikkea ne kertovat, mitä voit tuoda mukanasi työyhteisöön.

 – Ihmiset, joilla on asenne ja työetiikka kohdillaan sekä potentiaalia kehittyä, ovat niitä jotka palkataan. Siksi on tärkeää tuoda esiin heti alussa, miksi sekä tehtävä että yritys itsessään kiinnostavat.

Gradu voi olla silta työelämään

Tilaisuudessa käytiin paneelikeskustelu, johon oli kutsuttu jo muutamia vuosia sitten valmistuneita Kauppakorkeakoulun alumneja. Elvira Vainio Postilta, Eira Vatanen Microsoftilta, Anne Liiri Dream Brokerilta sekä Vesa Sironen Gapps Oy:stä kertoivat kuinka he ovat edenneet urallaan. He kuvasivat myös, mihin asioihin he nyt itse kiinnittävät eniten huomiota rekrytoidessaan vastavalmistuneita.

Gradu ei tapa, oli paneelistien leikkimielinen viesti valmistumassa oleville. Siitä voi jopa oppia jotain! Parhaimmillaan gradun tekeminen antaa sekä työkokemusta että saattaa loppuun monen vuoden opinnot, he kuvasivat.

Monelle uran ensimmäinen työpaikka irtoaakin toimeksi antavasta yrityksestä. Mutta entä jos gradu on kansissa eikä töitä vielä ole? – Gradu on vain yksi steppi, panelistit kannustivat. Heidän mukaansa kannattaa miettiä, mitä itse haluaa tehdä eikä lähettää sokeasti hakemuksia joka paikkaa.

Anne Liiri kannusti katsomaan työelämän kenttää laajasti ja avoimin mielin. – Muistakaa, että on olemassa muitakin kuin ne suuret ja tunnetut yritykset, joihin suurin osa haluaa töihin. Työ pienessä yrityksessä saattaa antaa jopa enemmän. Saa tehdä paljon eri juttuja ja oppia tietämään, mikä itseäsi kiinnostaa ja mikä ei. – Toisaalta suuressa yrityksessä voi osallistua moneen työnkierron kautta, kommentoi Elvira Vainio.

Panelistit kannustivat myös käyttämään hyväksi Kauppakorkeakoululla tarjolla olevia yritysprojektimahdollisuuksia ja monialaisia ohjelmia kuten IDBM ja ITP sekä yritysten trainee-ohjelmia.  – Olin aluksi hieman epävarma mitä haluan tehdä. Kävin S-ryhmän kenttäkoulutuksen ja siitä aukeni monia ovia, Eira Vatanen kertoi.

”Näytä intohimosi!”

Ole oma itsesi. Tiedä mitä haluat, mutta jätä ovi kuitenkin auki myös muille mahdollisuuksille, ja jos sellainen tulee eteen, tartu siihen rohkeasti! Etsi yritys tai organisaatio, joka oikeasti kiinnostaa sinua ja mieti mitä voit tuoda mukanasi tuohon yhteisöön. Hae paikkaa, jota ei ole ilmoitettu missään, verkostoidu ja opettele haistelemaan piilotyöpaikkoja. Äläkä pelkää osoittaa tunteitasi, vaan näytä intohimosi.  Näin panelistit kiteyttivät viestinsä valmistumassa oleville kauppatieteilijöille.

Samantyyppisiä neuvoja opiskelijoille antoivat myös tilaisuuden päätteeksi järjestettyyn verkostoitumistilaisuuteen osallistuneet lukuisat työnantajat ja alumnit. Maria Calonius EY:ltä, Emma Annila CGI:Itä ja Laura Evilä Deloittelta korostivat kaikki asianmukaisen CV:n ja hakemuksen lisäksi ennen kaikkea persoonaa. 

– Pitää osoittaa rohkeasti se, miksi omasta mielestä sopisi siihen työhön, jota on hakemassa. Aito kiinnostus koko alaa kohtaan ja halu kehittää sitä eteenpäin ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Tilaisuuteen osallistuneet opiskelijat saivat paitsi konkreettisia vinkkejä työnhakuun, myös arvokkaan kokemuksen siitä, ettei kannata panikoida, vaikkei oma suunta olisikaan heti selvillä. – Muutkin ovat olleet samanlaisessa tilanteessa ja löytäneet lopulta oman tiensä. Kun tietää mitä haluaa tehdä, oikea asenne ja avoimuus auttavat eniten eteenpäin, puhujat kannustivat.

Tilaisuuteen osallistuivat organisaatiot:

  • Suomen Ekonomit
  • Internly
  • Posti
  • EY
  • Fiskars
  • Nestlé
  • CGI
  • L’Oréal Finland
  • Sihti IT
  • Academic Work
  • PwC
  • Deloitte
  • Procter & Gamble
  • Dream Broker
  • Nordea
  • Vainu
  • KPMG
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Squad students on campus
Opinnot Julkaistu:

Hakijoiden määrä Aalto-yliopistoon kasvoi kevään toisessa yhteishaussa

Suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattikoulutuksiin oli 13 500 hakijaa
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Nainen seisoo ulkona kädet levitettynä sivuille. Taustalla näkyy kaupunki, merta ja vuoria.
Opinnot Julkaistu:

Fia Hedman pääsi kehittämään taitojaan ja oppi valtavasti uutta korkeakouluharjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä

Bella-Fia Hedman työskenteli syksyllä 2023 neljän kuukauden ajan viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä.