Base Styles/Icons/lock/open Created with Sketch.

Uusia metodeja muodin ja vaatteiden suunnittelussa

Aalto Fashionin New Construction Methods -näyttely esittelee luovia lähestymistapoja ja kokeiluja muodin ja vaatteiden suunnittelussa ja valmistuksessa Dipolissa huhtikuussa.
Muodin New Construction Methods -näyttely Dipolissa. Kuva: Mikko Raskinen
Hanna Hervan ja Sofia Ilmosen vaatteet New Construction Methods -näyttely Dipolissa. Kuva: Mikko Raskinen

Kaikkia näyttelyssä esiteltäviä töitä yhdistää se, että niiden suunnittelun lähtökohtana on ollut ratkaista vaatteiden rakenteeseen tai valmistusprosessiin liittyvä ongelma uudella tavalla. Näyttelyn työt avaavat katsojalle, miten luovassa suunnitteluvaiheessa voi lähestyä ongelmanratkaisua eri tavoin.

”Näyttely tekee vaatesuunnittelun luovan prosessin näkyväksi yleisölle. Suunnittelijat ovat kehittäneet uudenlaisia lähestymistapoja, joilla voidaan vaikuttaa vaatteiden muotoon ja rakenteeseen,” kertoo näyttelyn kuratoinut Aalto-yliopiston muotisuunnittelun professori Pirjo Hirvonen.

”Vaatteita ja etenkin muotia arvioidaan usein vain ulkoapäin. On tärkeä tuoda esille prosesseja ja menetelmiä, jotka voivat johtaa uusiin ja innovatiivisiin ratkaisuihin. Suunnittelijat voivat tehdä paljon valintoja, joilla on vaikutuksia esimerkiksi vaatteiden funktionaalisiin ominaisuuksiin, uudelleenkäyttöön, räätälöitävyyteen tai materiaalihävikin määrään.” 

Näyttelyssä on esillä Matti Liimataisen väitöstyöhön liittyvä vaatteiden rakennussarja, Eveliina Ronkaisen maisterin opinnäytetyö sekä Innovative Fashion Design-maisterikurssilla syntyneitä prototyyppejä. Mukana on myös yksi esimerkkivaate kandidaatin opinnäytteestä.

Matti Liimataisen Self-Assembly New Construction Methods -näyttelyssä. Kuva: Mikko Raskinen
Matti Liimataisen Self-Assembly New Construction Methods -näyttelyssä. Kuva: Mikko Raskinen

Self-Assembly / Matti Liimatainen

Self-Assembly on vaatemerkki, joka valmistaa vaatteiden rakennussarjoja. Tuotteet on valmistettu uudenlaista saumaa käyttäen, jonka avulla kaikki kasaus tapahtuu käsin, täysin ilman koneita tai työkaluja. Kokoonpano ei myöskään vaadi ennakko-osaamista tai tietämystä vaatteiden rakenteista, kaikki työvaiheet selitetään mukana tulevassa ohjekirjassa. Palaset voi myös irrottaa toisistaan helposti, joten tuotteet voi purkaa ja kasata uudelleen esimerkiksi erilaisiksi uusiksi väriyhdistelmiksi. Self-Assembly osallistui  tammikuussa 2019 Mona Foma festivaalille Tasmaniassa Australiassa.

 

Energisoiva – vaate vireyden lähteenä/ Eveliina Ronkainen

Kiireinen arki luo haasteita jaksamiselle. Taiteen maisterin opinnäytetyö tarkastelee kuinka vaatteen ja tekstiilin kautta voidaan lisätä käyttäjän vireyttä ja energisyyttä. Värin, valon ja valoelektroniikan lisäksi FIR (far infrared)-viimeistyksen sekä kompressiotekstiilien on tutkittu vaikuttavan positiivisesti vireyteen. Naistenvaatemallisto on neulottu Aalto-yliopiston neulestudiolla Otaniemessä sekä Santoni Shanghain neuletehtaalla Kiinassa.

 

Materiaalin kutominen kaavojen muotoon/ Natalie Ahonen

Tärkeimpänä elementtinä projektissa oli ekologinen tuotteistamismetodi. Projekti alkoi ideasta kehittää materiaali suoraan kaavoihin, jolloin materiaalin kulutus olisi tuotteenmukainen eikä materiaalihävikkiä tulisi. Tavoitteena oli hyödyntää ja kunnioittaa perinteistä käsityötekniikkaa, kutomista, joka antaa mahdollisuuden toteuttaa monenlaisia muotoja. Inspiraationa olivat vanhat suomalaiset räsymatot ja niiden ilmentäminen vaatteessa. 

 

Square Folding / Sofia Ilmonen

Tekniikka keskittyy kankaan leikkuujätteen minimoimiseen käyttäen hyödyksi koko kankaan leveyden. Kaikki kaavapalaset ovat neliöitä ja vaatteen muoto rakentuu kankaan taittelun avulla. Ompelemisen sijaan kappaleet kiinnittyvät toisiinsa nappilistoilla, jotka mahdollistavat vaatteen muokkaamisen haluttuun kokoon tai pituuteen nappien sijaintia muuttamalla. Vaate rakentuu neljästä neliöstä. 

 

Teltta/ Hanna Herva

Aiheeni liittyy kehollisuuteen ja sen kokemiseen luontokokemuksen ja kehon liikkeen kautta. Pyrin ulkoiluvaatteiden estetiikkaan liittyvän vierastamisen ja tavaran raahaamisen hankaluuden häivyttämiseen vaatetuksen avulla. Pyrkimyksenäni on luoda urheiluvaatteen stigmasta vapaa vaate, jota voi käyttää sekä telttana että pukea päälle, ja lähestyä vaatetta ensisijaisesti muodin kontekstissa erottautuen näin muista aiemmin suunnitelluista muunneltavista telttavaatteista. Pääpaino on valitsemallani materiaalilla, vanhojen takkien puretuissa vuorissa.

 

Heini-Maria Hynynen: Valotakki
Heini-Maria Hynysen Valotakki. Kuva: Mikko Raskinen

Valotakki/ Heini-Maria Hynynen

Valotakin inspiraationa oli Depeche Moden Barrel of a Gun -musiikkivideo. Ideana oli luoda vaate, joka vaihtaa väriä ja kuviointia. Valotakki koostuu 600 itsenäisesti toimivasta led-valosta, jotka liikkuvat ja vaihtavat väriä. Materiaalina on käsinmaalattu ja kimaltava villa. Led-valotakki on toteutettu Wearable electronics and fashion- kurssilla. Takki oli osa Hynysen kandidaatin opinnäytetyötä ja se on ollut esillä mm. Bozar Centerissä Brysselissä. 

Näyttelyn suunnittelu: Matti Liimatainen

Näyttelyn kuratointi: Pirjo Hirvonen

Graafinen suunnittelu: Joosung Kang

Aalto_betaspace_photo_julia_weckman

Aallon galleriat ja näyttelytilat

Miten saadaan tilaa odottamattomille tavoille tarkastella maailmaa? Galleriat ja näyttelytilat ovat yhdessä toteutettuja toimintatiloja, joihin kootaan eri tekijöiden tietämystä, sisältöä, visioita ja intohimoa.

Lisää tästä aiheesta

Aalto University / Emma Nordbäck / photo: Iiro Immonen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Emma Nordbäck uskoo, että tohtoriopintojen avulla jokaisen on mahdollista löytää oma intohimonsa

Kesäkuussa promovoitava tekniikan tohtori löysi tavan yhdistää teknologia ja ihmistieteet ja tutkii nyt virtuaalisia työskentelytapoja.
Academy of Finland's profile funding 2019, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistolle 10,4 miljoonaa euroa profiloitumiseen Suomen Akatemialta

Kansainvälinen paneeli arvioi Aalto-yliopiston rahoitushakemuksen parhaaksi.
Researchers Salmivaara and Kibler
Tiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Paremman tulevaisuuden rakentaja vai oman edun ajaja? EU:n linjaus yrittäjien roolista kestävässä kehityksessä on epäselvä

Aalto-yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että Euroopan unionin kestävän kehityksen politiikassa yrittäjyys merkitsee kolmea eri asiaa – jotka ovat keskenään myös ristiriidassa.
Post doc tutkija Michael Lettenmeier Kuva: Sanna Lehto
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Mitä voin tehdä ilmaston hyväksi?

Kymmenen vuoden kuluessa meidän suomalaisten tulee karsia yli 75 % hiilijalanjäljestämme. Muutos on valtava ja perustuu uudenlaisiin elämäntapoihin, sanoo tutkijatohtori Michael Lettenmeier.