Uusi teknologia voi auttaa tekemään kestäviä ruokavalintoja

Aallon tutkijat ovat kehittäneet ja testanneet sovellusta, joka auttaa kuluttajia arvioimaan ruokailuvalintojaan. Tutkimus on osa EU-ATARCA-hanketta, jonka tavoitteena on luoda ja edistää digitaalisten tuotteiden jakamiseen kannustavaa, niin sanottua vasta-kilpailullisiin (anti-rival) rahakkeisiin perustuvaa lohkoketjuteknologiaa. Ajatus vasta-kilpailullisista rahakkeista on uusi, Aallon tutkijoiden yhdessä muiden projektin kumppaneiden kanssa kehittämä.
Vaikka kuluttajat ovat yhä enemmän huolissaan kulutustottumustensa ympäristö- ja terveysvaikutuksista, monet ihmiset ovat epävarmoja siitä, mitä muutoksia heidän pitäisi tehdä. Ihmiset kokevat usein, ettei heillä ole riittävästi tietoa päätöstensä tueksi. Ihmisten on vaikea nähdä yksittäisten kulutustottumustensa vaikutuksia.
Food Futures -tutkimushanke vastaa näihin haasteisiin tarjoamalla selkeää tietoa valintojen haitoista ja hyödyistä. Lisäksi hankkeessa toteutettu sovellus yhdistelee yksittäisiä valintoja tavalla, joka tuo niiden yhteisvaikutuksen selkeästi esille. Hanketta johtaa vieraileva tutkija S. M. Amadae Sähkötekniikan korkeakoulun tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella.
Tuotetun sovelluksen käyttämänä tietopohjana toimii Aallon Creative Sustainability -ohjelman muotoilututkijoiden kehittämä ruokahyvinvointi-indeksi, jolla kartoitetaan elintarvikevalintojen sosiaalisia, ympäristö-, terveys- ja talousseurauksia. Indeksissä on koottu yhteen useita tekijöitä, joilla saadaan esiin kokonaiskuva ruokailuvalintojen kestävyysvaikutuksia. Lohkoketjujen avulla näiden tietojen eheys ja läpinäkyvyys voidaan varmistaa koko toimitusketjussa.
Helsingin yliopiston Unicafe-ravintoloissa tehty pilottitutkimuksessa osoitti, että sovellus antaa kuluttajille hyödyllistä ja helposti hyödynnettävää tietoa. Shreya Sood, joka kehitti indeksin yhdessä Ruta Jumiten kanssa, kuvailee vaikutusta seuraavasti:
"Esimerkiksi vegaanisesta ruokavaliosta kiinnostuneet mutta sitä noudattamattomat saattoivat indeksin avulla nähdä eri muuttujien yhteisvaikutuksen, mikä antoi lisäpontta myönteisen muutoksen tekemiseen. Vegaanista ruokavaliota noudattavat puolestaan saivat tunteen siitä, että heidän valintojaan arvostetaan.”
Joillekin käyttäjille sovellus antoi uusia oivalluksia tiettyjen elintarvikkeiden vaikutuksista. Esimerkiksi juuston suuri ilmastovaikutus tuli monille yllätyksenä. Soodin mukaan sovellus auttoi tiedostamaan erityisesti tiettyjen proteiininlähteiden ympäristövaikutuksia aiempaa paremmin.

Sen lisäksi, että sovellus antaa käyttäjille yksilöllisiä valintoja ohjaavaa tietoa, se hyödyntää lohkoketjuteknologiaa ja hajautettua kirjanpitoa osoittamaan aiempaa aukottomammin ja varmemmin, millainen kollektiivinen vaikutus yksittäisillä toimilla on. Näin se auttaa tunnistamaan puutteita, joihin kollektiivisesti paneutumalla kestävyystavoitteet voidaan saavuttaa muita vaihtoehtoja helpommin.
Lohkoketjutyökaluja käytetään myös yksittäisten valintojen palkitsemiseen. Tutkijoiden mukaan nämä työkalut voisivat tarjota poliittisille päättäjille keinon kannustaa sellaisia yksilövalintoja, joilla on positiivinen vaikutus kokonaiskestävyyteen.
"Kaiken kaikkiaan pilottihankkeen käyttäjät kokivat, että toteutettu sovellus voisi auttaa kääntämään kestävyystavoitteita teoiksi. Se motivoi käyttäjiä tekemään johdonmukaisesti kestäviä valintoja, luoden kannustimia syödä ilmastoystävällisesti", Sood sanoo. Food Futures -tutkimusryhmä suunnittelee toista pilottikokeilua syksyllä.
Linkki raporttiin (atarca.eu)
Lue lisää uutisia

Tutustu professoreihimme: Ville Alopaeus
Ville Alopaeus on toiminut kemian tekniikan professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2008. Erotusoperaatioita ja prosessien mallitusta tutkiva Alopaeus pyrkii edistämään siirtymää kohti uusiutuvaa energia- ja materiaaliympäristöä.
Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän
Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa
"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."