Uutiset

Uusi podcast kertoo paremmasta tulevaisuudesta – Entä jos vaateteollisuuden tulevaisuus löytyy suomalaisesta metsästä?

Työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen sekä Marimekon design- ja tuotekehitysjohtaja Minna Kemell-Kutvonen pohtivat, voiko maailman parantaminen olla vaateteollisuudelle tuottoisaa bisnestä.
Ioncell
Ioncell-kuitua voidaan tehdä sekä puusta että kierrätystekstiileistä. Kuva: Aalto-yliopisto, Aleksi Poutanen

Aalto-yliopiston uusi Entä jos -podcast uskoo parempaan tulevaisuuteen ja tutkittuun tietoon. Jokaisessa jaksossa tutkijamme saa keskustelukumppaniksi yrityksen tai yhteisön edustajan pohtimaan tieteen, taiteen ja teknologian roolia yhteiskunnan isojen haasteiden ratkomisessa ja uusien mahdollisuuksien luomisessa.

Tuoreissa jaksoissa pohditaan vaateteollisuuden tulevaisuutta ja avaruusbuumia. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämä Ioncell on ympäristöystävällinen vaihtoehto puuvillalle ja keinokuiduille. Raaka-ainetta saadaan yllin kyllin suomalaisista metsistä. Mitä Ioncell voi tarkoittaa tekstiiliteollisuudelle ja Suomelle, mitä kuluttajat haluavat vaatteilta ja materiaaleilta tulevaisuudessa, ja voiko maailman parantaminen olla vaateteollisuudelle myös hyvä bisnes? Vieraina jaksossa Aallon työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen sekä Marimekon design- ja tuotekehitysjohtaja Minna Kemell-Kutvonen.

Avaruusjaksossa apulaisprofessori Jaan Praks ja Aallon satelliittiohjelmasta ponnistaneen, maailman pienimpiä tutkasatelliitteja valmistavan Iceyen perustaja Pekka Laurila puhuvat Suomen satelliittibuumista ja kertovat, millainen avaruusvaltio maastamme voi parhaimmillaan tulla.

Podcastia voi kuunnella iTunesissa ja Spotifyssa.

Lue lisää Ioncellistä, satelliiteista ja muista Aalto-yliopiston parhaista tutkimus- ja opetushankkeista täältä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.