Uutiset

Uusi maisteriohjelma kouluttaa vetyasiantuntijoita kestävämpien energiajärjestelmien kehitystyöhön

Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma vastaa polttavimpiin työelämän tarpeisiin, kertoo ohjelmajohtaja Matti Lehtonen.
Project Work course, photo: Teemu Ullgrén
Kuva: Aalto-yliopisto / Teemu Ullgrén.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu lanseeraa uuden vetyteknologiaan keskittyvän Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman. Energiajärjestelmät ovat maailmanlaajuisessa murroksessa, kun yhteiskunnat siirtyvät uusiutuvan energian käyttöön. Puhtaan vedyn käyttäminen energian tuotannossa ja varastoinnissa on olennainen osa murrosta, ja vetyasiantuntijoita tarvitaankin jo kipeästi. 

Ohjelmajohtaja, professori Matti Lehtonen, kertoo, että opiskelijoiden kannattaa hakeutua alalle, koska alan työllisyysnäkymät ovat erinomaiset. Ohjelma vastaa polttavimpiin teollisuuden ja elinkeinoelämän osaamistarpeisiin vetytalouden kehittämisessä. Ohjelmasta valmistuneet opiskelijat pystyvät työskentelemään vedyn arvoketjun eri vaiheissa aina tuotannosta ja varastoinnista siirtoon ja käyttöön. Valmistuneet voivat työllistyä esimerkiksi teknisiksi kehittäjiksi, liiketoiminta-analyytikoiksi tai johtajiksi myöhemmin urallaan. Työnantajia voivat olla esimerkiksi energiayhtiöt, teollisuusyritykset, insinööritoimistot, konsulttifirmat ja palveluntarjoajat. 

”Opiskelijoiden kannattaa valita tämä ohjelma, koska vetytalous on voimakkaasti kasvava teollisuuden ala. Tarve osaajille on huutava ja juuri nyt on oikea aika panostaa vetytalouden osaamiseen”, Lehtonen kertoo.

Professori Matti Lehtonen, kuva: Anni Hanén
Professori Matti Lehtonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Anni Hanén

Alalla pääsee myös muuttamaan maailmaa paremmaksi, sillä vedyllä on olennainen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Lehtonen kertoo, että fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden korvaaminen uusiutuvilla energialähteillä on valtava teollinen murros, joka kestää vuosikymmeniä. Kouluttautumalla alalle varmistaa paikkansa kehityksen eturintamassa. 

”Ohjelmassa opiskelija oppii ymmärtämään vedyn roolin energiajärjestelmässä ja energian käytössä sekä arvioimaan erilaisia vetytalouteen liittyviä projekteja. Lisäksi hän oppii vedyn eri johdannaisten roolin fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden korvaajana”, Lehtonen kertoo. 

Osaamisen syventämistä varten opiskelijoilla on valittavana kaksi eri suuntautumisvaihtoehtoa. Electric Energy and Hydrogen Systems -pääaineessa keskitytään kattavaan kuvaan vetytaloudesta ja vedyn arvoketjusta. Electric Components of Hydrogen Technology -pääaineessa keskitytään vedyn arvoketjun teknisiin ratkaisuihin, erityisesti sähkö- ja energia-alaan liittyen.

Luentojen lisäksi opetusmenetelmiin kuuluu esimerkiksi energiajärjestelmien simulointia sekä yhteistyöprojekteja yritysten ja Aallon muiden korkeakoulujen, kuten Kauppakorkeakoulun ja Kemian tekniikan korkeakoulun kanssa.

Haluatko tietää lisää ohjelmasta? Osallistu webinaariin maanantaina 6.11. ja kuule lisää ohjelman sisällöstä ja opiskelusta!

Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman opetus alkaa syksyllä 2024 ja siihen voi hakea 30.11.2023 – 2.1.2024. 

Lue lisää

Project work course final gala

Webinaari | Hydrogen and Electric Systems (ulkoinen linkki)

Webinaarissa ohjelman edustajat esittelevät Aalto-yliopistoa, pääainetta sekä sen rakennetta ja opintosisältöjä, uramahdollisuuksia, sekä opiskeluelämää Aallossa. Q&A-osuudessa he vastaavat osaallistujien kysymyksiin.

Project work course final gala

Hydrogen and Electric Systems, Master of Science (Technology)

Vetyratkaisujen integrointi energiajärjestelmiin on tärkeimpiä askelia kohti hiilineutraaliutta.

Koulutustarjonta
Kampus, ilmakuva

Aalto-yliopisto perustaa vetyinnovaatiokeskuksen – vauhdittaa siirtymää kestävään vetytalouteen

Vetyinnovaatiokeskus kokoaa yhteen monitieteisen, huippulaatuisen vetytutkimuksen.

Uutiset
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opiskele sähkötekniikkaa

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa Alex-oppimisalustan, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Maria Virkkala
Opinnot Julkaistu:

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Haastattelu avoimen yliopiston opinnoista