Uutiset

Uusi maisteriohjelma kouluttaa vetyasiantuntijoita kestävämpien energiajärjestelmien kehitystyöhön

Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelma vastaa polttavimpiin työelämän tarpeisiin, kertoo ohjelmajohtaja Matti Lehtonen.
Project Work course, photo: Teemu Ullgrén
Kuva: Aalto-yliopisto / Teemu Ullgrén.

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu lanseeraa uuden vetyteknologiaan keskittyvän Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman. Energiajärjestelmät ovat maailmanlaajuisessa murroksessa, kun yhteiskunnat siirtyvät uusiutuvan energian käyttöön. Puhtaan vedyn käyttäminen energian tuotannossa ja varastoinnissa on olennainen osa murrosta, ja vetyasiantuntijoita tarvitaankin jo kipeästi. 

Ohjelmajohtaja, professori Matti Lehtonen, kertoo, että opiskelijoiden kannattaa hakeutua alalle, koska alan työllisyysnäkymät ovat erinomaiset. Ohjelma vastaa polttavimpiin teollisuuden ja elinkeinoelämän osaamistarpeisiin vetytalouden kehittämisessä. Ohjelmasta valmistuneet opiskelijat pystyvät työskentelemään vedyn arvoketjun eri vaiheissa aina tuotannosta ja varastoinnista siirtoon ja käyttöön. Valmistuneet voivat työllistyä esimerkiksi teknisiksi kehittäjiksi, liiketoiminta-analyytikoiksi tai johtajiksi myöhemmin urallaan. Työnantajia voivat olla esimerkiksi energiayhtiöt, teollisuusyritykset, insinööritoimistot, konsulttifirmat ja palveluntarjoajat. 

”Opiskelijoiden kannattaa valita tämä ohjelma, koska vetytalous on voimakkaasti kasvava teollisuuden ala. Tarve osaajille on huutava ja juuri nyt on oikea aika panostaa vetytalouden osaamiseen”, Lehtonen kertoo.

Professori Matti Lehtonen, kuva: Anni Hanén
Professori Matti Lehtonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Anni Hanén

Alalla pääsee myös muuttamaan maailmaa paremmaksi, sillä vedyllä on olennainen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. Lehtonen kertoo, että fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden korvaaminen uusiutuvilla energialähteillä on valtava teollinen murros, joka kestää vuosikymmeniä. Kouluttautumalla alalle varmistaa paikkansa kehityksen eturintamassa. 

”Ohjelmassa opiskelija oppii ymmärtämään vedyn roolin energiajärjestelmässä ja energian käytössä sekä arvioimaan erilaisia vetytalouteen liittyviä projekteja. Lisäksi hän oppii vedyn eri johdannaisten roolin fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden korvaajana”, Lehtonen kertoo. 

Osaamisen syventämistä varten opiskelijoilla on valittavana kaksi eri suuntautumisvaihtoehtoa. Electric Energy and Hydrogen Systems -pääaineessa keskitytään kattavaan kuvaan vetytaloudesta ja vedyn arvoketjusta. Electric Components of Hydrogen Technology -pääaineessa keskitytään vedyn arvoketjun teknisiin ratkaisuihin, erityisesti sähkö- ja energia-alaan liittyen.

Luentojen lisäksi opetusmenetelmiin kuuluu esimerkiksi energiajärjestelmien simulointia sekä yhteistyöprojekteja yritysten ja Aallon muiden korkeakoulujen, kuten Kauppakorkeakoulun ja Kemian tekniikan korkeakoulun kanssa.

Haluatko tietää lisää ohjelmasta? Osallistu webinaariin maanantaina 6.11. ja kuule lisää ohjelman sisällöstä ja opiskelusta!

Hydrogen and Electric Systems -maisteriohjelman opetus alkaa syksyllä 2024 ja siihen voi hakea 30.11.2023 – 2.1.2024. 

Lue lisää

Project work course final gala

Webinaari | Hydrogen and Electric Systems (ulkoinen linkki)

Webinaarissa ohjelman edustajat esittelevät Aalto-yliopistoa, pääainetta sekä sen rakennetta ja opintosisältöjä, uramahdollisuuksia, sekä opiskeluelämää Aallossa. Q&A-osuudessa he vastaavat osaallistujien kysymyksiin.

Project work course final gala

Hydrogen and Electric Systems, Master of Science (Technology)

Vetyratkaisujen integrointi energiajärjestelmiin on tärkeimpiä askelia kohti hiilineutraaliutta.

Koulutustarjonta
Kampus, ilmakuva

Aalto-yliopisto perustaa vetyinnovaatiokeskuksen – vauhdittaa siirtymää kestävään vetytalouteen

Vetyinnovaatiokeskus kokoaa yhteen monitieteisen, huippulaatuisen vetytutkimuksen.

Uutiset
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opiskele sähkötekniikkaa

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
In the photo Lauri Saarinen.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden opettaja 2024 on Lauri Saarinen

Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijat ovat valinneet apulaisprofessori Lauri Saarisen vuoden opettajaksi.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.