Uutiset

Uusi koulutuksen varadekaani Jouni Paltakari motivoituu opettamisesta ja ahaa-elämysten tarjoamisesta

Paltakari haluaa näyttää myös ulospäin, kuinka mahtavia asioita kemian tekniikalla voidaan saada aikaan. Kaiken ytimessä ovat kestävä kehitys ja ongelmanratkaisu.
Jouni Paltakari varadekaani koulutus
Oppimismenetelmät ovat muuttuneet Jouni Paltakarin omista opiskeluajoista.

Kemian tekniikan korkeakoulun uudeksi koulutuksesta vastaavaksi varadekaaniksi on valittu professori Jouni Paltakari. Nykyinen varadekaani Tapani Vuorinen väistyy tehtävästä vuoden vaihteessa. Paltakari tunnustaa aina olleensa kiinnostunut tekniikasta ja haluaisi näyttää kemian tekniikan upeat mahdollisuudet myös ulospäin.

”Tuntuu oikeastaan hyvältä ja jännittävältä. Olen osallistunut tutkinto-ohjelmien johtamiseen ja kehittämiseen jo 12 vuotta kolmen eri ohjelman alla. Innolla odotan uutta!”, Jouni kertoo. 

Moni asia on hänen mukaansa Kemian tekniikan korkeakoulussa hyvällä mallilla. 

”Täällä on tehty hyvää työtä. Meillä on kuitenkin uusia haasteita, kuten esimerkiksi nämä tiukentuvat tutkintotavoitteet. Nyt olemme jo hyvin tiukkojen ja rajallisten resurssien ajassa.” 

Paltakari haluaa panostaa koulutukseen ja tutkimukseen liittyvään markkinointiin ja viestintään. Huolena on se, ettei nuorten kiinnostus alalle ole potentiaalista huolimatta riittävän suurta. 

”Kemian tekniikka on valtava mahdollistaja. Kemiaa on kaikkialla, samoin fysiikkaa. Tämä ala luo ratkaisuja näihin meidän globaaleihin haasteisiin, esimerkiksi ilmastoon, energiaan ja materiaaleihin liittyen”, Paltakari tiivistää.

Mahtavaa kun lamppu syttyy

Uusi varadekaani kertoo nauttivansa opettamisesta ja siitä, kun saa huomata uusien sukupolvien kasvavan.

”On mahtavaa nähdä, kun se lamppu syttyy ja ahaa-elämys tulee. On hienoa nähdä se oppimisen kaari ja kokonainen polku. Se motivoi. Tykkään opettamiseen liittyvistä elämyksistä ja kokemuksista.” 

Myös opettaminen ja oppiminen ovat monilta osin muuttuneet Paltakarin uran aikana. Sisällöt ovat monipuolistuneet ja poikkitieteisyys lisääntynyt. Myös digitaalisuus ja uudet oppimismenetelmät ja välineet ovat tuoneet paitsi muutoksia, myös uusia mahdollisuuksia. 

”Koneenpiirustusta tehtiin käsin, kun minä opiskelin. Ei ollut henkilökohtaisia tietokoneita. Kaiken kaikkiaan osaamisvaatimuksetkin ovat muuttuneet. Se on haaste myös meille opettajille.” 

Paltakari haluaa kannustaa nuoria ongelmanratkaisuun ja vaikeidenkin asioiden äärelle. 

”Maailmaa voi muuttaa ja ongelmia ratkaista myös erilaisin kemian tekniikan keinoin. Tämä on iso työkalu. Ruokakaan ei tule pöytään pelkillä peliteorioilla. Sähkö ei tule töpselistä, eikä raha seinästä. Näillä aloilla pystyy ymmärtämään tuotantoa syvällisemmin ja kehittämään sitä.”

Paltakari painottaa myös lukioiden kanssa tehtävän yhteistyön tärkeyttä. Kiinnostus alalle ja matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin olisi hänen mukaansa saatava heräämään jo varhaisessa vaiheessa.  Tämä tarkoittaa käytännössä jo peruskouluvaihetta.

”Kemia on kaveri, sitä ei tarvitse pelätä. Sen haluan sanoa.” 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Laura Aalto, photo by Mikko Raskinen.
Yliopisto Julkaistu:

Laura Aalto: On valtavan merkittävää, että tulee nähdyksi ja kuulluksi

"Muistan, miten valtavan iso merkitys oli sillä, että sain mahdollisuuden opettaa. Minuun uskottiin ammattilaisena, ja tulin nähdyksi ja kuulluksi. Onnistuin jännityksestä huolimatta. Tämä organisaatio näki minun potentiaalini."
Aalto University students walking at campus on summer
Opinnot Julkaistu:

CoDaS Master's Programme in Communications and Data Science (Erasmus Mundus) - hakuaikaa 19.1. asti

CoDaS on viiden eurooppalaisen yliopiston yhteinen kansainvälinen maisteriohjelma.
Aalto_University_Strategy_images_Dec19_photo_by_Aleksi_Poutanen_J1A4713.jpg
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston tehoelektroniikan koulutus auttaa ABB:n työntekijöitä valmistautumaan vihreään siirtymään

Aalto on jo pitkään auttanut ABB:tä varmistamaan henkilöstönsä kyvykkyyksien jatkuvan kehittämisen.
Kuva Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen K.-kerroksen seinän pyöreistä istuinaukoista. Opiskelijoita istumassa ja kävelemässä.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aalto Thesis Database käytettävissä myös Oppimiskeskuksen ulkopuolella

Aalto-opiskelijoille ja henkilökunnalle laajennettu pääsy sähköisenä arkistoituihin opinnäytteisiin.