Uutiset

Uusi kokeellinen fuusiolaite on kompaktin kokoinen ja aiempaa tehokkaampi

MAST Upgrade -fuusiolaite sisältää aiempaa voimakkaammat magneetit ja uusia apulaitteita sisällä vellovan plasman seuraamiseksi ja hallitsemiseksi. Myös kuumennustehoa on lisätty ja plasmapurkausten kestoa pidennetty.
A black and white photo of fusion plasma
Plasma fuusiolaitteen sisällä.

Fuusiolaitteiden tehtävänä on jäljitellä Auringon sydämessä tapahtuvaa prosessia ja vapauttaa energiaa tultakin kuumemmassa, sähköisesti varatussa kaasussa eli plasmassa. Vety-ytimien yhdistyminen edellyttää 150 miljoonan celsiusasteen lämpötiloja. Fuusiolaite MAST Upgrade on nyt aloittanut virallisesti toimintansa seitsemän vuotta kestäneiden parannusten jälkeen. Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Patrik Ollus tekee simulaatiotyötä tätä kokeellista fuusiolaitetta varten.

Kolmen metrin levyinen MAST Upgrade -laite on vain hiukan suurempi kuin Airbus A380 -superjumbon suihkumoottori. Se on varustettu aiempaa voimakkaammilla magneeteilla ja uusilla apulaitteilla sisällä vellovan plasman seuraamiseksi ja hallitsemiseksi. Sen kuumennustehoa on myös lisätty vahvemmilla neutraalihiukkassuihkuilla ja plasmapurkausten kestoa pidennetty jopa viiteen sekuntiin.

Patrik Ollus on laskennallisen tieteen osaaja ja tutkii atomien ja ytimien välisiä reaktioita ja niiden vaikutusta fuusioplasman kuumenemiseen. Tällaiset prosessit ovat erityisen tärkeitä MAST Upgradessa, joka tarjoaa ihanteellisen ympäristön ennusteiden testaamiseen.

”Pääsen viimeinkin vertaamaan uuden numeerisen työkalumme laskentatuloksia MAST Upgraden todellisiin mittausarvoihin. Tutkimukseni seuraava askel on ennusteiden laatiminen sekä avustaminen vielä suurempien fuusiolaitteiden suunnittelussa. Haluan toimia sillanrakentajana plasman sisäisistä yksityiskohdista puhuvien teoreettisten fyysikoiden ja seinämälaattojen neliömetrikohtaisen kuormituksen megawattimääristä kiinnostuneiden insinöörien välillä”, Patrik Ollus kertoo.

Kompakti koko

Laitteen pienempi koko voi olla avain pieniin, taloudellisesti kannattaviin tulevaisuuden fuusiovoimalaitoksiin.

”Pienemmän kokonsa ansiosta nämä laitteet ovat periaatteessa joustavampia, halvempia ja nopeammin muunnettavissa. Niitä voi päivittää tavoilla, jotka eivät yksinkertaisesti ole samalla tavalla mahdollisia suuremmilla laitteilla”, sanoo Sara Moradi, EUROfusionin Medium-sized Tokamak -työpaketin koordinaattori.

MAST Upgraden keskeinen osa on mutkikas uusi diverttori eli poikkeutin, joka on erityisesti tarkoitettu viilentämään ulos virtaavaa plasmaa ja suojaamaan poistopuolen seinämää. Tyypillisesti tokamak-laitteen sisäseinämiä suojellaan superkuumalta plasmalta magneettikentillä. Tämä ei kuitenkaan koske poikkeutinta. Sen on selvittävä lämpötiloista ja hiukkastörmäyksistä, jollaisia esiintyy lähimpänä Auringon pinnalla. MAST Upgraden suunnittelussa pyrittiin kokeilemaan uusia tapoja jäähdyttää kuumaa plasmaa, ennen kuin se koskettaa ja kuormittaa poikkeutinta normaalin plasmanpoistoprosessin aikana.

Plasman jäähdyttämiseksi MAST Upgraden poikkeuttimen lähelle on asennettu uusia magneettikäämejä. Näin plasma saa enemmän aikaa ja tilaa säteillä pois energiaa ennen kuin se lopulta saavuttaa poikkeuttimen seinämän. Tekniikan odotetaan vähentävän poikkeuttimen kulumista ja pidentävän tulevien fuusiovoimalaitosten käyttöikää.

VTT koordinoi fuusiotutkimusta Suomessa ja osallistuu EUROfusion-tutkimusohjelman suunnitteluun ja toimeenpanoon. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, MAST Upgrade toimii kokeellisesti kymmenen päivän ajan joulukuussa, ja töitä on määrä jatkaa vuoden 2021 puolella. Seuraavat laiteparannukset on määrä toteuttaa vuonna 2023. Suunniteltuihin parannuksiin kuuluvat neutraalisuihkukuumennuksen tehostaminen, valvontalaitteiden päivitykset vellovan plasman kesyttämiseksi sekä jäähdytysjärjestelmä ylimääräisen lämpökuormituksen poistamiseksi poikkeuttimelta.

Lisätietoja

Aiheeseen liittyviä uutisartikkeleita

FinnFusion is a collaboration aiming to make fusion energy a reality. Photo: VTT.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon tutkijat tuovat heliumplasmakokeilla fuusioenergiaa lähemmäksi todellisuutta

Aalto-yliopiston tutkijat osallistuvat kansainväliseen projektiin, jonka tavoitteena on tukea fuusioenergian kehittämistä.
Ten new Academy projects awarded to the School of Science
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kymmenen uutta akatemiahanketta matematiikan, teknillisen fysiikan ja tietotekniikan aloille

Uusissa akatemiahankkeissa tutkitaan muun muassa virtuaalitodellisuutta, supranesteitä, vedyn lämpöfuusioreaktioita, biomimeettisia pehmeitä materiaaleja, tekoälyä, optimointia, keskeisyysmittoja, aurinkoenergiaa ja algoritmeja.
computer illustration of a cut away of the donut-shaped fusion reactor, showing that it much larger tha human
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Antti Snickeristä ITER-fuusioreaktorin ensimmäinen suomalainen Scientist Fellow

Antti Snickerin tehtävänä on mallintaa nopeiden hiukkasten kulkeutumista plasmassa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: