Uutiset

Aallon tutkijat tuovat heliumplasmakokeilla fuusioenergiaa lähemmäksi todellisuutta

Aalto-yliopiston tutkijat osallistuvat kansainväliseen projektiin, jonka tavoitteena on tukea fuusioenergian kehittämistä. Uusi, Iso-Britannian energiaviraston JET-laitteella toteutettava fuusioenergiakokeiden sarja alkoi syyskuussa. Euroopan fuusioenergiasta vastaava tutkijakonsortio EUROfusionin tutkijat käyttävä JET-laitetta heliumilla suoritettaviin kokeisiin, jotka tukevat Etelä-Ranskassa rakenteilla olevan jättimäisen ITER-fuusioenergiaprojektin tulevia toimintoja.
FinnFusion is a collaboration aiming to make fusion energy a reality. Photo: VTT.

ITER-projektin odotetaan käynnistävän toimintonsa helium- ja vetyplasmoilla tehtävillä kokeilla ennen kuin se siirtyy käyttämään energiatehokkaampaa deuteriumia ja tritiumia. JET-laite rikkoi pisimpään olemassaolevan fuusioenergialähteen ennätyksen juuri näillä aineilla loppuvuonna 2021.

Aallon tutkijat osallistuvat JET-kokeisiin osana FinnFusionia, joka puolestaan on EUROfusioniin kuuluva yhteistyöalusta. Professori Mathias Groth kuvailee Otaniemessä tehtävää työtä seuraavasti:

“Tutkijat käyttävät heliumia pääasiallisena energianlähteenä yrittäessään irrottaa plasmaa tutkimuslaitteen pohjalla sijaitsevista lautasista. Teemme kokeita ja tietokonesimulaatioita erottaaksemme vetymäiset molekyylit heliumplasman avulla. Lisäksi tutkimme simulaatioilla lämmön, hiukkausten ja liikkeen siirtymistä vety- ja heliumplasmojen sisällä.”

Muut EUROfusion-tutkijat tekevät kokeita erilaisilla plasmoilla ja selvittävät esimerkiksi heliumin vaikutusta JET-laitteen volframi- ja berylliumkerrokseen. Työn tarkoituksena on tarjota ITER-projektille tietoa, jotta sen toiminta voi käynnistyä mahdollisimman sujuvasti rakennustöiden päätyttyä vuonna 2025.

Lisätietoja

Mathias Groth

Mathias Groth

Professori
T304 Dept. Applied Physics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
Tekstiilikemia-tutkimusryhmä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vihreämpiä, turvallisempia ja innovatiivisempia tekstiilejä

Professori Ali Tehrani ja hänen tutkimusryhmänsä keskittyvät johonkin meille kaikille hyvin tuttuun - tekstiileihin.
XX
Kampus Julkaistu:

PechaKucha- tilaisuus tarjosi Sähkötekniikan korkeakoulun tohtoriopiskelijoille uudenlaisen haasteen

Sähkötekniikan korkeakoulun ensimmäinen PechaKucha haastoi korkeakoulun tohtoriopiskelijat esittämään väitöskirjansa aiheet kuudessa minuutissa. Tilaisuus järjestettiin keskiviikkona 22. toukokuuta Otaniemen A Gridissä.