Uutiset

Aallon tutkijat tuovat heliumplasmakokeilla fuusioenergiaa lähemmäksi todellisuutta

Aalto-yliopiston tutkijat osallistuvat kansainväliseen projektiin, jonka tavoitteena on tukea fuusioenergian kehittämistä. Uusi, Iso-Britannian energiaviraston JET-laitteella toteutettava fuusioenergiakokeiden sarja alkoi syyskuussa. Euroopan fuusioenergiasta vastaava tutkijakonsortio EUROfusionin tutkijat käyttävä JET-laitetta heliumilla suoritettaviin kokeisiin, jotka tukevat Etelä-Ranskassa rakenteilla olevan jättimäisen ITER-fuusioenergiaprojektin tulevia toimintoja.
FinnFusion is a collaboration aiming to make fusion energy a reality. Photo: VTT.

ITER-projektin odotetaan käynnistävän toimintonsa helium- ja vetyplasmoilla tehtävillä kokeilla ennen kuin se siirtyy käyttämään energiatehokkaampaa deuteriumia ja tritiumia. JET-laite rikkoi pisimpään olemassaolevan fuusioenergialähteen ennätyksen juuri näillä aineilla loppuvuonna 2021.

Aallon tutkijat osallistuvat JET-kokeisiin osana FinnFusionia, joka puolestaan on EUROfusioniin kuuluva yhteistyöalusta. Professori Mathias Groth kuvailee Otaniemessä tehtävää työtä seuraavasti:

“Tutkijat käyttävät heliumia pääasiallisena energianlähteenä yrittäessään irrottaa plasmaa tutkimuslaitteen pohjalla sijaitsevista lautasista. Teemme kokeita ja tietokonesimulaatioita erottaaksemme vetymäiset molekyylit heliumplasman avulla. Lisäksi tutkimme simulaatioilla lämmön, hiukkausten ja liikkeen siirtymistä vety- ja heliumplasmojen sisällä.”

Muut EUROfusion-tutkijat tekevät kokeita erilaisilla plasmoilla ja selvittävät esimerkiksi heliumin vaikutusta JET-laitteen volframi- ja berylliumkerrokseen. Työn tarkoituksena on tarjota ITER-projektille tietoa, jotta sen toiminta voi käynnistyä mahdollisimman sujuvasti rakennustöiden päätyttyä vuonna 2025.

 

Lisätietoja

Mathias Groth

Mathias Groth

Professori
T304 Dept. Applied Physics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mikko Jääskeläinen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mikko Jääskeläinen: Opiskelu Kauppiksessa on avannut työuran kannalta monia ovia

Rahoitusta ja Creative Sustainability -pääainetta opiskellut alumnimme Mikko Jääskeläinen päätyi valmistumisen jälkeen töihin liikkeenjohdon konsultointiin. Siellä hän innostui liikenne- ja kiinteistöinfrastruktuurihankkeista, jonka myötä hän hakeutui kaupunkitalouden ja maankäytön yleissuunnittelun tehtäviin Helsingin kaupungille, ja sieltä liikenne- ja viestintäministeriöön. Parasta hänen työssään on mielenkiintoiset tehtävät sekä asiantuntevat kollegat.
Kestävyysraportointikilpailun 2022 voittajat
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Suomen parhaat kestävyysraportit ovat korkealaatuisia

Stora Enso voitti kokonaiskilpailun jo kolmannen kerran.
Aalto_Junior_kids workshopping_photo_Jaakko_Kahilaniemi.jpg
Yhteistyö Julkaistu:

Taidekoulutuksen ja -kasvatuksen visio 2030 esittää merkittäviä muutoksia taideaineiden opetukseen

Visiossa esitetään toimenpiteitä taidekasvatuksen ja -koulutuksen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi kaikilla koulutusasteilla sekä taiteiden lukiodiplomien tuomista yhdeksi aineeksi ylioppilastutkintoon.
Unite! Steering Committee met at TU Graz
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Uudella kaudellaan Unite!-yliopistoallianssi pyrkii kestäviin ratkaisuihin digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi

Unite! on päättänyt pilottivaiheensa ja käynnistänyt uuden vaiheen, jonka tavoitteena on toteuttaa kestäviä, konkreettisia ja hyödyllisiä tuotoksia digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi.