Uutiset

Uusi eurooppalainen kumppanuus tähtää vesiliikenteen nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä

Horisontti Eurooppa -ohjelmaan liittyvä yhteistyösopimus etsii päästöttömiä ratkaisuja kaikille tärkeimmille laivatyypeille ja alan palveluille vuoteen 2030 mennessä. Tämä mahdollistaa päästöttömän vesiliikenteen ennen vuotta 2050.
Waterborne

Euroopan komission ja vesiliikenteen Waterborne -teknologiayhteisön välinen kumppanuussopimus allekirjoitetaan Euroopan tutkimus- ja innovaatiopäivillä 23.6.2021. Sopimus edistää vesiliikenteen kestävää kehitystä.

"Kyseessä on täysin uudentyyppinen yhteistyömuoto vesiliikenteen alalla Euroopassa. Päästöttömän merenkulun ja siihen liittyvien teknologioiden kehittämiseen voidaan odottaa jopa useamman sadan miljoonan panostusta, joten on tärkeää, että Aalto-yliopisto on mukana kehittämässä tutkimustoimintaa", toteaa meritekniikan professori Pentti Kujala.

”Haluamme olla mukana uuden kumppanuuden tulevissa aloitteissa ja osoittaa samalla yliopiston sitoutumista koulutukseen ja tutkimukseen, jotka täyttävät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Samalla meritekniikan tutkimusryhmämme erinomainen tutkimustyö ja panostaminen opetukseen saavat näkyvyyttä", sanoo meritekniikan professori Spyros Hirdaris.

Yhteistyö vahvistaa vesiliikennealan kansainvälistä kilpailukykyä

Kasvihuonekaasupäästöjen ja veteen joutuvien epäpuhtauksien poistaminen edellyttää uusia ratkaisuja ja yhteistä lähestymistapaa. Kumppanuussopimus auttaa aloitteiden koordinoinnissa, päällekkäisyyksien välttämisessä ja tuottaa nopeammin tuloksia.

Yhteistyö vahvistaa eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä ekologisten laivojen kasvavilla markkinoilla, joita tällä hetkellä hallitsevat Euroopan kilpailijat.

Nyt allekirjoitettu sopimus yhdistää suurimman osan Euroopan vesiliikennealasta, mukaan lukien Euroopan meriteknologiasektori (telakat ja merenkulkulaitteiden valmistajat), suuren osan maailman konttikuljetuskapasiteetista, eurooppalaiset tutkimusorganisaatiot, korkeakoulut ja alan järjestöt.

"Olemme onnistuneet luomaan läheisen yhteistyön sekä EU:n toimielinten että jäsenvaltioiden kanssa. Se osoittaa, että koko vesiliikenneala ja sen sidosryhmät ovat sitoutuneet kestävän kehityksen ratkaisujen löytämiseen", sanoo Waterborne -teknologiayhteisön puheenjohtaja Henk Prins.

WATERBORNE -teknologiayhteisö on perustettu alan toimijoiden yhteiseksi vuoropuhelualustaksi. Siihen kuuluu EU:n luokituslaitoksia, laivanrakentajia, laivanvarustajia, merenkulkulaitteiden valmistajia, infrastruktuurin ja palvelujen tarjoajia, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia kaikkiaan 18 jäsenvaltiosta.

Lisätietoja:
www.waterborne.eu

Professori Pentti Kujala
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto University Summer School 2020
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Unite!-verkkokurssi: Miten työskennellä globaaleissa virtuaalitiimeissä?

Saat tarvittavat tiedot ja viestintätaidot, jotta voit työskennellä tehokkaasti kansainvälisissä virtuaalitiimeissä. Ilmoittaudu viimeistään 17.10.2024.
Kaivuri työmaalla kahden rakennuksen välissä, maassa putkia ja muuta metallia.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät ensimmäisen hiilinegatiivisen sideaineen – merkittävä vaikutus infrarakentamisen päästöihin

Biopohjaisella sideaineella voidaan korvata runsaspäästöisen sementin käyttöä infrarakentamisessa.
Sekajätekasa Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Kierrätyskampanja käynnistyy Otaniemen kampuksella

Käynnistämme Otaniemen kampuksella jätteiden kierrätyskampanjan lokakuun alussa. Tavoitteena on lisätä kierrätysastetta ja vähentää sekajätteen määrää.
Fungi in a glass jar.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kudos kysyy, miksi pelkäämme sieniä mutta emme mikromuovia

Arkkitehdit Elina Koivisto ja Maiju Suomi ovat luoneet rakennusten ja elävien olentojen välisiä rajoja hämärtävän Kudos-paviljongin eli ’materiaalisten suhteiden kirjaston’.