Uutiset

Tutkimuksen mukaan sosiaalisia kontakteja on eniten 25-vuotiaana

Matkapuhelindatasta voi tehdä tulkintoja siitä, miten ikä ja sukupuoli vaikuttavat sosiaaliseen aktiivisuuteen.

Aalto-yliopiston ja Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan viestintätavat heijastavat yksilöiden sosiaalisia tavoitteita. Kolmen miljoonan eurooppalaisen matkapuhelimenkäyttäjän puhelu-, ikä- ja sukupuolitiedoista tehtiin todennäköisyyksiin perustuvaa tulkintaa yksilöiden viestintätavoista. Tutkimuksen mukaan naiset ja miehet ylläpitävät sosiaalisia suhteitaan selvästi eri tavoin.

  • Nuorilla miehillä on enemmän yhteyksiä kuin nuorilla naisilla, ja vanhemmiten sosiaaliset kuviot muuttuvat molemmilla sukupuolilla, toteaa tutkijatohtori Kunal Bhattacharya Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta.

25-vuotiaana sekä miehet että naiset pystyvät käyttämään aikaa suurten sosiaalisten piirien ylläpitämiseen. Tällöin he myös alkavat etsiä romanttista suhdetta. Kun elämä vakiintuu, he vetäytyvät pinnallisemmista suhteista ja keskittyvät työn ja perheen välisen tasapainon löytämiseen.

  • Sosiaalisten yhteyksien määrä on suurin 25-vuotiaana molemmilla sukupuolilla. Tällöin miehillä on enemmän irrallisia yhteyksiä eri ihmisiin, kun taas naiset keskittyvät kumppaniinsa, selittää Bhattacharya.

25-ikävuoden jälkeen sosiaaliset piirit alkavat yleensä pienentyä, ja tämä trendi jatkuu lähes 50-vuotiaaksi asti. 60-ikävuoden jälkeen yhteyksien väheneminen jatkuu taas ja vanhat ihmiset näyttävät olevan sosiaalisesti melko eristäytyneitä. Toisaalta vanhemmat ihmiset käyttävät mobiililaitteita muutenkin vähemmän kuin nuoremmat.

  • 30-vuotiaasta eteenpäin naiset verkostoituvat miehiä enemmän. Tällöin monet menevät naimisiin, vakiintuvat ja sitoutuvat vanhemmuuteen. Erityisesti naisten viestinnässä havaittavat kaavat vihjaavat heidän keskittymisestään vanhemman ja myöhemmin isovanhemman rooleihin, Bhattacharya lisää.
  • Vajaasta 50-vuotiaasta noin 65-vuotiaaksi kontaktien määrä pysyy melko tasaisena. Tällöin yksilöt jakavat yleensä aikansa muun muassa lastensa, vanhempiensa, lastensa puolisoiden ja ystävien kesken, toteaa Bhattacharya.

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen ja Oxfordin yliopiston kokeellisen psykologian laitoksen tutkimuksen yhdestä Euroopan maasta kerätystä datasta oli poistettu nimet ja muut tunnistetiedot. Data on vuodelta 2007, eli ajalta jolloin sosiaalinen media oli oikeastaan vasta tulossa.

Artikkeli "Sex differences in social focus across the life cycle in humans" on julkaistu Royal Society Open Science -lehdessä 6.4.2016.

Lisätietoja:

Kunal Bhattacharya
Tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
Tietotekniikan laitos
p. 050 512 4277
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Ilmakuvassa kosken kuivunut uoma, jonka ylittää silta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuivuus on uhka runsaiden vesivarojen Suomessakin

Viime vuosikymmenien kuivista kausista on Suomessa aiheutunut vakavia vaikutuksia etenkin maataloudelle ja vesihuollolle.