Uutiset

Tutkimuksen mukaan sosiaalisia kontakteja on eniten 25-vuotiaana

Matkapuhelindatasta voi tehdä tulkintoja siitä, miten ikä ja sukupuoli vaikuttavat sosiaaliseen aktiivisuuteen.

Aalto-yliopiston ja Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan viestintätavat heijastavat yksilöiden sosiaalisia tavoitteita. Kolmen miljoonan eurooppalaisen matkapuhelimenkäyttäjän puhelu-, ikä- ja sukupuolitiedoista tehtiin todennäköisyyksiin perustuvaa tulkintaa yksilöiden viestintätavoista. Tutkimuksen mukaan naiset ja miehet ylläpitävät sosiaalisia suhteitaan selvästi eri tavoin.

  • Nuorilla miehillä on enemmän yhteyksiä kuin nuorilla naisilla, ja vanhemmiten sosiaaliset kuviot muuttuvat molemmilla sukupuolilla, toteaa tutkijatohtori Kunal Bhattacharya Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta.

25-vuotiaana sekä miehet että naiset pystyvät käyttämään aikaa suurten sosiaalisten piirien ylläpitämiseen. Tällöin he myös alkavat etsiä romanttista suhdetta. Kun elämä vakiintuu, he vetäytyvät pinnallisemmista suhteista ja keskittyvät työn ja perheen välisen tasapainon löytämiseen.

  • Sosiaalisten yhteyksien määrä on suurin 25-vuotiaana molemmilla sukupuolilla. Tällöin miehillä on enemmän irrallisia yhteyksiä eri ihmisiin, kun taas naiset keskittyvät kumppaniinsa, selittää Bhattacharya.

25-ikävuoden jälkeen sosiaaliset piirit alkavat yleensä pienentyä, ja tämä trendi jatkuu lähes 50-vuotiaaksi asti. 60-ikävuoden jälkeen yhteyksien väheneminen jatkuu taas ja vanhat ihmiset näyttävät olevan sosiaalisesti melko eristäytyneitä. Toisaalta vanhemmat ihmiset käyttävät mobiililaitteita muutenkin vähemmän kuin nuoremmat.

  • 30-vuotiaasta eteenpäin naiset verkostoituvat miehiä enemmän. Tällöin monet menevät naimisiin, vakiintuvat ja sitoutuvat vanhemmuuteen. Erityisesti naisten viestinnässä havaittavat kaavat vihjaavat heidän keskittymisestään vanhemman ja myöhemmin isovanhemman rooleihin, Bhattacharya lisää.
  • Vajaasta 50-vuotiaasta noin 65-vuotiaaksi kontaktien määrä pysyy melko tasaisena. Tällöin yksilöt jakavat yleensä aikansa muun muassa lastensa, vanhempiensa, lastensa puolisoiden ja ystävien kesken, toteaa Bhattacharya.

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen ja Oxfordin yliopiston kokeellisen psykologian laitoksen tutkimuksen yhdestä Euroopan maasta kerätystä datasta oli poistettu nimet ja muut tunnistetiedot. Data on vuodelta 2007, eli ajalta jolloin sosiaalinen media oli oikeastaan vasta tulossa.

Artikkeli "Sex differences in social focus across the life cycle in humans" on julkaistu Royal Society Open Science -lehdessä 6.4.2016.

Lisätietoja:

Kunal Bhattacharya
Tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
Tietotekniikan laitos
p. 050 512 4277
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The Ocean’s Curtain is inspired by the way the surface of water looks when viewed from the seabed. Kurotuksia - Higher Powers exhibition. Photo: Mikko Raskinen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Matematiikkaa ja taiteita sulauttava Kurotuksia – Higher Powers avautuu Heurekassa tänään – jättimäisiä limasieniteoksia on esillä jopa kaksin kappalein

Aalto-yliopiston poikkitieteellinen ”Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin” -kurssi huipentuu tänään tiedekeskus Heurekassa avattavaan Kurotuksia – Higher Powers -loppunäyttelyyn. Se juhlistaa kurssin kymmenvuotista taivalta monialaisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi, ja on samalla kurssin toinen näyttely Heurekassa.
Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki
Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Syksyllä 2023 alkava koulutus on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
TBC
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat tekivät läpimurron Auringon magneettikentän ymmärtämisessä

Tutkimuksessa löydettiin näyttöä pienen skaalan dynamoksi kutsutulle toimintamekanismille Auringon magneettikentässä.
Puun taimia istutetaan Suomen ensimmäiseen hiilensidontaa tukevaan mikrometsään Keravalla
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle

Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä