Uutiset

Tutkija Marko Kallio palkittiin Britanniassa Mekong-joen kartastaan

Aalto-yliopiston tutkija voitti pääpalkinnon kartantekijöiden seuran kansainvälisessä kilpailussa. Voittoon yltänyt työ on enemmän kuin kartta: tarinallinen seikkailu vie matkalle läpi Mekong-joen.
Karttagrafiikka, jossa näkyy Mekong-jokea ja korkeuseroja.
Pieni osa voittaneesta kartasta. Kallio kehitti karttaan uudenlaisen menetelmän, jossa korkeusmalli ja rinnevarjostus seurasivat joen kulkusuunnan siirtämistä. Kuva: Marko Kallio.

Tutkijatohtori Marko Kallio Insinööritieteiden korkeakoulusta palkittiin viime viikolla Britannian kartografisen seuran tilaisuudessa – eikä vain yhdellä, vaan jopa kahdella palkinnolla. Kallion Mekong-joesta tekemä kartta voitti paitsi parhaan elektronisessa muodossa olevan kartan Avenza-palkinnon, myös kaikkien kilpailukategorioiden voittajista valitun tämän vuoden pääpalkinnon.

Palkittu kartta – tai Kallion mukaan ennemminkin koko Mekong-joen läpi kulkeva tarinallinen seikkailumatka – on kaikkiaan 6,5 metriä pitkä ja 40 senttimetriä leveä. Sitä reunustavat tekstit, jotka kertovat jokivarren vaihtelevien alueiden tarinaa, eikä vain maantieteestä, vaan myös esimerkiksi historiasta ja kulttuurista.

”Kartassa on kaikenlaisia asioita, jotka minua kiinnostavat Mekongilta. Osa on tullut omista matkoista, osa yhteistyöstä Helsingin yliopiston historiantutkijoiden ja arkeologien kanssa, ja osa sitten taas omasta tutkimustyöstä”, Kallio kertoo.

Tutkimuksessaan Kallio kehittää erilaisia ympäristömallinnuksen menetelmiä, joilla saadaan luotettavampaa tietoa vesiympäristöstä – hänen tapauksessaan nimenomaan Mekongin alueesta.

”Mekongin alueelta on suhteellisen vähän avointa mittausdataa ja sen laatu vaihtelee, joten suurin osa tiedoista perustuu mallinnukseen, ja siinä taas on erilaisia epävarmuuksia. Kehitän menetelmiä, joiden avulla voidaan paremmin luottaa näiden mallien tuloksiin”, hän kertoo.

Mies hymyilee lähikuvassa.
Tutkijatohtori Marko Kallio yllättyi iloisesti voitostaan.

Voiton saavuttanut kartta ei kuitenkaan liity suoraan mihinkään yksittäiseen tutkimukseen, vaan yhden maailman suurimman joen, yli 4 000 kilometrin mittaisen ja kuuden eri valtion alueella virtaavan Mekongin alue ylipäätään on Kallion tutkimuksen fokusalue – ja on ollut sitä aina ensimmäisestä, vuonna 2013 tehdystä tutkimusprojektista lähtien.

Kallio kertoo, että Mekong valikoitui tutkimuskohteeksi aikanaan sattuman kautta, sillä tehdessään Metropoliassa ympäristöinsinööritutkintoa hän sattui kuulemaan hydrologiseen mallinnukseen liittyvästä projektista Laosissa. Yhteydenotto Juha Sarkkulaan ja Jorma Koposeen projektin tiimoilta kantoi hedelmää, ja yhteistyö heidän kanssaan on jatkunut myös tämän ensimmäisen kohtaamisen jälkeen.

”Siitä pikkuhiljaa sekä tietotaito että kiinnostus Mekongin alueeseen liittyen on syventynyt enemmän ja enemmän”, Kallio mainitsee.

Ehkä kenties erikoisinta Kallion menestyksessä kartantekijöiden kansainvälisessä kilpailussa on se, ettei hänen tutkimustyönsä fokus edes ole kartoissa, vaan se on hänen omien sanojensa mukaan enemmänkin ”sivuhommaa” ja harrastus vaikka kartografian opintoja geoinformatiikan maisteriopinnoista löytyykin. Kansainvälisen kilpailun voitto on silti luonnollisesti erittäin mieluinen tapahtuma.

”Olin hyvin yllättynyt, että voitin – mutta tietenkin myös erittäin tyytyväinen. Osallistujien joukossa on joka vuosi eturivin kartografeja maailmanlaajuisesti”, Kallio sanookin.

Kartan teko vaati aivan uudenlaisen menetelmän kehityksen

Mekong-joki ei tietenkään ole niin suora kuin Kallion metrien mittaisessa työssä esitetään. Saadakseen koko kiemuraisen joen mahtumaan samaan karttaan, Kallio on joutunut tietyissä mutkakohdissa leikkaamaan, kääntämään ja siirtämään joen kulkusuuntaa, mikä luo virheitä alueen maantieteeseen. Tämä vaati uudenlaisen menetelmän kehitystä jotta kääntämisen ja siirtämisen vuoksi ristiriitainen paikkatieto saatiin mahdollisimman todenmukaiseksi ja luonnollisen näköiseksi.

”Nauhakarttoja on tehty ainakin 1600-luvulta lähtien, mutta en ole koskaan nähnyt sellaista, jossa korkeusmalli ja rinnevarjostus, oli kyse tiestä tai joesta, seuraa mukana”, Kallio mainitsee.

Kallio epäileekin, että tämä uudenlainen menetelmä tehdä nauhakarttoja voisi olla yksi syistä siihen, miksi palkintokomitea on päätynyt hänet palkitsemaan – aiempi versio ilman korkeusmallia valittiin kansainvälisen kartografisen konferenssin kilpailuun, muttei menestynyt.

Tällaisen nauhakartan tekeminen niin, että se on paitsi mahdollisimman luonnollisen näköinen, myös uskollinen oikealle maantieteelle, vaatii kuitenkin vielä prosessikehitystä – eikä tutkija palkinnoista huolimatta aio jäädä lepäämään laakereillaan.

”Olen jo saanut hyvää palautetta ja parannusehdotuksia muilta kartografeilta voiton jälkeen. Kartassa on myös paljon asioita, joita en ole onnistunut tekemään ihan niin kuin olin etukäteen kuvitellut. Paljon kartografista opeteltavaa tässä vielä on”, Kallio toteaakin.

Pitkät perinteet omaava Britannian kartografinen seura (British Cartographic Society) on kansallinen kartografiaa ja paikkatiedon käyttöä edistävä yhteisö. Vuotuinen karttakilpailu taas on avoin, kansainvälinen kilpailu vuoden aikana eri puolilla ja puolilta maailmaa julkaistuille kartoille – viime vuoden voittajat esimerkiksi kuvasivat Shanghain kaupunkia erilaisissa kartoissa.

Kallio ei itse päässyt paikalle Englannissa konferenssin yhteydessä viime viikolla järjestettyyn palkintojenjakotilaisuuteen. Siellä kuultiin palkintoperusteet ja tuomareiden lausunnot kilpailun parhaista töistä – mutta voittajan korviin asti ne eivät ole vielä saapuneet, vaan hän saa tietoonsa ne myöhemmin.

”Innolla odotan sitä, että mitkä ne perusteet ovat olleet”, hän mainitsee. 

Lisätietoja:

Linkki British Cartographic Societyn palkintosivulle: https://www.cartography.org.uk/2022-23-awards

Koko kartan voi ladata täältä (PDF): https://zenodo.org/record/8365334/files/ribbon_mekong_v2_20230706.pdf?download=1 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
Nomaji landscap architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin valtionpalkinto Nomaji-maisema-arkkitehdeille

Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija.
Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä

Emeritusprofessori Antti Räisänen tunnetaan korkeisiin radiotaajuuksiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen uranuurtajana sekä intohimoisena radiotekniikan opetuksen kehittäjänä.
Leikkuupuimuri vehnäpellossa.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tuore tutkimus paljastaa, missä maailman ruoantuotanto on haavoittuvinta

Analyysi osoittaa, missä ja miten teollinen maatalous on kaikkein herkimmillään häiriöille.