Kaksi rakentamisen tuotetiedon hallintasovellusta
Tilaisuudessa oli esillä kaksi tuotetiedon hallinnan digitaalista ratkaisua. RT urakoitsijan tuotetieto on rakennusurakoitsijan käyttöön tarkoitettu pilvipalvelu, jolla dokumentoidaan rakennushankkeessa käytetyt tuotteet. Se hyödyntää RT-tietokantaa, jossa on tuotteisiin liittyvää täydentävää dokumentaatiota.
Työmaa voi lisätä RT urakoitsijan tuotetietoon tuotetietoa viivakoodilukijalla tai käsin kirjaamalla. Tuotteiden koko muutos- ja asennushistoria tallentuu järjestelmään.
Järjestelmä tuottaa rakennuksen tuoteselosteen, josta selviää tuotteiden hyväksyntäprosentti ja kemikaaliluettelo. Tulevaisuudessa järjestelmän on tarkoitus tuottaa lisäksi hiilijalanjälkitietoa.
Granlund Designer on puolestaan talotekniikan laitetietojen pilvipohjainen ohjelmisto, joka täydentää rakennusten tietomalleja laitetiedoilla. Se tuottaa kiinteistökohtaiset valaisin- ja laiteluettelot.
Ohjelmistolla on päivittyvä tietokanta, josta kukin asiakas saa oman laitekirjastonsa. Urakoitsijat voivat ehdottaa järjestelmässä tuotteita, jotka vastaavat suunnittelijoiden esittämiin laitevaatimuksiin. Ohjelmisto sisältää valmiita kohteen mukaisia vaatimuksia, mikä vakioi suunnittelua. Laitteiden muutoshistoria ja hyväksynnät tallentuvat Designeriin. Lopullinen as-built -tieto ja dokumentit siirtyvät luovutusvaiheessa kiinteistöylläpidon järjestelmään.
Granlund Oy on käyttänyt järjestelmäänsä jo kymmenisen vuotta ja tarjoaa sitä tuotteena muillekin. Yrityksen teknologiajohtaja Tero Järvinen totesi, että laitehyväksynnän vanhoista hajanaisista käytännöistä systemaattiseen toimintaan siirtyminen on alalla vaikeaa. Hänen mielestään taloteknisen urakoitsijan tarjouspyynnöissä pitäisi edellyttää tällaisen prosessin käyttöä. Samaten LVI- ja sähkövalvojien on myös osallistuttava digitaaliseen työnkulkuun.
Sekä RT urakoitsijan tuotetieto että Granlund Designer systematisoivat osaltaan tuotehyväksynnän työnkulkuja ja tuottavat as-built tietosisältöä. Rakennusala tarvitsee edelleen ratkaisuja teollisen valmistuksen, hankintojen, logistiikan ja asennustyön tuotetiedon saumattomaan hallintaan.
Hyödyt ovat ilmeiset, mutta uudistuminen vaatii ponnisteluja
Työpajan esitysten ja keskustelun perusteella tuotetiedon systemaattinen ja standardeihin pohjautuva hallinta on hyödyllistä ajatellen rakentamisen ja rakennuksen elinkaarta. Se antaa työntekijöille mahdollisuuden keskittyä mekaanisten rutiinien sijaan enemmän arvoa tuottaviin tehtäviin.
Oikea tuotetieto tekee hankinnoista, logistiikasta ja asentamisesta nykyistä tehokkaampaa. Rakennuksen valmistuttua omistaja saa tarvitsemansa tuotetiedot valmiiksi käyttökelpoisessa muodossa ylläpidon ja kiinteistökaupan tarpeisiin.
Tekniset ratkaisut ja riittävät standardit tuotetiedon parempaan hallintaan ovat jo olemassa. Tiedon käsittelyn tulisi kuitenkin olla mahdollisimman automatisoitua, mikä edellyttää uudistuksia kaikilta tarjontaketjun osapuolilta. Building 2030 -konsortio voi tässäkin toimia suunnannäyttäjänä.
Tuotetietoryhmän tutkijat jatkavat tiedonkeruuta ja analyysia hakien verrokkeja teollisesta tuotannosta ja kaupan logistiikasta. Lisäksi tuotetiedon linkitystä tietomalleihin ja hiilijalanjäljen laskentaan on tarpeen selvittää. Ryhmän yritysjäsenet jakavat kokemuksiaan, joiden pohjalta syntyy liiketoiminnallisia perusteluja uudistuksen edistämiseksi ja malleja käytäntöön viemiselle.