Building 2030
Rakennusalan visio vuodelle 2030
Rakentamisessa on useita tapoja sujuvoittaa toteutusta, vähentää hukkaa ja tiivistää aikataulua. Building 2030 –konsortion rahoittama hanke tutki työmaata tukevan suunnittelun, hajautetun työnsuunnittelun ja tahtituotannon mahdollisuuksia ja vaikutuksia rakentamisessa. Tulosten ja kehitettyjen uusien menetelmien perusteella pienilläkin muutoksilla on suuri vipuvoima.
Building 2030 -konsortion tehtävänä on kehittää Suomen rakennusalalle visio vuodelle 2030 ja edistää sen toteutumista. Vision avulla halutaan varautua alaan kohdistuviin tulevaisuuden muutoksiin – kuten digitalisaatioon, nopeaan kaupungistumiseen ja ilmastonmuutokseen – ja samalla varmistaa, että rakennusalan liiketoiminta on jatkossakin kestävällä pohjalla.
Building 2030 -työ pohjautuu kansainvälisiin vertailuihin, parhaiden käytäntöjen omaksumiseen muilta aloilta sekä teknologian ja digitalisaation mahdollistamiin toimintatapojen muutokseen.
Konsortioon kuuluu Aalto-yliopiston lisäksi 21 rakennusalan yritystä: A-Insinöörit, Consolis Parma, Fira, Granlund, Haahtela, Hilti, Jatke, Lujatalo, MagiCAD Group, Peab, Pohjola Rakennus, Ramboll, Ramirent, Rejlers, Skanska, SRV, Stark, Tocoman, Trimble, Vastuu Group ja YIT.
Konsortio on luonteeltaan avoin ja toivottaa tervetulleeksi muutkin rakennusalan kehittämisestä kiinnostuneet organisaatiot.
Ajankohtaista
Suunnitteluprosessi 2.0 – Suunnittelua oikeaan aikaan ja oikeaan tarpeeseen
Mikä olisi optimaalinen suunnitteluprosessi projektinjohtourakassa, ja miten nykyistä toimintatapaa olisi kehitettävä, jotta siihen päästään? Building 2030 -konsortion Suunnitteluprosessi 2.0 -tutkimushankkeen loppuraportti vastaa näihin kysymyksiin.Talotekniikka 2030 -tulosseminaari 11.9.2024
Tule kuulemaan, mikä on uusinta, kuuminta ja tulevaa talotekniikassa. Talotekniikka 2030 järjestää kesäseminaarin 11.9.2024 Otaniemessä ja etänä. Tilaisuus esittelee konsortion toimintaa ja tutkimustyön tuloksia tähän mennessä.Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat
Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.Suomi johtaa rakentamisen tahtituotannossa, digitalisaatio on seuraava askel
Building 2030 -konsortio on vauhdittanut Suomen tahtituotannon kärkimaaksi. Täällä rakentaminen myös digitalisoituu ripeästi. Yhdistämällä nämä kaksi trendiä rakentamisen tehokkuus kasvaisi dramaattisesti, kuten Aalto-yliopiston tuore tutkimusraportti osoittaa.Building 2030 -teemoihin liittyviä tutkimusraportteja
Tutustu Building 2030 -konsortion teemoihin liittyvien tutkimusten loppuraportteihin. Hankkeet on rahoittanut Building 2030, jos toisin ei mainita.
Viisi pääteemaa
Konsortio keskittyy kolmeen tärkeään globaaliin trendiin, joita ovat digitaalinen vallankumous, nopea kaupungistuminenja ilmastonmuutos. Näihin trendeihin rakennusala voi varautua lisäämällä ekologista ja teollista rakentamista sekä hyödyntämällä paremmin rakennusprojektin suunnittelu- ja tuotantotietoa. Muita tärkeiksi tunnistettuja trendejä ovat globalisaatio ja väestön vanheneminen.
Vision ytimeksi on valittu viisi teemaa:
Luotettavuus
Vuonna 2030 rakennusalan yritykset nähdään luotettavina kumppaneina. Rakentamisprosessi on läpinäkyvä ja ymmärrettävä kaikkien osapuolten näkökulmasta. Lopputuotteet ovat laadukkaita ja valmistuvat ajallaan ja budjetissaan. Rakentaminen on ennakoitavaa, eikä siinä synny yllättäviä ja ennakoimattomia lisäkustannuksia tai viivästymisiä.
Käyttäjälähtöisyys
Vuonna 2030 tilan käyttäjä saa reaaliaikaista tietoa kiinteistön olosuhdetekijöistä ja kiinteistö ennakoi suorituskykyään ja ylläpitotarpeitaan. Kiinteistö mukautuu käyttäjän toimintaan. Kiinteistöt ja koko rakennettu ympäristö on suunniteltu käyttäjälähtöisesti ja pitkäaikaisturvallisiksi. Kiinteistöt ovat muuntojoustavia ja tukevat käyttäjän liiketoimintaa.
Kestävä kehitys
Vuonna 2030 kestävä kehitys ohjaa kaikkea päätöksentekoa. Rakentamisessa käytetään kierrätettäviä ja turvallisia materiaaleja. Rakennusjäte on pientä ja hiilidioksidipäästöt ovat puolittuneet verrattuna vuoden 2018 tasoon.
Tuottavuus
Vuoteen 2030 mennessä rakennusala tuottaa arvoa asiakkaalle. Tuottavuusongelma on ratkaistu suunnittelussa, työmailla ja koko rakentamisen toimitusketjussa. Parhaat käytännöt levitetään tehokkaasti. Tuottavuushaasteen laaja-alainen ratkaisu ensimmäisten joukossa maailmassa tarjoaa suomalaisille yrityksille merkittävää vienti- ja kansainvälistymispotentiaalia.
Innostavuus
Vuonna 2030 rakennusala houkuttelee nuoria ja ulkomaalaisia osaajia ja startupeja. Alan toimijat tulevat erilaisilta toimialoilta ja työskentelevät tehokkaasti yhdessä. Alan työnantajat ovat innostavia ja heidän käyttämänsä johtamis- ja tuotantomallit ovat innovatiivisia. Työnantajat kannustuvat alan toimijoita vastuullisiin ja tutkittuun tietoon pohjautuviin kokeiluihin, joiden opit siirretään tehokkaasti seuraaviin projekteihin.
Building 2030 -tutkimusteemat 2023-24 ovat:
- Tekoäly osana rakennushankkeen johtamista
- Teollisen rakentamisen ja toimitusketjujen merkitys virtaustehokkuuden parantamiselle
- Tahtituotannon ohjauskeinot