Building 2030

Rakennusalan visio vuodelle 2030

Rakentamisessa on useita tapoja sujuvoittaa toteutusta, vähentää hukkaa ja tiivistää aikataulua. Building 2030 –konsortion rahoittama hanke tutki työmaata tukevan suunnittelun, hajautetun työnsuunnittelun ja tahtituotannon mahdollisuuksia ja vaikutuksia rakentamisessa. Tulosten ja kehitettyjen uusien menetelmien perusteella pienilläkin muutoksilla on suuri vipuvoima.

Building 2030 -konsortion tehtävänä on kehittää Suomen rakennusalalle visio vuodelle 2030 ja edistää sen toteutumista. Vision avulla halutaan varautua alaan kohdistuviin tulevaisuuden muutoksiin – kuten digitalisaatioon, nopeaan kaupungistumiseen ja ilmastonmuutokseen – ja samalla varmistaa, että rakennusalan liiketoiminta on jatkossakin kestävällä pohjalla.

Building 2030 -työ pohjautuu kansainvälisiin vertailuihin, parhaiden käytäntöjen omaksumiseen muilta aloilta sekä teknologian ja digitalisaation mahdollistamiin toimintatapojen muutokseen.

Konsortioon kuuluu Aalto-yliopiston lisäksi 21 rakennusalan yritystä: A-Insinöörit, Consolis Parma, Fira, Granlund, Haahtela, Hilti, Jatke, Lujatalo, MagiCAD Group, Peab, Pohjola Rakennus, Ramboll, Ramirent, Rejlers, Skanska, SRV, Stark, Tocoman, Trimble, Vastuu Group ja YIT.

Konsortio on luonteeltaan avoin ja toivottaa tervetulleeksi muutkin rakennusalan kehittämisestä kiinnostuneet organisaatiot.

Building 2030

Ajankohtaista

thumbnail_tyomaa.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Katsaus rakennusalaa uudistavaan huippututkimukseen ja sen tuloksiin Building 2030 -viikolla

Miten digitalisointi mahdollistaa entistä tuottavamman tahtituotannon? Miten suunnitteluprosessi ja riskienhallinta nostetaan uudelle tasolle? Kuinka tuottavuus kasvaa talotekniikan esivalmistuksen avulla? Näihin ja moniin muihin kiinnostaviin kysymyksiin vastaa Building 2030 -konsortion teemaviikko 36/2023, jonka antia voi seurata suorana lähetyksenä Otaniemen Dipolista.
viivakoodi.jpg (
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rakentamisen toimitusketjut hallintaan GS1-standardein

Valmistavan teollisuuden tehokas toiminta ja logistiikka eivät olisi mahdollisia ilman yhteentoimivaa tuotetietoa. Rakennusala sen sijaan hallitsee tilausten, logistiikan ja asentamisen tuotetietoaan edelleen hajanaisesti. Building 2030 -tutkimus selvitti kuinka rakentaminen voi seuraamalla muiden alojen esimerkkiä saada toimitusketjut hallintaan standardiratkaisuin.
Digital-twin-title-small.png
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rakennushankkeen digitaalisista varjoista digikaksosiin

Valmistava teollisuus on jo pitkään puhunut digitaalisista kaksosista mutta keskustelu rakennusten digikaksosista käynnistyi vasta runsas viisi vuotta sitten. Aalto-yliopiston Building 2030 -loppuraportti ulottaa ajatuksen vielä pidemmälle. Se tarkastelee, olisiko rakennusprosessin digitaalinen kaksonen mahdollinen ja mitä arvoa sen käyttö synnyttäisi.
thumbnail_urban3.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Korjausrakentaminen on riskialtista - Nyt tutkimus esittää keinoja sen parempaan hallintaan

Energiaremontit, modernisointi ja käyttötarkoituksen muutokset lisäävät korjausrakentamisen tarvetta. Korjausrakentaminen on kuitenkin tunnetusti riskialtista liiketoimintaa. Building 2030 konsortion tutkimus tutki, miten esivalmistus ja digitaalinen tiedonhallinta voisivat tehdä siitä hallitumpaa.

Building 2030 -teemoihin liittyviä tutkimusraportteja

Tutustu Building 2030 -konsortion teemoihin liittyvien tutkimusten loppuraportteihin. Hankkeet on rahoittanut Building 2030, jos toisin ei mainita.

Lue lisää
The Väre construction site. Photographer: Kalle Kataila.

Viisi pääteemaa

Konsortio keskittyy kolmeen tärkeään globaaliin trendiin, joita ovat digitaalinen vallankumous, nopea kaupungistuminenja ilmastonmuutos. Näihin trendeihin rakennusala voi varautua lisäämällä ekologista ja teollista rakentamista sekä hyödyntämällä paremmin rakennusprojektin suunnittelu- ja tuotantotietoa. Muita tärkeiksi tunnistettuja trendejä ovat globalisaatio ja väestön vanheneminen.

Vision ytimeksi on valittu viisi teemaa:

Luotettavuus

Vuonna 2030 rakennusalan yritykset nähdään luotettavina kumppaneina. Rakentamisprosessi on läpinäkyvä ja ymmärrettävä kaikkien osapuolten näkökulmasta. Lopputuotteet ovat laadukkaita ja valmistuvat ajallaan ja budjetissaan. Rakentaminen on ennakoitavaa, eikä siinä synny yllättäviä ja ennakoimattomia lisäkustannuksia tai viivästymisiä.

Käyttäjälähtöisyys

Vuonna 2030 tilan käyttäjä saa reaaliaikaista tietoa kiinteistön olosuhdetekijöistä ja kiinteistö ennakoi suorituskykyään ja ylläpitotarpeitaan. Kiinteistö mukautuu käyttäjän toimintaan. Kiinteistöt ja koko rakennettu ympäristö on suunniteltu käyttäjälähtöisesti ja pitkäaikaisturvallisiksi. Kiinteistöt ovat muuntojoustavia ja tukevat käyttäjän liiketoimintaa.

Kestävä kehitys

Vuonna 2030 kestävä kehitys ohjaa kaikkea päätöksentekoa. Rakentamisessa käytetään kierrätettäviä ja turvallisia materiaaleja. Rakennusjäte on pientä ja hiilidioksidipäästöt ovat puolittuneet verrattuna vuoden 2018 tasoon.

Tuottavuus

Vuoteen 2030 mennessä rakennusala tuottaa arvoa asiakkaalle. Tuottavuusongelma on ratkaistu suunnittelussa, työmailla ja koko rakentamisen toimitusketjussa. Parhaat käytännöt levitetään tehokkaasti. Tuottavuushaasteen laaja-alainen ratkaisu ensimmäisten joukossa maailmassa tarjoaa suomalaisille yrityksille merkittävää vienti- ja kansainvälistymispotentiaalia.

Innostavuus

Vuonna 2030 rakennusala houkuttelee nuoria ja ulkomaalaisia osaajia ja startupeja. Alan toimijat tulevat erilaisilta toimialoilta ja työskentelevät tehokkaasti yhdessä. Alan työnantajat ovat innostavia ja heidän käyttämänsä johtamis- ja tuotantomallit ovat innovatiivisia. Työnantajat kannustuvat alan toimijoita vastuullisiin ja tutkittuun tietoon pohjautuviin kokeiluihin, joiden opit siirretään tehokkaasti seuraaviin projekteihin.

Ota yhteyttä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: