Base Styles/Icons/Some/Linkedin/Default Created with Sketch. Base Styles/Icons/lock/open Created with Sketch.

Building 2030

Rakennusalan visio vuodelle 2030

Building 2030 -hankkeen tehtävänä on kehittää Suomen rakennussalalle visio vuodelle 2030 ja edistää sen toteutumista. Vision avulla halutaan varautua alaan kohdistuviin tulevaisuuden muutoksiin – kuten digitalisaatioon, nopeaan kaupungistumiseen ja ilmastonmuutokseen – ja samalla varmistaa, että rakennusalan liiketoiminta on jatkossakin kestävällä pohjalla.

Building 2030 -työ pohjautuu kansainvälisiin vertailuihin, parhaiden käytäntöjen omaksumiseen muilta aloilta sekä teknologian ja digitalisaation mahdollistamiin toimintatapojen muutokseen.

Hankekonsortio rahoittaa visiota edistävää tutkimusta. Konsortioon kuuluu Aalto-yliopiston lisäksi 16 rakennusalan yritystä: A-Insinöörit, Fira, Granlund, Haahtela, Lujatalo, Parma, Pohjola Rakennus, Ramboll, Rakennusliike U. Lipsanen, Ramirent, Skanska, SRV, Stark, Tocoman, Trimble ja YIT. 

Hanke on luonteeltaan avoin ja toivottaa tervetulleeksi muutkin rakennusalan kehittämisestä kiinnostuneet organisaatiot.

Building 2030

Ajankohtaista

Näkymä työmaalla
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Building 2030 mittasi työnsä vaikuttavuutta

Tuore kyselytutkimus valottaa kahden toimintavuoden ja Aalto-yliopiston konsortiolle tekemän tutkimuksen vaikuttavuutta.
Rakentamisen TripAdvisor
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Building 2030 ja Tilaajavastuu kehittävät rakentamisen TripAdvisoria

Building 2030 ja Tilaajavastuu kehittelevät menetelmää ja välinettä arvioida rakennushanketta TripAdvisorin inspiroimalla tavalla.
Rakennustyömaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kun rakentamisen pulssi on vakaa, tulokset yllättävät

Tahtituotanto parantaa koko toimitusketjun tulosta ja lopputuotteen laatua. Onnistuakseen se edellyttää kuitenkin ajattelutapojen muutosta.
Rakennustyömaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä luottamusta rakennushankkeessa lean-suunnittelunohjauksen avulla

Aalto-yliopiston tutkimustyö valottaa luottamuksen merkitystä ja keinoja lisätä sitä lean-suunnittelunohjauksen avulla.

Loppuraportit

Tutustu Building 2030 -hankkeen piirissä tehtyjen tutkimusten loppuraportteihin.

Lue lisää
The Väre construction site. Photographer: Kalle Kataila.

Viisi pääteemaa

Hankkeessa keskitytään kolmeen tärkeään globaaliin trendiin, joita ovat digitaalinen vallankumous, nopea kaupungistuminen ja ilmastonmuutos. Näihin trendeihin rakennusala voi varautua lisäämällä ekologista ja teollista rakentamista sekä hyödyntämällä paremmin rakennusprojektin suunnittelu- ja tuotantotietoa. Muita tärkeiksi tunnistettuja trendejä ovat globalisaatio ja väestön vanheneminen.

Vision ytimeksi on valittu viisi teemaa:

 

Luotettavuus

Vuonna 2030 rakennusalan yritykset nähdään luotettavina kumppaneina. Rakentamisprosessi on läpinäkyvä ja ymmärrettävä kaikkien osapuolten näkökulmasta. Lopputuotteet ovat laadukkaita ja valmistuvat ajallaan ja budjetissaan. Rakentaminen on ennakoitavaa, eikä siinä synny yllättäviä ja ennakoimattomia lisäkustannuksia tai viivästymisiä.

Käyttäjälähtöisyys

Vuonna 2030 tilan käyttäjä saa reaaliaikaista tietoa kiinteistön olosuhdetekijöistä ja kiinteistö ennakoi suorituskykyään ja ylläpitotarpeitaan. Kiinteistö mukautuu käyttäjän toimintaan. Kiinteistöt ja koko rakennettu ympäristö on suunniteltu käyttäjälähtöisesti ja pitkäaikaisturvallisiksi. Kiinteistöt ovat muuntojoustavia ja tukevat käyttäjän liiketoimintaa.

Kestävä kehitys

Vuonna 2030 kestävä kehitys ohjaa kaikkea päätöksentekoa. Rakentamisessa käytetään kierrätettäviä ja turvallisia materiaaleja. Rakennusjäte on pientä ja hiilidioksidipäästöt ovat puolittuneet verrattuna vuoden 2018 tasoon.

Tuottavuus

Vuoteen 2030 mennessä rakennusala tuottaa arvoa asiakkaalle. Tuottavuusongelma on ratkaistu suunnittelussa, työmailla ja koko rakentamisen toimitusketjussa. Parhaat käytännöt levitetään tehokkaasti. Tuottavuushaasteen laaja-alainen ratkaisu ensimmäisten joukossa maailmassa tarjoaa suomalaisille yrityksille merkittävää vienti- ja kansainvälistymispotentiaalia.

Innostavuus

Vuonna 2030 rakennusala houkuttelee nuoria ja ulkomaalaisia osaajia ja startupeja. Alan toimijat tulevat erilaisilta toimialoilta ja työskentelevät tehokkaasti yhdessä. Alan työnantajat ovat innostavia ja heidän käyttämänsä johtamis- ja tuotantomallit ovat innovatiivisia. Työnantajat kannustuvat alan toimijoita vastuullisiin ja tutkittuun tietoon pohjautuviin kokeiluihin, joiden opit siirretään tehokkaasti seuraaviin projekteihin.

Yhteystiedot

Olli Seppänen

Olli Seppänen

Rakennustekniikan laitos
Professori (Professor of Practice)

Rita Lavikka

Rita Lavikka

Rakennustekniikan laitos
Tutkijatohtori
Antti Peltokorpi

Antti Peltokorpi

Rakennustekniikan laitos
Apulaisprofessori
Updated 15.3.2019
Jaa
URL kopioitu