Uutiset

Tohtoripolku vie kandiopiskelijan suoraan jatko-opintoihin

Tohtoripolku sisältyy koneoppimisen ja tiedon louhinnan, bioinformatiikan ja kompleksisten systeemien pääaineisiin.

 

Tiiviiden yhteisöjen havaitseminen sosiaalisissa verkostoissa.

Aalto-yliopisto haluaa tarjota lupaavimmille kandiopiskelijoille mahdollisuuden päästä suoraan opiskelemaan tohtoriksi. Valittujen opiskelijoiden tulee päästä normaalikriteereillä maisteriohjelmaan ja osoittaa motivaatiokirjeessään kiinnostuksena jatko-opintoihin. Kiinnostuneista hakijoista parhaat haastatellaan ennen valintaa. Tohtoripolku lanseerataan lukuvuodelle 2017–2018 koneoppimisen ja tiedon louhinnan, bioinformatiikan ja kompleksisten systeemien pääaineissa. Opintojen yhteiskesto on noin viisi vuotta ja kaikki opetus tapahtuu englanniksi.

“Huipputason asiantuntijoille on kysyntää erityisesti koneoppimisen alueella, missä Aalto-yliopisto on jo pitkään ollut erittäin houkutteleva. Väitöskirjan teko hyvässä tutkimusryhmässä antaa juuri ne kyvyt, joita tarvitaan haastavien ongelmien itsenäisessä ratkaisemisessa. Tämän ovat huomanneet yliopistojen lisäksi myös kiinnostavat uudet teknologiayritykset. Hyvän väitöskirjan jälkeen avautuu valtava määrä uramahdollisuuksia sekä yliopistoissa että yrityksissä”, kertoo koneoppimisen ja tiedon louhinnan pääaineesta vastaava professori Samuel Kaski.

"Bioinformatiikan osaajille on kansainvälisesti kova kysyntä. Uudet mittausteknologiat synnyttävät koko ajan suurempia datamääriä, ja lahjakkaita bioinformaatikkoja ja koneoppimisen asiantuntijoita tarvitaan kehittämään uusia laskennallisia metodeja erilaisten genomi- ja terveysdatamassojen hyödyntämiseen”, selittää bioinformatiikan pääaineesta vastaava professori Harri Lähdesmäki.

Tohtoripolulla on mukana lukuisia muitakin professoreita, jotka edustavat oman tutkimusalansa kärkeä. Esimerkiksi professori Juho Rousu tutkii metaboliittien tunnistamista, yhtä yksilöllistetyn terveydenhoidon ja koneoppimisen tutkimuksen osa-aluetta. Professori Aki Vehtari on yksi palkitun Bayesian Data Analysis -pääoppikirjan kirjoittajista. Professori Jari Saramäki taas on yksi verkostoteorian pioneereista ja tunnettu erityisesti sosiaalisten verkostojen tutkimuksesta.

”Tohtoripolun opiskelijat kiinnitetään tutkimusryhmiin heti opintojen alussa. He saavat huipputason henkilökohtaista ohjausta professorilta pääaineen ja kiinnostuksensa mukaisesti. Lisäksi parhaille opiskelijoille myönnetään stipendejä lukukausimaksujen kattamiseksi”, kertoo LifeTech-maisteriohjelmasta vastaava Rousu.

Koneoppimisessa ratkaisujen tulee olla paitsi teoriaan perustuvia, myös toimivia, ja näiden yhdistelmästä ollaan Aalto-yliopistossa ylpeitä. Bioinformatiikasta väitellyt voi päätyä esimerkiksi biologian tutkimusryhmiin asiantuntijaksi, ja häneltä odotetaan tuolloin kykyä vastata kaikkiin oman alansa kysymyksiin.

Valmistumisen jälkeen

Aalto-yliopiston koneoppimiseen ja tiedon louhintaan, bioinformatiikkaan ja kompleksisiin systeemeihin keskittyvät pääaineet ja tohtoripolku ovat houkuttelevia lukuisien työnantajien näkökulmasta. Lisäksi menestyä voi myös yrittäjänä. Esimerkiksi kasvuyritystapahtuma Slushin pitchauskilpailun voittaneen CybelAngelin toimitusjohtaja Stevan Keraydy on valmistunut koneoppimisen ja tiedonlouhinnan pääaineesta, tehden diplomityönsä kohinasietoisesta puheentunnistuksesta.

”Otin väitöskirjatutkimukseni ensiaskeleet koneoppimisessa, erityisesti syvissä neuroverkoissa, jo maisteriopintojeni aikana. Olen erittäin tyytyväinen, että siirtymä koneoppimisen ja tiedon louhinnan maisteriopinnoista jatko-opintoihin on nyt ihan virallisesti huomioitu”, painottaa Kyunghuyn Cho. Hän oli väitöksensä jälkeen kaksi vuotta tutkijana Montrealin yliopistossa, ja on nyt apulaisprofessorina New Yorkin yliopistossa.

”Aalto-yliopiston jatko-opinnot ovat hyvin kilpailukykyiset. Tulin itse Aaltoon Samuel Kasken ja tilastollisen koneoppimisen houkuttelemana, ja olin erittäin tyytyväinen laajaan kurssitarjontaan ja väitöskirjaprosessiin. Suomen ja Aallon etuja ovat myös kansainvälinen ja ystävällinen ilmapiiri sekä vähäinen byrokratia”, kuvailee Melih Kandemir. Hän aloitti opinnot Aallossa vuonna 2008 ja on parhaillaan siirtymässä Heidelbergin yliopistosta apulaisprofessoriksi Özyeğinin yliopistoon Turkissa.

”Aalto-yliopisto on hyvin avoin, mitä tulee esimerkiksi kommunikointiin eri tutkimusryhmien välillä. Koneoppimisen ja tiedon louhinnan tutkimus on hyvin vahvaa Aallossa, ja tutkimus on hyvin monipuolista. Kaipaan tälläkin hetkellä Aalto-yliopiston ilmapiiriä”, kertoo Hongyu Su. Hän siirtyi Aalto-yliopistoon Juho Rousun tutkimusryhmän mukana Helsingin yliopistolta vuonna 2012, ja työskentelee tällä hetkellä Nordeassa johtavana datatieteilijänä.

”Valitsin opinnot neuroverkoissa ja koneoppimisessa akateemikko Teuvo Kohosen vuoksi. Aalto-yliopisto tarjosi aivan ainutlaatuisen opintokokonaisuuden sisältäen myös mahdollisuuden aivotutkimusopintoihin. Ohjaamaton oppiminen oli keskeinen näkökulma,” kertoo Harri Valpola. Hän aloitti opinnot Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1992 ja on tällä hetkellä tekoälyyn keskittyvän The Curious AI Companyn toimitusjohtaja.

Terveyteen ja biologiaan liittyvissä sovelluksissa Aalto-yliopiston koneoppimisen opetus ja tutkimus on maailman huippuluokkaa. Tietotekniikan osalta Aalto-yliopisto on nyt US Newsin globaalissa rankingissa sijalla 60; aiempi sijoitus oli 83. Koneoppimisen alueella Aalto-yliopisto on erittäin vahva, sijoittuen alakohtaisissa arvioissa erinomaisesti. Muun muassa Microsoft Academic Search -palvelussa Aalto sijoittui kymmenen parhaan joukkoon. Helsingin seutu on lisäksi maailmanlaajuisestikin merkittävä startup-yritysten keskittymä, joka mahdollistaa harjoittelujaksot opintojen aikana, yritysyhteistyön tutkimuksessa ja myös työllistymismahdollisuuksia valmistumisen jälkeen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Isoisänsilta Helsingissä.
Opinnot Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahaston apurahat haettavissa 31.1.2023 asti

Apurahoja myönnetään talon- ja sillanrakennuksen aloilla suoritetuista opinnoista tai kannustuksena aihealueiden jatko-opiskelijoille.
Close-up of curly wood grain orientation of an old piece of wood
Opinnot Julkaistu:

Verkkokurssi “Wood material science” alkaa 10.1.2023

100% verkkokurssilla opitaan miten puun rakenne vaikuttaa sen fysikaalisiin ja mekaanisiin ominaisuuksiin.
Sensual mathematics. Photo: Henri Vogt.
Opinnot Julkaistu:

Haku Kristallikukkia peilisalissa -kurssille on avattu - matematiikan, taiteiden ja arkkitehtuurin yhteiskeitos palaa Heurekaan

Kristallikukkia peilisaleissa –kurssi - MS-E1000 Crystal Flowers in Halls of Mirrors: Mathematics meets Art and Architecture - on avoin kaikille kandiopiskelijoista tohtorikoulutettaviin, matematiikan ja tekniikan aloista taiteisiin, muotoiluun, arkkitehtuuriin ja kemiasta liiketoimintaan. Kurssille otetaan korkeintaan 50 opiskelijaa motivaatiokirjeiden perusteella, ja haku on auki 10.1.2023 saakka. Kurssi on 15 opintopisteen suuruinen, ja se järjestetään joka toinen vuosi.
TFiF-kandityön palkinnon voittaneet opiskelijat.
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Kolme Aallon opiskelijaa palkittiin parhaasta ruotsinkielisesta tekniikan alan kandityöstä

TFiFin palkinnon saivat Linda Autio, Isak Jungerstam sekä Fanny Hakala.