Uutiset

Tohtoripolku vie kandiopiskelijan suoraan jatko-opintoihin

Tohtoripolku sisältyy koneoppimisen ja tiedon louhinnan, bioinformatiikan ja kompleksisten systeemien pääaineisiin.

Tiiviiden yhteisöjen havaitseminen sosiaalisissa verkostoissa.

Aalto-yliopisto haluaa tarjota lupaavimmille kandiopiskelijoille mahdollisuuden päästä suoraan opiskelemaan tohtoriksi. Valittujen opiskelijoiden tulee päästä normaalikriteereillä maisteriohjelmaan ja osoittaa motivaatiokirjeessään kiinnostuksena jatko-opintoihin. Kiinnostuneista hakijoista parhaat haastatellaan ennen valintaa. Tohtoripolku lanseerataan lukuvuodelle 2017–2018 koneoppimisen ja tiedon louhinnan, bioinformatiikan ja kompleksisten systeemien pääaineissa. Opintojen yhteiskesto on noin viisi vuotta ja kaikki opetus tapahtuu englanniksi.

“Huipputason asiantuntijoille on kysyntää erityisesti koneoppimisen alueella, missä Aalto-yliopisto on jo pitkään ollut erittäin houkutteleva. Väitöskirjan teko hyvässä tutkimusryhmässä antaa juuri ne kyvyt, joita tarvitaan haastavien ongelmien itsenäisessä ratkaisemisessa. Tämän ovat huomanneet yliopistojen lisäksi myös kiinnostavat uudet teknologiayritykset. Hyvän väitöskirjan jälkeen avautuu valtava määrä uramahdollisuuksia sekä yliopistoissa että yrityksissä”, kertoo koneoppimisen ja tiedon louhinnan pääaineesta vastaava professori Samuel Kaski.

"Bioinformatiikan osaajille on kansainvälisesti kova kysyntä. Uudet mittausteknologiat synnyttävät koko ajan suurempia datamääriä, ja lahjakkaita bioinformaatikkoja ja koneoppimisen asiantuntijoita tarvitaan kehittämään uusia laskennallisia metodeja erilaisten genomi- ja terveysdatamassojen hyödyntämiseen”, selittää bioinformatiikan pääaineesta vastaava professori Harri Lähdesmäki.

Tohtoripolulla on mukana lukuisia muitakin professoreita, jotka edustavat oman tutkimusalansa kärkeä. Esimerkiksi professori Juho Rousu tutkii metaboliittien tunnistamista, yhtä yksilöllistetyn terveydenhoidon ja koneoppimisen tutkimuksen osa-aluetta. Professori Aki Vehtari on yksi palkitun Bayesian Data Analysis -pääoppikirjan kirjoittajista. Professori Jari Saramäki taas on yksi verkostoteorian pioneereista ja tunnettu erityisesti sosiaalisten verkostojen tutkimuksesta.

”Tohtoripolun opiskelijat kiinnitetään tutkimusryhmiin heti opintojen alussa. He saavat huipputason henkilökohtaista ohjausta professorilta pääaineen ja kiinnostuksensa mukaisesti. Lisäksi parhaille opiskelijoille myönnetään stipendejä lukukausimaksujen kattamiseksi”, kertoo LifeTech-maisteriohjelmasta vastaava Rousu.

Koneoppimisessa ratkaisujen tulee olla paitsi teoriaan perustuvia, myös toimivia, ja näiden yhdistelmästä ollaan Aalto-yliopistossa ylpeitä. Bioinformatiikasta väitellyt voi päätyä esimerkiksi biologian tutkimusryhmiin asiantuntijaksi, ja häneltä odotetaan tuolloin kykyä vastata kaikkiin oman alansa kysymyksiin.

Valmistumisen jälkeen

Aalto-yliopiston koneoppimiseen ja tiedon louhintaan, bioinformatiikkaan ja kompleksisiin systeemeihin keskittyvät pääaineet ja tohtoripolku ovat houkuttelevia lukuisien työnantajien näkökulmasta. Lisäksi menestyä voi myös yrittäjänä. Esimerkiksi kasvuyritystapahtuma Slushin pitchauskilpailun voittaneen CybelAngelin toimitusjohtaja Stevan Keraydy on valmistunut koneoppimisen ja tiedonlouhinnan pääaineesta, tehden diplomityönsä kohinasietoisesta puheentunnistuksesta.

”Otin väitöskirjatutkimukseni ensiaskeleet koneoppimisessa, erityisesti syvissä neuroverkoissa, jo maisteriopintojeni aikana. Olen erittäin tyytyväinen, että siirtymä koneoppimisen ja tiedon louhinnan maisteriopinnoista jatko-opintoihin on nyt ihan virallisesti huomioitu”, painottaa Kyunghuyn Cho. Hän oli väitöksensä jälkeen kaksi vuotta tutkijana Montrealin yliopistossa, ja on nyt apulaisprofessorina New Yorkin yliopistossa.

”Aalto-yliopiston jatko-opinnot ovat hyvin kilpailukykyiset. Tulin itse Aaltoon Samuel Kasken ja tilastollisen koneoppimisen houkuttelemana, ja olin erittäin tyytyväinen laajaan kurssitarjontaan ja väitöskirjaprosessiin. Suomen ja Aallon etuja ovat myös kansainvälinen ja ystävällinen ilmapiiri sekä vähäinen byrokratia”, kuvailee Melih Kandemir. Hän aloitti opinnot Aallossa vuonna 2008 ja on parhaillaan siirtymässä Heidelbergin yliopistosta apulaisprofessoriksi Özyeğinin yliopistoon Turkissa.

”Aalto-yliopisto on hyvin avoin, mitä tulee esimerkiksi kommunikointiin eri tutkimusryhmien välillä. Koneoppimisen ja tiedon louhinnan tutkimus on hyvin vahvaa Aallossa, ja tutkimus on hyvin monipuolista. Kaipaan tälläkin hetkellä Aalto-yliopiston ilmapiiriä”, kertoo Hongyu Su. Hän siirtyi Aalto-yliopistoon Juho Rousun tutkimusryhmän mukana Helsingin yliopistolta vuonna 2012, ja työskentelee tällä hetkellä Nordeassa johtavana datatieteilijänä.

”Valitsin opinnot neuroverkoissa ja koneoppimisessa akateemikko Teuvo Kohosen vuoksi. Aalto-yliopisto tarjosi aivan ainutlaatuisen opintokokonaisuuden sisältäen myös mahdollisuuden aivotutkimusopintoihin. Ohjaamaton oppiminen oli keskeinen näkökulma,” kertoo Harri Valpola. Hän aloitti opinnot Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1992 ja on tällä hetkellä tekoälyyn keskittyvän The Curious AI Companyn toimitusjohtaja.

Terveyteen ja biologiaan liittyvissä sovelluksissa Aalto-yliopiston koneoppimisen opetus ja tutkimus on maailman huippuluokkaa. Tietotekniikan osalta Aalto-yliopisto on nyt US Newsin globaalissa rankingissa sijalla 60; aiempi sijoitus oli 83. Koneoppimisen alueella Aalto-yliopisto on erittäin vahva, sijoittuen alakohtaisissa arvioissa erinomaisesti. Muun muassa Microsoft Academic Search -palvelussa Aalto sijoittui kymmenen parhaan joukkoon. Helsingin seutu on lisäksi maailmanlaajuisestikin merkittävä startup-yritysten keskittymä, joka mahdollistaa harjoittelujaksot opintojen aikana, yritysyhteistyön tutkimuksessa ja myös työllistymismahdollisuuksia valmistumisen jälkeen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nainen seisoo ulkona kädet levitettynä sivuille. Taustalla näkyy kaupunki, merta ja vuoria.
Opinnot Julkaistu:

Fia Hedman pääsi kehittämään taitojaan ja oppi valtavasti uutta korkeakouluharjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä

Bella-Fia Hedman työskenteli syksyllä 2023 neljän kuukauden ajan viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana Kauppakorkeakoulun ulkoisten suhteiden yksikössä.
KPMG:n räätälöity projekti, tiimi koolla
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojektissa analysoitiin KPMG:n asemaa Suomen nopeasti kasvavilla konsultointimarkkinoilla

Tutkimuksen mukaan konsultointimarkkinat ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Teknologiakonsultointi on viitoittanut kasvua ja se muodostaa suurimman osan markkinoista.
Charlotte Henriksson, Kauppiksen opiskelija
Opinnot Julkaistu:

Alppihiihdossa tarvitaan lihasvoimaa, nopeutta, kestävyyttä ja henkistä kanttia

Alppihiihtäjä Charlotte Henriksson opiskelee ensimmäistä vuottaan Kauppakorkeakoulussa.
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Opinnot Julkaistu:

Tutustu Uniten opiskelijaedustajiin Eliakseen, Idaan, Lasseen ja Luísaan

Unite!-yliopistoallianssilla on oma opiskelijayhdistyksensä, SURE!