Uutiset

Tohtoriopiskelijoilta odotetaan termipankkityötä esitarkastusvaiheessa

Aalto-yliopisto on luomassa käytäntöjä väitöskirjojen uuden termistön lisäämiseksi Tieteen termipankkiin. Esitarkastusvaiheessa olevien tohtoriopiskelijoiden edellytetään lisäävän väitöskirjansa keskeiset termit termipankkiin syksystä 2024 alkaen.

Tohtoriopiskelijoille järjestetään termipankki-työpaja 3. lokakuuta 2024.
Tieteen termipankin logo

Tutkimuksen keskeisen terminologian määrittely on osa väitöskirjatyötä. Termipankkityössä varmistetaan ensin, että väitöstutkimuksen keskeiset termit ovat termipankissa ajan tasalla. Toiseksi tohtoriopiskelija tarvittaessa päivittää ja täydentää termipankin tietoja sekä lisää väitöskirjansa kyseisten termien viitteeksi termipankkiin.

Väitöskirjan lisääminen termipankin viitteeksi antaa näkyvyyttä tutkimuksen tuloksille, sillä termipankilla on yli 6 miljoonaa käyttäjää. Väitöskirjan terminologian työstäminen kansallisilla kielillä on kansainvälisille tohtoriopiskelijoille tapa osoittaa ammattitaitoaan kansallisilla kielillä, mikä voi myös tukea työnhakua valmistumisen jälkeen.

Terminologiatyön käytäntöjen valmistelu pohjautuu apulaisoikeuskanslerin Aalto-yliopistolle esittämästä vaatimuksesta kehittää toimintaa kansalliskielillä. Termipankin tavoitteena on helpottaa ajantasaisten tieteellisten termien löytämistä tieteellisessä tutkimuksessa käytettäväksi kansallisilla kielillä. Termipankki tukee avoimuutta, monitieteisyyttä ja tieteidenvälisyyttä, helpottaa monikielisyyttä tarjoamalla termejä eri kielillä ja kehittää suomen kieltä tieteen kielenä.

Tohtoriopiskelijoiden, joiden esitarkastus on alkamassa, voivat jo varata kalenteristaan 3.10.2024 klo 10:00-12:00. Tilaisuudessa kerrotaan, mitä apua terminologiatyöhön on tarjolla ja mitä avainsanojen määritelmiltä vaaditaan ennen kuin ne voidaan lisätä termipankkiin.

The logo of the Helsinki Term Bank for the Arts and Sciences

The Helsinki Term Bank for the Arts and Sciences (ulkoinen linkki)

The Term Bank is a multidisciplinary project which aims to gather a permanent terminological database for all fields of research in Finland.

The logo of the Helsinki Term Bank for the Arts and Sciences

Term Bank workshop for doctoral students in pre-examination phase

Find out what help is offered for the compulsory terminology work and what is required from the definitions of the key words before they can be added to the Term Bank.

Events
Drawing of a stack of books, with notes between the pages of the books.

Väitöskirja Aalto-yliopistossa

Ohjeita, työkaluja ja tietoa väitöskirjoista Aalto-yliopistossa

Tohtorinkoulutus
Unfocused photo of a laptop with hands over it and backlight shining from a window in the background

Tutkijantaidot tohtoriopiskelijoille

Kehitä taitojasi liittyen datanhallintaan, tutkimusetiikkaan, immateriaalioikeuksiin, tutkimustulosten levittämiseen ja moneen muuhun tutkijantaitoon!

Tohtorinkoulutus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.
Tummatukkainen nainen tummassa asussa, taustalla kesäinen Otaniemi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Satu Lähteenoja: ”Kestävyysmurroksen edistämiseen tarvitaan tulevaisuusajattelua ja yhteissuunnittelua”

Minä väitän -sarjassamme Satu Lähteenoja osoittaa, että yhteissuunnitteluun perustuva murrosareena-menetelmä lisää hallinnon ja päättäjien ymmärrystä systeemisestä muutoksesta ja auttaa ajattelemaan pidemmälle tulevaisuuteen.