Uutiset

Suomen pankin pääjohtaja odottaa uusia innovaatioita

Erkki Liikanen puhui Tietotekniikan ja Elektroniikan seuran 90-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestetyssä E-illassa Otaniemessä.

”On tuotteita, jotka muuttavat tapaamme toimia, mutta joilla ei ole hintaa”, Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen avasi syitä, miksi digitalisaatio ei ole vielä kiihdyttänyt talouskasvua.

Hän perusteli, etteivät ilmaiset palvelut näy bruttokansantuotteessa, vaikka parantavatkin elintasoa.

”Vietin 17-vuotiaana Amerikassa vuoden, enkä koko aikana soittanut yhtäkään puhelua Suomeen. Kuitenkin viime talvena ollessani Zimbabwessa lastenlasteni kanssa, soitin päivittäin Suomeen skypellä. Jos tuote tai palvelu muuttaa elintasoa, niin kyllä sen pitäisi jotenkin näkyä”, Liikanen sanoo Tietotekniikan ja Elektroniikan seuran 90-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestetyssä E-illassa 29. marraskuuta Otaniemessä.

Maksuttomat digitaaliset palvelut kuten Skypen ilmaisversio ja whatsApp nostavat elintasoa, mutta näkyvät BKT:ssa vain välillisesti. Liikanen odottaakin digitalisaation nostavan työn tuottavuuden kasvuun, kunhan arkea helpottaville ilmaisille sovelluksille lätkäistään hintalappu.

”Pitää löytää ne innovaatiot ja sovellukset, joista ihmiset ovat valmiita maksamaan”, hän uskoo.

Pesukone nosti työn tuottavuuden kasvuun

Liikanen nostaa ajan vaikutuksen perustellessaan, miksi talouskasvussa ei vielä näy digitalisaation vaikutusta. Digitalisaation uusin aalto on äskettäin alkanut ja mobiililaitteiden käyttö on yleistynyt vasta viime vuosina. Teknologiset murrokset ovat olleet hitaita myös historiassa, esimerkiksi sähkön keksimisen myötä kehitettiin pesukone, joka oli syy 1930-luvulla alkaneeseen työn tuottavuuden nousuun.

”Kuulostaa vitsikkäältä, mutta pesukone vapautti naiset pyykkäämiseltä ja sen seurauksena naisille jäi aikaa työntekoon”, Liikanen perusteli.

Pesukone oli markkinoilla jo vuodesta 1910, mutta innovaatiot vaikuttavat talouskasvuun aina viiveellä. Liikanen odottaa digitalisaation kiihdyttävän talouskasvua tulevaisuudessa, kunhan löytyy digitalisaation oma pesukone eli innovaatio, joka parantaa elintasoa, ja josta ihmiset ovat valmiita maksamaan.

Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura valitsi vaalikokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi Aalto-yliopiston Professor of Practice Jarno Limnéllin.

Teksti ja kuva Anita Nuutinen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Opiskelija Aallossa lukemassa kirjaa
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopisto lisää toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi

Aalto-yliopisto on kartoittanut tärkeimpiä toimenpiteitä ilmastopäästöjen vähentämiseksi kaikilla yliopiston toiminnan alueilla. Suurimmat päästövähennykset saadaan energian hankinnasta ja käytöstä.