Uutiset

Suomalaiset kaupan asiantuntijat tutustuivat Japanin vähittäiskauppamarkkinoihin

Japani tarjoaa kiinnostavia vähittäiskaupan liiketoimintakonsepteja ja digitaalisia palveluratkaisuja.
Vierailulla Suomen Tokion suurlähetystössä. Keskellä suurlähettiläs Manu Virtamo, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto (vas.) ja Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja (oik.).

Erityisesti japanilaisten vähittäiskauppayritysten kyky palvella asiakkaita, luoda ainutlaatuisia asiakaskohtaamisia, hallita asiakastietoa ja rakentaa tehokas kuluttajalogistiikka herättävät mielenkiintoa suomalaisissa asiantuntijoissa.

Kauppakorkeakoulun professorit Lasse Mitronen ja Arto Lindblom järjestivät yhdessä Kaupan liiton tutkimusvaliokunnan kanssa kaupan ylimmän johdon opintomatkan Tokioon 26.–30.10.2014. Matkan toteutukseen osallistuivat myös Suomen Tokion suurlähetystö, Suomen Japani Instituutti ja Finnpron Tokion vientikeskus. Matkalle osallistui johtajia suurista suomalaisista vähittäiskauppayrityksistä.

– Matka oli erittäin avartava ja tarjosi suomalaisille liikkeenjohtajille hyvin kiinnostavan näkymän kaupan alan kehitys- ja muutostrendeihin Japanissa, toteaa matkalle osallistunut toimitusjohtaja Juhani Pekkala Kaupan liitosta.

Matkan aikana kuultiin useita korkeatasoisia asiantuntijapuheenvuoroja ja perehdyttiin japanilaisiin vähittäiskauppaketjuihin yritys- ja myymälävierailuin. Vierailut avasivat hyvin muun muassa japanilaisten yritysten asiakaskeskeistä palvelukulttuuria. Seminaarin yksi osuus järjestettiin Suomen Tokion suurlähetystössä.

Japani on monien mahdollisuuksien maa suomalaisille yrityksille

– Suomi tunnetaan Japanissa korkeasta osaamistasostaan ja suomalaisuus herättää japanilaisten keskuudessa luottamusta. Nämä tekijät luovat vahvan pohjan Japanissa toimimiselle, kertoi suurlähettiläs Manu Virtamo Suomen Tokion suurlähetystöstä.

Matkalla vierailtiin myös japanilaisessa Rakuten-yhtiössä. Voimakkaasti kasvava ja kansainvälistyvä Rakuten on kehittänyt online-pohjaisen palvelualustan (service platform) kuluttajien ja tavarantoimittajien kohtaamiseksi ja vaihdannan synnyttämiseksi. Kehittämällään palveluratkaisulla Rakuten haastaa perinteisiä kaupan alan toimijoita ja toimintamalleja.

Japanilainen Rakuten on hyvä esimerkki kaupan alan digitalisoitumisesta ja ennakkoluulottomasta tavasta rakentaa uudenlaista ekosysteemiä. Rakutenin kaltaiset yritykset voivat nopeastikin muuttaa kaupan arvoketjun toimintalogiikkaa. On tärkeää, että suomalaiset yritykset osaavat nyt hahmottaa ja ennakoida tämäntyyppisiä kehityssuuntia ja muutossignaaleja, painottavat matkaa isännöineet professorit Lasse Mitronen ja Arto Lindblom.

Lisätietoja:

Professor-of-practice Lasse Mitronen, Kauppakorkeakoulu, [email protected]
Professori Arto Lindblom, Kauppakorkeakoulu, [email protected]
Toimitusjohtaja Juhani Pekkala, Kaupan liitto, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.
Emma Kemppainen Aallon kampuksella
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Emma Kemppinen: Puolijohdeteollisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä teollisuudessa että akateemisella puolella

Emma pääsi kesätöihin tutkimusryhmään puolijohdeteollisuuden yritysten lahjoitusten ansiosta. Kesätyöpaikka vahvisti hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.
Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
Euroclear-tiimi räätälöidyssä yritysprojektissa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat tutkivat Suomen ESG-markkinoita ja sen liiketoimintamahdollisuuksia Euroclear Finlandille

He tekivät kattavan analyysin nykyisistä ESG-markkinoista sekä raportoinnin että tiedon tuottajan näkökulmasta.